Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 15:46 Adat

Egyetlen megyét kímélt meg idén a lakásépítési depresszió

Közel negyven százalékos visszaesést mért országosan a KSH az új lakásokra kiadott engedélyek számában. Az újonnan átadott lakások száma egyedül a községekben nem állt földbe, az építési kedv viszont ott csökkent a legnagyobbat.

Számokban:

  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 I. félévében.
  • Az új lakások 39 százalékát a fővárosban tervezik megépíteni.
  • Az építési kedv az összes településkategóriában csökkent.
  • A fővárosban 17, a megyeszékhelyeken 38, a többi városban 47, a községekben 53 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik az előző év azonos időszakához mérten.

Az építeni tervezett lakások száma – a minimális emelkedést felmutató Hajdú-Bihar vármegye kivételével – az ország minden részén csökkent. A legnagyobb visszaesés Baranya vármegyében következett be, ahol alig több mint negyedére zuhant a kiadott engedélyek száma.

Felülnézet: az utóbbi hónapok eseményei megágyaztak az ingatlanpiaci megtorpanásnak: a jegybank kamatemelései miatt az ingatlanhitelek iránti kereslet bezuhant, az infláció okozta áremelkedést a vállalkozók nem tudják a lakosságra hárítani, így az ingatlanok drágulásának üteme is lassult.

  • Az MNB jelentése szerint a hitelintézetek 2022 negyedik negyedévében 34 százalékos visszaesést tapasztaltak a lakossági hiteligénylők részéről (éves alapon).  A legnagyobb éves mérséklődés (-54 százalék) a lakáshitelek 150 milliárd forintos negyedéves kihelyezéseit érintette, ami a harmadik negyedéves volumentől is 44 százalékkal elmaradt.

Alulnézet: jelentős különbségeket látni az ingatlanok négyzetméterárában attól függően, hogy az ország mely területén nézelődünk:  az ingatlan.com adatai szerint míg Budapest egyes kerületeiben akár a 2,5 milliós négyzetméterár sem ritka, Békéscsabán vagy Szolnokon ez már csak 700 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt másfélszeresére drágult az építkezés, zuhan a kereslet a szektorbanLátványosan lassult az építőipari infláció, de még így is jóval 10 százalék felett jár. Pedig a szektorban a teljes gazdaságnál előbb tetőzött az infláció, és a kereslet is zuhan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevesebbet érnek a támogatott hitelek, mégis egyre nehezebb lakáshoz jutni nélkülükAz állami támogatásokra továbbra is stabilan számíthatnak a gyermeket nevelő vagy tervező családok. De tényleg annyira kellenek, ha lakást vennénk?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMediterrán élet egy pesti panel árából: így vesznek a magyarok dél-európai ingatlantEgyre több magyar vesz ingatlant Dél-Európában. Kik, hol, és miért? Utánajártunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar ingatlanpiac lakásépítés lakásépítések lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.