Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 6. 15:05 Adat, Élet

Három ábra arról, mennyire nincs pénzünk bármit is vásárolni

Közzétette az Eurostat ma, hogy a tagállamokban hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom 2023 októberében, és a magyar adat a szlovén után most már a második legrosszabb lett.

Számokban: a magyar boltokban októberben 6,5 százalékkal kevesebbet költöttek az emberek, mint egy évvel korábban, ennél csak a szlovén érték rosszabb, ott kiugróan nagy, 15,6 százalékos volt a zuhanás.

  • Egy hónappal korábban, azaz szeptemberben nálunk (-7%) és a szlovénoknál (-17%) a mostanihoz hasonlóan rossz volt a tendencia, és akkor még Belgium is erős csökkenést (-8,4%) mutatott, utóbbi azonban októberre már jócskán mérséklődött (-3,5%)
  • Európa-szerte elkezdtek többet vásárolni az emberek, mint egy évvel korábban, hiszen míg szeptemberben csak hat ország tudott pozitív értéket felmutatni, októberben már tíz országban mértek növekedést, és Németország is csak -0,1 százalékos csökkenést produkált.

Az alábbi két grafikonon láthatóak a szeptemberi és az októberi adatok.

Ha néhány kelet-európai ország, illetve nyugati viszonyítási alapnak a közeli Ausztria elmúlt két évét nézzük, akkor az látszik, hogy a magyarok vásárlási mennyisége 2022 végétől kezdve masszívan negatívba lendül, és ott is marad, míg a többi országban egyrészt nem ekkora mértékű a zuhanás, másrészt Lengyelország és Románia októberben már növekedést ért el.

Ha az extrém zuhanást produkáló Szlovéniát nem nézzük, akkor leginkább Belgium és Észtország futott a mienkhez hasonló pályát az elmúlt hónapokban, a belgák azonban már erősen korrigálnak, és az észt számok is némileg jobban alakulnak, mint a magyar.

Alulnézet: jelenség oka elsősorban az, hogy az európai összehasonlításban is kiugróan magas magyar infláció miatt az elmúlt évben a lakosság kénytelen volt sokkal jobban visszafogni a vásárlásait, mint más országokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet EU forgalom kiskereskedelem Magyarország vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.