Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 3. 09:18 Közélet

A rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznek

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy már decemberben emelkedjenek a törvényileg kötelező legalacsonyabb bérek Magyarországon, és habár ezt most beharangozták, az érintettek rosszabbul járnának vele, mint a 100 ezer forintos bérkompenzáció elvetett ötletével.

Mi történt? Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is megerősítette Facebookon azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a dolgozói és munkaadói képviseletek és a kormány lényegében megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum. (Igaz, a csütörtök reggeli kijelentő módot kora délután feltételes módra változtatta.)

  • Az ötletként felmerülő idei 100 ezer forintos bérkompenzációból nem lesz semmi, mivel ezt a kormány nem támogatta.

Számokban: a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800), bár utóbbi mértékről nincs egyetértés a munkaadók és a munkavállalók között.

  • A decemberi emeléssel ez nettóban mintegy 23 ezer forintos kompenzációt jelentene csak a 100 ezres helyett.

Tágabb kontextus: a Portfolio.hu által megkérdezett közgazdászok szerint jövőre átlagosan 10 százalék körül emelkedhetnek a bérek, tehát a garantált bérminimum ezzel megegyező mértékben, a minimálbér pedig nagyobb mértékben nőne.

  • A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentése 2024-re vonatkozóan 4-6 százalékos inflációt prognosztizál, az átlagkeresetek 10-11 százalékos növekedése mellett. Az idei csökkenés után tehát jövőre újra reálbérnövekedés várható.

Előzmények: a rendszerváltás óta olyasmire volt már példa, hogy a minimálbér-emelés csak az adott év februárjától (legutóbb ilyen 2021-ben volt, a járvány miatt) vagy márciusától váljon hatályossá, de olyan még nem, hogy az adott év előtti év decemberében.

 

Mi várható? A munkaadók még megvárják a harmadik negyedéves GDP-adat megjelenését november közepén, ezt követően jöhet a végleges jóváhagyás a részükről. 

  • A tárgyalásokon egy hosszabb távú stratégiáról is szó volt, amely alapján a magyarországi minimálbér 2027-re összeolvadna a bérminimummal és 350-400 ezer forintra nőne. Ahogy erról részletesebben is írtunk, ez közép-európai helyben járásra lenne elég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek fizetés minimálbér minimálbér-emelés reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.