Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 31. 15:46 Adat

Egyetlen megyét kímélt meg idén a lakásépítési depresszió

Közel negyven százalékos visszaesést mért országosan a KSH az új lakásokra kiadott engedélyek számában. Az újonnan átadott lakások száma egyedül a községekben nem állt földbe, az építési kedv viszont ott csökkent a legnagyobbat.

Számokban:

  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 I. félévében.
  • Az új lakások 39 százalékát a fővárosban tervezik megépíteni.
  • Az építési kedv az összes településkategóriában csökkent.
  • A fővárosban 17, a megyeszékhelyeken 38, a többi városban 47, a községekben 53 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik az előző év azonos időszakához mérten.

Az építeni tervezett lakások száma – a minimális emelkedést felmutató Hajdú-Bihar vármegye kivételével – az ország minden részén csökkent. A legnagyobb visszaesés Baranya vármegyében következett be, ahol alig több mint negyedére zuhant a kiadott engedélyek száma.

Felülnézet: az utóbbi hónapok eseményei megágyaztak az ingatlanpiaci megtorpanásnak: a jegybank kamatemelései miatt az ingatlanhitelek iránti kereslet bezuhant, az infláció okozta áremelkedést a vállalkozók nem tudják a lakosságra hárítani, így az ingatlanok drágulásának üteme is lassult.

  • Az MNB jelentése szerint a hitelintézetek 2022 negyedik negyedévében 34 százalékos visszaesést tapasztaltak a lakossági hiteligénylők részéről (éves alapon).  A legnagyobb éves mérséklődés (-54 százalék) a lakáshitelek 150 milliárd forintos negyedéves kihelyezéseit érintette, ami a harmadik negyedéves volumentől is 44 százalékkal elmaradt.

Alulnézet: jelentős különbségeket látni az ingatlanok négyzetméterárában attól függően, hogy az ország mely területén nézelődünk:  az ingatlan.com adatai szerint míg Budapest egyes kerületeiben akár a 2,5 milliós négyzetméterár sem ritka, Békéscsabán vagy Szolnokon ez már csak 700 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt másfélszeresére drágult az építkezés, zuhan a kereslet a szektorbanLátványosan lassult az építőipari infláció, de még így is jóval 10 százalék felett jár. Pedig a szektorban a teljes gazdaságnál előbb tetőzött az infláció, és a kereslet is zuhan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevesebbet érnek a támogatott hitelek, mégis egyre nehezebb lakáshoz jutni nélkülükAz állami támogatásokra továbbra is stabilan számíthatnak a gyermeket nevelő vagy tervező családok. De tényleg annyira kellenek, ha lakást vennénk?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMediterrán élet egy pesti panel árából: így vesznek a magyarok dél-európai ingatlantEgyre több magyar vesz ingatlant Dél-Európában. Kik, hol, és miért? Utánajártunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar ingatlanpiac lakásépítés lakásépítések lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Pletser Tamás
2024. május 26. 05:22 Világ

Messze van még a világ olajfogyasztásának csúcsa

Az egy főre jutó fogyasztás alapján a világ olajfüggése közel 45 éve gyakorlatilag állandó, és nem látszik, mitől változna ez meg belátható időn belül.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.