Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 17:04 Közélet

Ilyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékére

A nehéz gazdasági helyzet ellenére jelentős pénzekkel támogatja a kormány a várpalotai védelmi ipari park környékének fejlesztését.

Mi történt? Egy szerda este megjelent határozat alapján a kormány nagyjából 22 milliárd forinttal támogatja a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztését – írta a Hvg.hu.

  • Főleg a közműveket és az utakat fejlesztik majd, de egy helyi iskolát is felújítanak és munkásszállót is építenek.

Tágabb kontextus: A védelmi ipari parkban német és magyar állami cégek fognak lőszert, robbanóanyagokat és fegyvereket gyártani.

  • A német Rheinmetall lőszergyárának tavaly év végén volt az alapkőletétele, a gyár a tervek szerint jövőre kezd majd termelni.
  • Szintén a Rheinmetall közreműködésével létrejön a robbanóanyaggyár is.
  • A magyar állam által 2019-ben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyára pedig a tervek szerint szintén jövőre költözik Várpalotára.

Az üzemben gyártott lőszerek egyik legjelentősebb vevője a magyar állam lesz, de a lőszerek egy részét a tervek szerint exportra gyártják majd.

Felülnézet: Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A fejlesztések a 2016-ben elfogadott Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapján valósulnak meg, de az ukrajnai háború kitörése miatt tavaly sok beszerzést előrehoztak.
  • A hadseregfejlesztés a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem áll le, a haderőfejlesztés a jövő évi költségvetés nagy nyertese, a tervek szerint GDP-arányosan a hadi kiadások 2024-re meghaladják a 2 százalékot.

A hazai hadiiparban fontos szerepet kap a német Rheinmetall, amely a hat új magyarországi hadiüzemből négy építésében és üzemeltetésében is részt vesz majd. 

  • Várpalota mellett Zalaegerszergen Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket, Kaposváron négykerék-meghajtású páncélozott járműveket, Nyírteleken pedig radarokat gyártanak majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fegyverkezés hadikiadások hadsereg költségvetés lőszergyár rheinmetall Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.