Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

Komoly csorbát ejthet az Egyesült Királyság egyetemeinek népszerűségén a Brexit: a szigetország kilépésével az uniós tagállamokból érkező külföldi diákok az eddig megszokott tandíjaknál jóval magasabb összegeket lesznek kénytelenek fizetni, és a beutazásuk feltételei is kedvezőtlenül változnak.

Az eddigiekben az uniós állampolgárok a britekhez hasonló mértékű tandíjat kellett, hogy fizessenek, és még az ország által nyújtott diákhitel-lehetőségekkel is élhettek, szemben a harmadik országbeli hallgatókkal, akikre mindezek nem vonatkoztak. A tanulmányaikat 2021 júliusa után kezdő hallgatók azonban akár az unióból, akár azon kívülről érkeznek, egyforma körülményekkel szembesülnek majd, így például a tandíjuk az eddigi 9250 font kétszerese, háromszorosa, sőt, akár négyszerese is lehet évente.

Nem csak teljes egyetemi képzésekre lesz költségesebb és macerásabb bejutni, hanem a cserediák-programokon való részvétel lehetőségei is átalakulnak. A hallgatók mozgását elősegítő Erasmus-ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanév végéig még igénybe vehetik azok a diákok, akik az Egyesült Királyságba mennének vagy éppen onnan jönnének el egy-egy félévre a képzésük során, persze az utazáshoz már vízumra is szükség lehet. Az Erasmus-program következő, 2021 és 2027 között tartó hétéves ciklusából azonban valószínű, hogy kimaradnak a brit egyetemek, a csatlakozáshoz szükséges egyeztetések ugyanis még nem kezdődtek meg, Boris Johnson pedig bejelentette, hogy kormánya egy új, Alan Turing után elnevezett ösztöndíj bevezetésén dolgozik.

Az Európából érkező hallgatók a brit egyetemek számára hagyományosan fontosak. Az intézmények képesek voltak a legjobb képességű diákokat magukhoz csábítani a nyugati országokból is, a hallgatói kiválóság és a sokszínű, nyitott közeg adott volt így számukra. A diákok számára is vonzók voltak a világ legjobbjai között számon tartott brit egyetemek, amelyek amellett, hogy színvonalas képzéseiket természetesen az összes szakterületen elfogadott angol nyelven nyújtják, egyfajta transzatlanti kapocsként is működnek.

Az Egyesült Királyságban működő egyetemek és az uniós állampolgársággal rendelkező hallgatók is veszítenek tehát a Brexit következtében. Becslések szerint, ha az Európai Unió területéről érkező hallgatók tandíja a többi külföldi diákéhoz lesz hasonló, akkor a brit egyetemek a kontinensről jelentkező felvételizők akár 5784 százalékát is elveszíthetik.

Szakmai szempontból ez kétségkívül hátrányosan érinti majd az intézményeket, anyagilag azonban a magasabb tandíj-bevételek miatt még akár jól is járhatnak, főleg az elitegyetemek.

Az új helyzet a továbbtanulást fontolgató magyar diákok szempontjából sem közömbös. A középiskolásokat a felsőfokú tanulmányokra felkészítő Engame Akadémia elemzésében idézett adatok szerint az utóbbi két évben folyamatos növekedést követően már meghaladta az évi ezret a brit egyetemre jelentkező magyar diákok száma, aminek köszönhetően az Egyesült Királyság az egyik legnépszerűbb célország lett továbbtanulni vágyók körében – viszonyításképp érdemes megjegyezni, hogy tavaly 91 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatásba az általános felvételi eljárás során.

Elvétve, de már akad példa, hogy kifejezetten az unió területéről érkező diákoknak szóló ösztöndíjprogramokkal igyekezzenek javítani a vonzerejükön a brit egyetemek. Mindeközben a hallgatókért folytatott versenyben javulhatnak más országok felsőoktatási intézményeinek pozíciói. Például a holland egyetemeké, amelyek már eddig is a színvonalas, angol nyelvű programjaikról voltak ismertek, amelyekre viszonylag kedvező anyagi feltételek mellett lehet bejutni. Mindez a Kelet-Közép-Európai régióban különösen vonzó lehet, amit alátámasztanak például az Engame Akadémia magyarországi és a diákokat szintén külföldi tanulmányokra felkészítő IntegralEdu romániai tapasztalatai is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogy a hallgató és a pénz az egyetemeken, de a kormány kedvenceit nem kell félteniAz egy hallgatóra jutó állami pénzek összege a Testnevelési Egyetemen a legnagyobb, a jóval összetettebb és drágább képzést adó Semmelweis Egyetem csak a második.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit egyetem egyetemisták ösztöndíj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.