Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. december 15. 17:05 Adat, Vállalat

Durván megroppant a magyar építőipar

Októberben az idén másodszor fordult elő, hogy nem csökkent a hazai építőipar termelése. Ez első ránézésre akár bizakodásra is okot adhatna, de ha jobban a folyamatok mögé nézünk, egyértelművé válik, hogy a szektor kilátásai kifejezetten rosszak. A szerződésállomány kétéves mélyponton van, és emberemlékezet óta nem csökkent olyan mértékben, ahogy most.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint, volumenben, ha minimális mértékben is (0,1 százalékkal), de növekedett az építőipar termelése októberben az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A közelmúltban túl sokszor erre nem volt példa: az idén ez mindössze a második bővülést hozó hónap, de másfél éves időtávon is csak a negyedik. Az év első 10 hónapjában összesen 4,2 százalékkal esett a termelés.

Számokban: októberben a teljes építőipari termelés 659,7 milliárd forint volt. Ebből bő 400 milliárd kötődött épületek felhúzásához, míg a maradék 256 milliárd egyéb építmények kivitelezéséhez. Előbbi szegmens kismértékben bővült, utóbbiban azonban ezúttal visszaesést mutattak a KSH adatai.

  • Nem is elsősorban az aktuális adatok lehetnek aggasztóak az iparági szereplők számára, hanem azok, amelyekből a jövőbeli kilátásokra lehet következtetni. A szektor rendelésállománya mennyiségben több mint 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • Értékben ez ugyan még mindig 2200 milliárd forint feletti összeg, ám a korábbi hónapokhoz képest ez egyáltalán nem számít soknak. Sőt, úgy is a legalacsonyabb érték az elmúlt közel két évben, hogy közben az árak durván 40 százalékkal emelkedtek.

Reakciók: a G7-nek már 2022 végén a kereslet lassulásáról beszéltek ágazati szereplők. Az idén azonban már nem egyszerű lassulásról van szó: egyes szegmensek lényegében földbe álltak.

  • A G7-nek nyilatkozó szakértők szerint az újlakások építése lényegében leállt, míg a lakossági felújítások ugyan valamennyire kitartottak, de a dráguló hitelek, a kevesebb támogatás és a vásárlóerő csökkenése azért itt is éreztette a hatását.
  • Ehhez jött hozzá az uniós pénzek elapadása miatti visszafogottabb állami költés. Végső soron az építőipart így szinte kizárólag az ipari beruházások tartották víz felett. Ebben a szegmensben az idén is volt néhány nagyobb projekt.

Következmények: az építőipar gyengélkedése mostanra továbbgyűrűzött az ellátási láncban az alapanyaggyártók felé, és ez az árakban is egyre erősebben érezteti a hatását. Az ágazati infláció nagyon látványosan zuhant be a történelmi csúcsról, és az épületeknél például az egy évvel ezelőtti 27 százalékkal szemben már csak 7,5 százalékos.

  • Egyes termékeknél pedig a kereslet rohamos esése miatt már csökkennek is az árak. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség adatai szerint az égetett kerámia tégla- és cseréptermékeknél jellemzően 12-20 százalékos, az EPS alapú hőszigetelő anyagoknál pedig ennél is nagyobb mértékű áresés volt.
  • A kereslet visszaesése egyes termékeknél a 30 százalékot is meghaladta, sőt a tégla- és cseréptermékeknél az 50 százalékot közelítette. Ez, illetve a költségek emelkedése és a kormányzat által bevezetett többletteher is szerepet játszott abban, hogy az ősszel az összes téglagyár leállt az országban.

Mi várható? A kilátások nem csak a rendkívül alacsony szerződésállomány miatt rosszak: az újlakásokra vonatkozó építési engedélyek száma is zuhan. Változást a kamatszint jelentős csökkenése, illetve az állami támogatási programok hozhatnak. A szektor szereplői a CSOK Pluszban és a lakóépület korszerűsítési programban bíznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb milliós spórolással kecsegtet a kamatplafon csökkentése az új lakáshiteleknélA lakáshiteleknél 7,3, a vállalati hitelek esetében 9,9 százalékra csökken a kamatplafon januártól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen megyét kímélt meg idén a lakásépítési depresszióAz újonnan átadott lakások száma egyedül a községekben nem állt földbe, az építési kedv viszont ott csökkent a legnagyobbat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPert indít az Európai Bizottság az építőipari árukra vonatkozó szabályok miattAz inflációt nem sikerült letörni az unió által kifogásolt építőipari ársapkákkal, kérdés, hogy megkockáztatja-e a pénzbüntetést kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat építőanyag építőipar infláció rendelésállomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.