Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 13. 14:03 Pénz

Több milliós spórolással kecsegtet a kamatplafon csökkentése az új lakáshiteleknél

A hitelezést és az ingatlanpiaci forgalmat is élénkíti, hogy a kormány és a bankok megegyeztek az önkéntes kamatplafon januári csökkentéséről.

Mi történt? A Bankszövetség és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői egyeztetésén döntés született arról, hogy január 1-jétől az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke a lakáshitelek esetében (a teljes hiteldíjmutatóra, tehát a THM-re vonatkozólag) 7,3, a vállalati hitelek esetében 9,9 százalékra csökken.

  • Abban is megállapodtak, hogy kkv-kra, vállalatokra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-jei kivezetésével párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik.

Előzmények: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium október elején jelentette be, hogy arra kéri a bankokat, hogy csatlakozzanak az önkéntes kamatplafonhoz. 

  • Az október 9-én életbe lépő plafon alapján a lakáshitelek THM-e nem haladhatta meg a 8,5, a céges hitelek kamata pedig a 12 százalékot. Október 9. előtt kínáltak még lakáshiteleket a piacon 10 százalék körüli vagy azt meghaladó THM-mel is – írja a Bank360.

Felülnézet: a magas hitelkamatok és a reálbércsökkenés hatására az idén nagyon lelassult a hazai ingatlanhitelezés, az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal kevesebb lakáshitelt vettek fel, mint egy éve ilyenkor.

  • A teljes vállalati szegmensben lényegében megegyezett az előző év azonos időszakának szintjével a kihelyezett új hitelek volumene, a kkv-hitelek esetében viszont jelentősen, 31 százalékkal elmaradt attól.

Alulnézet: egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású hitel törlesztője egy 450 ezer forint nettó jövedelemű hitelfelvevő esetében a jelenlegi piaci átlagnak számító 7,97 százalékos THM mellett 167 ezer forint körül van. 

  • Ez 7,3 százalékos THM-mel 158 ezer forintra csökkenne, ami összességében 1,9 millió forintos spórolást tenne lehetővé egy ilyen hitel esetében a Bankmonitor számítása alapján.

Tágabb kontextus: Az árverseny beindulásával a 7 százaléknál alacsonyabb kamatozású hitelek is megjelenthetnek majd a piacon.

  • A Portfolio cikke szerint a THM-plafon csökkentését követően a kamatkedvezmény arányaiban jobban nő majd a hosszabb és nagyobb hitelek esetében.

Mi várható? Különösen azoknak lesz kedvező a kamatplafon-csökkentés, akik nem jogosultak az államilag támogatott lakáshitelekre Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint, de az infláció csökkenése és a reálbérnövekedés visszatérése is a hitelpiac élénkülése felé hat.

  • A hosszabb távú adatok alapján az alacsony lakáshitel-kamatok jelentősen növelik az adásvételek számát Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, aki az idén várható 110 ezer után jövőre már legalább 120-130 ezer adásvételre számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelhúzhatja a mélyből az ingatlanpiacot az új CSOK, de a demográfiai célokkal már nehezebb dolga leszA befagyott ingatlanpiacon az árak és a forgalom is nőhet az intézkedés hatására, de a tavalyi visszaesés után nehéz lesz feltornázni a születési rátát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért van 600 ezer üres lakás az országban?A 2011-es népszámláláshoz képest több mint duplájára nőtt az országban a nem lakott lakások száma. Utánajártunk, hogy miért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas arányaA saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank hitelezés ingatlan ingatlanpiac kamatplafon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.