Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 9. 07:17 Közélet

Csak Görögország támaszkodott jobban a napenergiára áramtermelésben tavaly, mint Magyarország

A háború és az energiaválság nem a fosszilis energiahordozók reneszánszát hozta az el Európai Unióban. A megújulók kapacitásnövekedése és részben az áramkereslet visszaesése miatt  földgázra és szénre is egyre kevésbé támaszkodik az áramtermelés Európában.

Mi történt? 2023-ban magasabb fokozatba kapcsolt az energiaátmenet az Európai Unióban az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint.

  • Miközben az áramtermelésben a fosszilis energiahordozók felhasználása rekordszinten, csaknem 20 százalékkal csökkent, és így ezek az energiamixben már csak kevesebb, mint 33 százalékot tesznek ki, a megújulók aránya 44 százalékra emelkedett, ami szintén rekord.

 

Tágabb kontextus: a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését továbbra is a szél- és a napenergia terjedése hajtotta. Ezek 2023-ban már az EU villamosenergia-termelésének 27 százalékát adták, és a kapacitásbővülésük szintén rekordot döntött.

  • Az EU energiamixében a szélenergia 13 százalékos bővüléssel először haladta meg a földgázt, amelyből az EU 15 százalékkal kevesebb áramot termelt tavaly.
  • A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkenésében kisebb mértékben szerepet játszott az is, hogy az energiaválság jelentősen visszafogta ezeknek a keresletét.

Alulnézet: az EU-ban csak Görögországban termeltek áramot nagyobb mértékben napenergia felhasználásával, mint Magyarországon. A napenergia 18 százalékot tett ki tavaly a magyar energiamixben, ami 2022-höz képest 5 százalékpontos növekedést jelent.

 

Mi várható? A szén kikerülése az energiamixből már közel van, ahogy a szél- és a napenergia terjed, és ezt követően a földgáz visszaszorulására lehet számítani. A jelentés szerint ugyanakkor a nap- és szeles kapacitások gyorsabb terjedésére van szükség a klímacélok eléréséhez.

  • A tavalyi 27 százalékról 55 százalékra kéne nőnie a szél- és napenergia arányának az uniós energiamixben. Tavaly egyik kapacitása sem nőtt az ehhez szükséges mértékben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ostorozta őket Hernádi Zsolt is, nem a németek használtak több szenet télen, hanem miFőleg Németországban állítottak tavaly készenlétbe végső leállítás előtt álló szénerőműveket az energiaválság áthidalására, de ez nem fenyegeti a szénenergia kivezetésére vonatkozó hosszabb távú célokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áram energia EU fosszilis energiahordozó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.