Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 2. 13:23 Világ

Rengeteg magyar diákot érinthet, hogy visszafognák az angol nyelvű képzéseket a holland egyetemeken

„Az én kiindulópontom szerint az oktatás nyelve a holland”idézi Robbert Dijkgraaf holland oktatási minisztert a Guardian. Dijkgraaf nemrégiben benyújtott törvénytervezete szerint a hollandiai egyetemek alapszakjain legfeljebb egyharmad lehet az idegennyelvű tárgyak aránya.

Miért fontos ez? Hollandia jelentős részben angol nyelvű és viszonylag megfizethető felsőoktatása számos külföldi diákot vonzott, az ország a továbbtanulni vágyó magyar fiatalok körében is népszerű, főleg, mióta az Egyesült Királyság egyetemeire történő bejutás nehezebb lett a Brexit következtében.

Előzmények: Dijkgraaf tavaly a külföldi diákok toborzásának befejezésére kérte az egyetemeket. Az intézmények – szintén az elmúlt évben – már a beiratkozás halasztására biztatták azokat a felvételt nyert diákokat, akik az országba érkezésükig nem találtak végleges lakóhelyet. Az egyetemek túlterhelése mellett ugyanis a diákok elhelyezése is problémákat okozott az elmúlt években.

Számokban: az Engame számításai szerint a 2021/2022-es tanévben már több mint 16 ezer magyar hallgató járt külföldi ország felsőoktatási intézményébe, közülük közel kétezren Hollandiában folytatták tanulmányaikat.

  • Hollandiában jelenleg mintegy 115 ezer külföldi egyetemi hallgató tanul, ami a 2005-ös adat három és félszerese. Mostanra a képzésekre beiratkozó diákok közel 40 százaléka külföldi, míg ez az arány 2015-ben még csak 28 százalék volt.

Igen, de: a külföldi hallgatókkal pénzügyileg jól jár az ország David Schindler, a Tilburgi Egyetem közgazdász professzora szerint. A változásokkal romolhat a kutatómunka színvonala is, ami csorbát ejthet az innováción, és végső soron a gazdasági növekedésen.

Reakciók: kutatói vélekedések szerint a tervezett intézkedések lehetővé teszik a hallgatói létszám és a kapacitások összehangolását az egyetemek számára, a nemzetköziesedés pozitívumainak megtartása mellett.

  • A kapacitáshiány következményeit egy hallgatókat képviselő szervezet vezetője is hangsúlyozta a brit lapnak: a külföldi diákok, amennyiben nem tudják megoldani a lakhatásukat, gyakran kénytelenek végül hazautazni, ami jelentős anyagi kárral is jár.

Mi várható? Dijkgraaf javaslatát egyelőre vita övezi, de elfogadása esetén 2024 őszétől léphet érvénybe a holland nyelv előtérbe helyezését célzó törvény. Kivételt azok a tárgyak képezhetnek, amelyek révén a legtehetségesebb szakemberek vonzhatók az országba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBrit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvenceiA brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz iskola, amely bejuttatja a magyar érettségizőket Oxfordba, de nem ez a lényegeSzintet lép a Milestone Institute, a tanítás mellett megjelent az üzleti szolgáltatások piacán és jövőre elkezdi a fordított agyelszívást is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben kevesebb pénz jut a felsőoktatásra, a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete emelkedikÉvek óta 25-27 ezer külföldi diák tanul nálunk önköltségen, de közben gyorsan 10 ezerre emelkedett az állami ösztöndíjjal idecsábítottak száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyetem felsőoktatás Hollandia külföldi diákok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.