Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. november 17. 16:40 Élet, Világ

Miért egyre olcsóbb az olaj, ha mindenki a drágulására számít?

A csütörtöki öt százalék körüli esés nyomán a szeptemberi csúcsokhoz képest már több mint ötödével csökkent a meghatározó olajfajták ára, befektetői zsargonnal szólva medvepiacba lépett.

Mi történt? Noha az elemzők többsége hordónként 90-95 dollár körüli olajárakkal számolt az idei utolsó negyedévre és 2024-re is, az utóbbi egy hónapban trendszerűen estek az árak, a csütörtökivel már mélyen 80 dollár alá.

  • Igaz, pénteken éppen pozitív korrekció zajlik, az Európában meghatározó Brent 78-79 dollár körül állt a cikk írásakor, az észak-amerikai WTI 74 dollár környékén.

Előzmények: a szeptemberi árcsúcshoz vezető időszak legfontosabb fejleménye a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei (köztük Oroszország) összehangolt kitermeléscsökkentése volt, ezzel felhajtották az árakat.

  • Bár a korlátozások döntő része azóta is érvényben van, és a gázai konfliktus is növelte átmenetileg az árakat, ez már kevésnek bizonyult a szeptemberi szintek fenntartásához.

Felülnézet: a csütörtöki esés főbb okai között szerepel, hogy az amerikai olajkészletek legutóbbi adata magasabb lett a vártnál, az amerikai gazdaság friss mutatói pedig arra utalnak, hogy elkezdődhetett a gazdaság régóta várt lassulása. Emellett a kínai finomítói aktivitás is visszaesett.

  • Közben a kínálat erősödik, az északi-tengeri, amerikai és guyanai export is felfut a következő hónapban.

Kilátások: mivel az olajpiac a pénzügyi spekuláció kedvelt terepe, az árak rövid távú alakulását nehéz jól előre jelezni. A fundamentumokat illetően az egyik legfontosabb az OPEC és szövetségeseinek közeledő csúcstalálkozója, ahol a kitermelési kvóták és korlátozások további sorsáról is döntenek.

  • Lényeges kockázat a közel-keleti helyzet alakulása: Irán közvetlen háborús részvétele akár 150 dollár körüli olajárat is előidézhetne.

Tágabb kontextus: az üzemanyagokon keresztül az olajár lényegesen befolyásolja az inflációt, így az annak leszorításáért dolgozó jegybankok dolgát világszerte megkönnyíti az olcsóbb olaj.

  • Az Ukrajnával háborúzó Oroszország számára viszont rossz hír az olajár csökkenése, hiszen elsősorban az olajbevételekből fedezi a háború egyre nagyobb költségeit.

Igen, de: a mostani gazdasági nehézségeknél és kínálati szintnél valószínűleg több kellene ahhoz, hogy az elemzők lényegesen megváltoztassák véleményüket a következő egy év olajpiaci kilátásairól.

Alulnézet: az olajár csökkenésének és a forint erősödésének köszönhetően szeptember közepe óta több mint tíz százalékkal csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon. Igaz, januártól a jövedéki adó emelése miatt 41 forintos drágulás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félni az elszálló olajáraktól 2024-ben? Az európai recesszió, Németország agóniája, sokkal fenyegetőbb rém, mint amit az olajpiac jelenthet. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azért drága a magyar dízel, mert Ukrajnába is jut belőleA nyersolaj ára, a forintárfolyam és a finomítói árrések szerepe lényegesen nagyobb annál, mint hogy magyar oldalról is folyik a háború sújtotta ország ellátása üzemanyagokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Irán kőolaj olajár Oroszország üzemanyag üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Avatar
2023. november 25. 17:19 Élet

Amikor Európa magyar aranyforintban üzletelt

A magyar aranyforintok gyors elterjedése és tartós európai népszerűsége a hosszú időn keresztül megőrzött, magas aranytartalomnak volt betudható.

Pálos Máté
2023. november 25. 04:31 Adat, Élet

Gazdagabb gazdagok, szegényebb szegények: szétszakadóban a magyar társadalom

Az Európa-bajnok infláció és a reálbércsökkenés hatása elkezdett megmutatkozni a társadalom anyagi lehetőségeit és relatív helyzetét leíró adatokban.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.