Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 3. 09:18 Közélet

A rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznek

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy már decemberben emelkedjenek a törvényileg kötelező legalacsonyabb bérek Magyarországon, és habár ezt most beharangozták, az érintettek rosszabbul járnának vele, mint a 100 ezer forintos bérkompenzáció elvetett ötletével.

Mi történt? Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is megerősítette Facebookon azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a dolgozói és munkaadói képviseletek és a kormány lényegében megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum. (Igaz, a csütörtök reggeli kijelentő módot kora délután feltételes módra változtatta.)

  • Az ötletként felmerülő idei 100 ezer forintos bérkompenzációból nem lesz semmi, mivel ezt a kormány nem támogatta.

Számokban: a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800), bár utóbbi mértékről nincs egyetértés a munkaadók és a munkavállalók között.

  • A decemberi emeléssel ez nettóban mintegy 23 ezer forintos kompenzációt jelentene csak a 100 ezres helyett.

Tágabb kontextus: a Portfolio.hu által megkérdezett közgazdászok szerint jövőre átlagosan 10 százalék körül emelkedhetnek a bérek, tehát a garantált bérminimum ezzel megegyező mértékben, a minimálbér pedig nagyobb mértékben nőne.

  • A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentése 2024-re vonatkozóan 4-6 százalékos inflációt prognosztizál, az átlagkeresetek 10-11 százalékos növekedése mellett. Az idei csökkenés után tehát jövőre újra reálbérnövekedés várható.

Előzmények: a rendszerváltás óta olyasmire volt már példa, hogy a minimálbér-emelés csak az adott év februárjától (legutóbb ilyen 2021-ben volt, a járvány miatt) vagy márciusától váljon hatályossá, de olyan még nem, hogy az adott év előtti év decemberében.

 

Mi várható? A munkaadók még megvárják a harmadik negyedéves GDP-adat megjelenését november közepén, ezt követően jöhet a végleges jóváhagyás a részükről. 

  • A tárgyalásokon egy hosszabb távú stratégiáról is szó volt, amely alapján a magyarországi minimálbér 2027-re összeolvadna a bérminimummal és 350-400 ezer forintra nőne. Ahogy erról részletesebben is írtunk, ez közép-európai helyben járásra lenne elég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek fizetés minimálbér minimálbér-emelés reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.