Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 15:46 Adat

Egyetlen megyét kímélt meg idén a lakásépítési depresszió

Közel negyven százalékos visszaesést mért országosan a KSH az új lakásokra kiadott engedélyek számában. Az újonnan átadott lakások száma egyedül a községekben nem állt földbe, az építési kedv viszont ott csökkent a legnagyobbat.

Számokban:

  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 I. félévében.
  • Az új lakások 39 százalékát a fővárosban tervezik megépíteni.
  • Az építési kedv az összes településkategóriában csökkent.
  • A fővárosban 17, a megyeszékhelyeken 38, a többi városban 47, a községekben 53 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik az előző év azonos időszakához mérten.

Az építeni tervezett lakások száma – a minimális emelkedést felmutató Hajdú-Bihar vármegye kivételével – az ország minden részén csökkent. A legnagyobb visszaesés Baranya vármegyében következett be, ahol alig több mint negyedére zuhant a kiadott engedélyek száma.

Felülnézet: az utóbbi hónapok eseményei megágyaztak az ingatlanpiaci megtorpanásnak: a jegybank kamatemelései miatt az ingatlanhitelek iránti kereslet bezuhant, az infláció okozta áremelkedést a vállalkozók nem tudják a lakosságra hárítani, így az ingatlanok drágulásának üteme is lassult.

  • Az MNB jelentése szerint a hitelintézetek 2022 negyedik negyedévében 34 százalékos visszaesést tapasztaltak a lakossági hiteligénylők részéről (éves alapon).  A legnagyobb éves mérséklődés (-54 százalék) a lakáshitelek 150 milliárd forintos negyedéves kihelyezéseit érintette, ami a harmadik negyedéves volumentől is 44 százalékkal elmaradt.

Alulnézet: jelentős különbségeket látni az ingatlanok négyzetméterárában attól függően, hogy az ország mely területén nézelődünk:  az ingatlan.com adatai szerint míg Budapest egyes kerületeiben akár a 2,5 milliós négyzetméterár sem ritka, Békéscsabán vagy Szolnokon ez már csak 700 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt másfélszeresére drágult az építkezés, zuhan a kereslet a szektorbanLátványosan lassult az építőipari infláció, de még így is jóval 10 százalék felett jár. Pedig a szektorban a teljes gazdaságnál előbb tetőzött az infláció, és a kereslet is zuhan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevesebbet érnek a támogatott hitelek, mégis egyre nehezebb lakáshoz jutni nélkülükAz állami támogatásokra továbbra is stabilan számíthatnak a gyermeket nevelő vagy tervező családok. De tényleg annyira kellenek, ha lakást vennénk?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMediterrán élet egy pesti panel árából: így vesznek a magyarok dél-európai ingatlantEgyre több magyar vesz ingatlant Dél-Európában. Kik, hol, és miért? Utánajártunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar ingatlanpiac lakásépítés lakásépítések lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.