Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 3. 09:18 Közélet

A rendszerváltás óta nem volt még olyan, mint amit most a minimálbérrel terveznek

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy már decemberben emelkedjenek a törvényileg kötelező legalacsonyabb bérek Magyarországon, és habár ezt most beharangozták, az érintettek rosszabbul járnának vele, mint a 100 ezer forintos bérkompenzáció elvetett ötletével.

Mi történt? Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is megerősítette Facebookon azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a dolgozói és munkaadói képviseletek és a kormány lényegében megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum. (Igaz, a csütörtök reggeli kijelentő módot kora délután feltételes módra változtatta.)

  • Az ötletként felmerülő idei 100 ezer forintos bérkompenzációból nem lesz semmi, mivel ezt a kormány nem támogatta.

Számokban: a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800), bár utóbbi mértékről nincs egyetértés a munkaadók és a munkavállalók között.

  • A decemberi emeléssel ez nettóban mintegy 23 ezer forintos kompenzációt jelentene csak a 100 ezres helyett.

Tágabb kontextus: a Portfolio.hu által megkérdezett közgazdászok szerint jövőre átlagosan 10 százalék körül emelkedhetnek a bérek, tehát a garantált bérminimum ezzel megegyező mértékben, a minimálbér pedig nagyobb mértékben nőne.

  • A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentése 2024-re vonatkozóan 4-6 százalékos inflációt prognosztizál, az átlagkeresetek 10-11 százalékos növekedése mellett. Az idei csökkenés után tehát jövőre újra reálbérnövekedés várható.

Előzmények: a rendszerváltás óta olyasmire volt már példa, hogy a minimálbér-emelés csak az adott év februárjától (legutóbb ilyen 2021-ben volt, a járvány miatt) vagy márciusától váljon hatályossá, de olyan még nem, hogy az adott év előtti év decemberében.

 

Mi várható? A munkaadók még megvárják a harmadik negyedéves GDP-adat megjelenését november közepén, ezt követően jöhet a végleges jóváhagyás a részükről. 

  • A tárgyalásokon egy hosszabb távú stratégiáról is szó volt, amely alapján a magyarországi minimálbér 2027-re összeolvadna a bérminimummal és 350-400 ezer forintra nőne. Ahogy erról részletesebben is írtunk, ez közép-európai helyben járásra lenne elég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegcélozzuk a 400 ezres minimálbért, de mennyit hoz ez be a lemaradásunkból?2010-ben még a második helyen voltak a magyar minimálbérek a régióban az átlagbérekhez képest, 2022-ben már csak csak a cseh minimálbéreket előzték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek fizetés minimálbér minimálbér-emelés reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Bucsky Péter
2023. november 29. 04:34 Közélet

Az alacsony büntetések nem akadályozzák meg, hogy szétdobálják az e-rollereket

Tízszer több e-roller van a fővárosban, mint ahány parkolóhelyet kijelölt a fővárosi önkormányzat.

Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Leporolták, visszatették, megint leporolták - újabb fejezethez érkezik a régóta meg nem valósuló magyar szivattyús erőmű projekt.

Fontos

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.