Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 29. 12:35 Világ

Hiába ostorozta őket Hernádi Zsolt is, nem a németek használtak több szenet télen, hanem mi

A földgázellátással kapcsolatos aggályok, a rendkívüli aszály és az atomenergia-termelésben tapasztalt kimaradások arra utaltak 2022-ben, hogy Európa a szénerőműveire támaszkodni kényszerül az elmúlt tél során, ez azonban végül nem következett be az Ember nevű agytröszt elemzése szerint. A 18 szénenergiát használó uniós tagállam közül 15-ben csökkent a szénerőművek teljesítménye 2021 és 2022 téli időszakai között, továbbá a szénből előállított villamosenergia mennyisége harminc terawattórás, arányaiban kifejezve 11 százalékos mérséklődését mérte az unióban a legutóbbi és az egy évvel korábbi teleket összehasonlítva a londoni székhelyű szervezet.

A három kivétel Olaszország, Finnország és Magyarország, ahol a szénerőművek rendre 26, 12, illetve 3 százalékkal több áramot termeltek. Velük szemben Lengyelország és Németország – amelyekhez együttesen az unió területén működő szénerőművek kibocsátásának fele kötődött 2021-ben – csökkentette a leginkább a szénalapú áramtermelést, és Portugáliát is érdemes megemlíteni, ahol a vizsgált időszakban bezárták az utolsó szénerőművet is.

Németország esete azért is figyelemre méltó, mert itt állították a legtöbb bezárás alatt álló, de még működőképes szénerőművet tartalékba: az unió területén 14 gigawattnyi kapacitás várt bevetésre szükség esetén, amiből 10 gigawatt köthető a német erőművekhez. Az Ember statisztikái szerint végül ezek a létesítmények átlagosan 27 százalékos kihasználtsággal üzemeltek, és az általuk előállított 13 terawattórányi elektromos áram a teljes téli szénerőművi kibocsátás hat százalékát tette ki. Vélhetően tehát a tartalék erőművek valóban csak akkor termeltek, amikor az indokolt volt, és a tavalyi készenlétbe állításuk hosszabb távon a szénerőművek bezárására vonatkozó terveket sem veszélyezteti.

Az elemzés szerint tehát az uniós tagállamok továbbra is eltökéltek a szénhasználat elhagyása mellett, amit Németország például 2030-ra tervez. A németeket ugyanakkor máig éri kritika a szénerőműveket illető tavalyi döntései miatt, Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója a napokban rótta fel a német kormánynak a szén használatát és olyan távoli helyekről történő importját, mint Ausztrália.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorra nyeli el a német falvakat a Tatabánya-méretű óriásbányaNémetországban mintegy 50 települést dózeroltak le a II. világháború óta a terjeszkedő szénbányák miatt, a helyiek nagy része azonban a bányák bezárásától tart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miattVágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramtermelés elektromos áram szén szénenergia szénerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.