Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 1. 10:14 Közélet

Donald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttán

Miközben az inflációt is figyelembe véve a 2024-es büdzsé tervezete alapján számos terület finanszírozása stagnál vagy csökken idénhez képest, a haderőfejlesztés lesz a jövő évi költségvetés egyik nagy nyertese.

Számokban: csaknem 29 százalékkal, 1395-ről 1796 milliárd forintra a 2023-as költségvetéshez képest a védelmi kiadások összege jövőre.

  • A 2022-ben létrehozott Honvédelmi Alap előirányzata 55 százalékkal 1309 milliárd forintra nő, az alap központi támogatásból eredő bevétele pedig több mint háromszorosára emelkedik.
  • Legnagyobb mértékben a katonai infrastruktúra és egyéb működési költségek finanszírozása nő, kisebb mértékben a légi- és szárazföldi erők képességeit fejlesztik a pluszpénzekből.

Alulnézet: korábbi bejelentések alapján például 2023 és 2025 között érkeznek Magyarországra a Németországtól vásárolt Leopard 2-es tankok és a norvég-amerikai gyártású NASAMS rakétarendszer.

 

Felülnézet: ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter is megjegyezte, a magyar honvédelmi kiadások 2024-ben meghaladják a bruttó hazai össztermék 2 százalékát (ahogy az a fenti ábrán is látszik).

Előzmények: Magyarországon már jóval az ukrajnai háború kezdete előtt, 2018-tól kezdve lendületet vett a hadi kiadások növelése.

Mi várható? A Stockholmi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) jelentése szerint tavaly csaknem 4 százalékkal nőttek a globális hadi kiadások, amelyek a 90-es évek második fele óta emelkednek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés fegyverkezés hadikiadások költségvetés védelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.