Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 23. 09:44 Élet

Most távolinak tűnik, de egyre halálosabb nyarak elé nézünk

Csaknem kétszer annyi 65 év feletti ember halt meg az extrém magas hőmérséklet miatt az elmúlt tíz évben a világon, mint az 1990-es években átlagosan. Ez a szám közel az ötszörösére is nőhet a következő évtizedekben.

A The Lancet orvosi folyóirat 114 tudós által jegyzett, a klímaváltozás egészségügyi hatásairól szóló éves jelentésben kiszámolták a globális felmelegedés miatt munkából kiesők költségét is, és nekimentek a fosszilis üzemanyagoknak.

  • 863 milliárd dollárra becsülték a hőhullámok által okozott globális termelékenységcsökkenés és munkából való kiesés miatti veszteséget 2022-ben.

A tanulmány készítői szerint az egészségügyi problémák leginkább a fosszilis üzemanyagok használatára vezethetők vissza.

  • „A fosszilis tüzelőanyagok további terjedése tarthatatlan, az adatokból látszik, hogy minden ember egészségét és jóllétét veszélyeztetik” – mondta Renee Salas, a jelentés társszerzője.
  • Van előrelépés is, 2005 óta 15 százalékkal csökkent a fosszilis üzemanyagok okozta légszennyezésre visszavezethető halálesetek száma.

Most először közöltek a jövőre vonatkozó becsléseket is. Ezek szerint, ha a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius-fokkal nő, akkor 370 százalékkal nőhet a hőhullámok miatti halálesetek száma az évszázad közepéig.

  • November 19-én rövid időre már 2 Celsius-fokkal magasabb globális átlaghőmérsékletet mértek az ipari forradalom előtti időhöz képest.

Mi várható? A jelentést várhatóan megvitatják az ENSZ éves éghajlatváltozási konferenciáján, ahol az egészségi szempontok az eddigieknél jobban előtérbe kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mentők adatai mutatják meg igazán, milyen durvák lettek a hőhullámokIdén még csak ízelítőt kaptunk a forróságból, főleg a krónikus betegek és a szabadban dolgozók számára jó hír, hogy az előttünk álló egy hét enyhének ígérkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fosszilis energiahordozó halálozás hőhullám klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.