Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mi történt? Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy országa eddig 31 ezer katonát veszített biztosan a két éve tartó háborúban, ami nagy veszteség, de töredéke az orosz állításoknak.

  • A sebesültek számáról nem akart beszélni, míg az eltűnt katonák számát 15 ezerben tartja számon az ukrán belügyminisztérium.
  • Ha az utóbbiak nagy része szintén elesett, akkor az így kialakuló szám közel van ahhoz, amit közvetett információk alapján becsülni lehet.

Igen, de: a New York Times név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati forrásai tavaly augusztusban 70 ezerhez közel tették az elesett ukrán katonák számát.

Számokban: ami az orosz oldalt illeti, a Meduza független orosz portál frissítette korábbi – főként a név szerint azonosított halottak számán és az orosz hagyatéki statisztikán alapuló – számítását, amelynek középértéke szerint tavaly év végéig 75 ezer orosz katona eshetett el Ukrajnában.

  • Ennél szintén vannak forgalomban nagyobb számok, a New York Times említett forrásai fél éve 120 ezer orosz halottat említettek.
  • Zelenszkij szerint 180 ezer orosz katona halt már meg.

Felülnézet: a friss információk alapján a két fél veszteségei közelebb lehetnek egymáshoz, mint ahogyan az sok más forrásban – ahol egyébként gyakran keveredik a halottak és sebesültek száma – szerepel, de továbbra is rengeteg a bizonytalanság.

  • A Meduza számításaiban például valószínűleg nincsenek benne a 2014 óta megszállt területekről besorozott, az orosz hadsereg oldalán harcoló ukrán állampolgárok. Ezeket a területeket csak 2022 őszén annektálta Oroszország, és meglepő lenne, ha a hagyatéki nyilvántartást már összefésülték volna, főleg visszamenőleg.
  • A lap szerint az eltűntek nem befolyásolják jelentősen a számításuk pontosságát, de ez meglepő az ukrán arányok (31 vs. 15 ezer), illetve az alapján, hogy beszámolók szerint az orosz hadsereg nem siet az elesettek összegyűjtésével. Az eltűnés után másfél év is kellhet a halottá nyilvánításhoz, bár tavaly egyszerűsítettek az eljáráson.

Miért fontos ez? A halottak, eltűntek és súlyos sebesültek száma jelentősen befolyásolja a hadseregek és a mögöttük álló társadalmak erejét, állóképességét.

  • Míg a 2022. őszi mozgósításig az orosz hadsereg szenvedett létszámhiányban, most már jól feltöltött, és folyamatosan magas veszteségeket is képes egyelőre elviselni.
  • Az ukrán hadseregbe a háború elején rengetegen jelentkeztek önként, most viszont a lőszerhiány mellett az elégtelen harctéri létszám a legsúlyosabb gondja. Az új hadkiegészítési törvény elfogadása késik, így ez a helyzet egy ideig biztosan így marad, ami növeli a kisebb-nagyobb orosz győzelmek esélyét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan súlyosak az orosz veszteségek, mintha százával halnának a férfiak egy-egy magyar városbanEgy orosz város hivatalos veszteséglistája alapján reálisnak tűnnek azok a becslések, hogy a háború halottjainak száma már elérheti az orosz lakosság egy ezrelékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi menjen a lövészárokba, a munkás, a vállalkozó vagy a politikus?Több emberre van szüksége az ukrán hadseregnek, de nincs olyan megoldás, amely mindenkinek megfelelne, és végre is lehet hajtani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatértek az oroszok a jól bevált, brutális taktikájukhoz UkrajnábanVan elég ember és lőszer, így addig lövik a házakat és az erődöket, amíg a gyalogságuk végül el tudja foglalni a romokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost fizetik meg az árát az ukránok, hogy tavaly csak úgy szórták a lőszertNagyon hiányoznak a Bahmut védelmében és a nyári támadásnál felhasznált lőszerek most, hogy hetek óta nem érkezik utánpótlás Amerikából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg halott orosz-ukrán háború veszteség Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.