Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 13. 14:03 Pénz

Több milliós spórolással kecsegtet a kamatplafon csökkentése az új lakáshiteleknél

A hitelezést és az ingatlanpiaci forgalmat is élénkíti, hogy a kormány és a bankok megegyeztek az önkéntes kamatplafon januári csökkentéséről.

Mi történt? A Bankszövetség és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői egyeztetésén döntés született arról, hogy január 1-jétől az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke a lakáshitelek esetében (a teljes hiteldíjmutatóra, tehát a THM-re vonatkozólag) 7,3, a vállalati hitelek esetében 9,9 százalékra csökken.

  • Abban is megállapodtak, hogy kkv-kra, vállalatokra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-jei kivezetésével párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik.

Előzmények: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium október elején jelentette be, hogy arra kéri a bankokat, hogy csatlakozzanak az önkéntes kamatplafonhoz. 

  • Az október 9-én életbe lépő plafon alapján a lakáshitelek THM-e nem haladhatta meg a 8,5, a céges hitelek kamata pedig a 12 százalékot. Október 9. előtt kínáltak még lakáshiteleket a piacon 10 százalék körüli vagy azt meghaladó THM-mel is – írja a Bank360.

Felülnézet: a magas hitelkamatok és a reálbércsökkenés hatására az idén nagyon lelassult a hazai ingatlanhitelezés, az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal kevesebb lakáshitelt vettek fel, mint egy éve ilyenkor.

  • A teljes vállalati szegmensben lényegében megegyezett az előző év azonos időszakának szintjével a kihelyezett új hitelek volumene, a kkv-hitelek esetében viszont jelentősen, 31 százalékkal elmaradt attól.

Alulnézet: egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású hitel törlesztője egy 450 ezer forint nettó jövedelemű hitelfelvevő esetében a jelenlegi piaci átlagnak számító 7,97 százalékos THM mellett 167 ezer forint körül van. 

  • Ez 7,3 százalékos THM-mel 158 ezer forintra csökkenne, ami összességében 1,9 millió forintos spórolást tenne lehetővé egy ilyen hitel esetében a Bankmonitor számítása alapján.

Tágabb kontextus: Az árverseny beindulásával a 7 százaléknál alacsonyabb kamatozású hitelek is megjelenthetnek majd a piacon.

  • A Portfolio cikke szerint a THM-plafon csökkentését követően a kamatkedvezmény arányaiban jobban nő majd a hosszabb és nagyobb hitelek esetében.

Mi várható? Különösen azoknak lesz kedvező a kamatplafon-csökkentés, akik nem jogosultak az államilag támogatott lakáshitelekre Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint, de az infláció csökkenése és a reálbérnövekedés visszatérése is a hitelpiac élénkülése felé hat.

  • A hosszabb távú adatok alapján az alacsony lakáshitel-kamatok jelentősen növelik az adásvételek számát Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, aki az idén várható 110 ezer után jövőre már legalább 120-130 ezer adásvételre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelhúzhatja a mélyből az ingatlanpiacot az új CSOK, de a demográfiai célokkal már nehezebb dolga leszA befagyott ingatlanpiacon az árak és a forgalom is nőhet az intézkedés hatására, de a tavalyi visszaesés után nehéz lesz feltornázni a születési rátát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért van 600 ezer üres lakás az országban?A 2011-es népszámláláshoz képest több mint duplájára nőtt az országban a nem lakott lakások száma. Utánajártunk, hogy miért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas arányaA saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank hitelezés ingatlan ingatlanpiac kamatplafon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.