Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 18. 15:02 Tech, Világ

Azért állt le Hollywood, mert a technológia átírta az üzleti modelljét

Az amerikai filmipar jelentős része leállt, miután múlt csütörtökön a színészek is sztrájkba léptek, a munkát már májusban felfüggesztő forgatókönyvírókat követve.

Miért fontos ez? Amellett, hogy a leállás becslések szerint csak Kaliforniában naponta legalább 30 millió dollár bevételkiesést okoz, az akcióban eldőlhet, hogy a filmes szakma hogyan fog működni két fontos változás, a streamingszolgáltatás és a mesterséges intelligencia elterjedésével.

Felülnézet:

  • A streaming (Netflix, HBO Max, Disney+ és sok más hasonló szolgáltató) nemcsak a filmnézési szokásokat, hanem annak módját is alapvetően megváltoztatja, ahogy a filmkészítők hozzájutnak a jogdíjaikhoz. Ezek a szolgáltatók egyszeri előfizetési díjakat szednek, amit a korábbinál sokkal inkább – adott esetben egyenlőtlenebbül és nehezebben átláthatóan – elmorzsolnak a készítők között.
  • A mesterséges intelligencia már ma lehetővé teszi, hogy egy háttérszínészről egy nap alatt annyi felvételt készítsenek, amelyből utána szinte bármennyi háttérszerepet elő lehet állítani. Ezek a színészek így csak egyetlen napra kapnának gázsit, de az arcukkal korlátlan ideig „szerepelnének” a filmekben.

A színészek szakszervezete szinte semmiben nem tudott megegyezni a stúdiók szervezetével a jogdíjak kapcsán, de a sztrájk fő kiváltó oka az volt, hogy a fenti két változás miatt a színészek gázsija várhatóan alaposan csökkenni fog.

Alulnézet: a sztrájkhoz ugyan sok milliomos sztár adja nyíltan az arcát, a tiltakozás nem miattuk, hanem az iparág döntő részét kitevő, alacsonyabb kategóriába sorolt színészek miatt tört ki. Az ő megélhetésük kerül veszélybe, illetve eltűnik az a perspektíva, hogy belőlük sztárok lehessenek. A jól kereső sztárok általában külön szerződések szerint kapják meg a pénzük nagy részét.

A filmek készítése, illetve moziba kerülése között sok idő telik el, a sztrájk hatása csak akkor lesz látványos, ha sokáig tart, és elapad miatta a hollywoodi filmfelhozatal, erre azonban még hónapokat várni kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bőrgyógyászatban már bizonyított az MI - Egy magyar cég ezt ki is használtaNem elveszi, csak gyorsítja az orvosok munkáját a mesterséges intelligencia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligenciaVilágszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik - a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjukTechnológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Hollywood mesterséges intelligencia streaming sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.