Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. november 17. 16:40 Élet, Világ

Miért egyre olcsóbb az olaj, ha mindenki a drágulására számít?

A csütörtöki öt százalék körüli esés nyomán a szeptemberi csúcsokhoz képest már több mint ötödével csökkent a meghatározó olajfajták ára, befektetői zsargonnal szólva medvepiacba lépett.

Mi történt? Noha az elemzők többsége hordónként 90-95 dollár körüli olajárakkal számolt az idei utolsó negyedévre és 2024-re is, az utóbbi egy hónapban trendszerűen estek az árak, a csütörtökivel már mélyen 80 dollár alá.

  • Igaz, pénteken éppen pozitív korrekció zajlik, az Európában meghatározó Brent 78-79 dollár körül állt a cikk írásakor, az észak-amerikai WTI 74 dollár környékén.

Előzmények: a szeptemberi árcsúcshoz vezető időszak legfontosabb fejleménye a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei (köztük Oroszország) összehangolt kitermeléscsökkentése volt, ezzel felhajtották az árakat.

  • Bár a korlátozások döntő része azóta is érvényben van, és a gázai konfliktus is növelte átmenetileg az árakat, ez már kevésnek bizonyult a szeptemberi szintek fenntartásához.

Felülnézet: a csütörtöki esés főbb okai között szerepel, hogy az amerikai olajkészletek legutóbbi adata magasabb lett a vártnál, az amerikai gazdaság friss mutatói pedig arra utalnak, hogy elkezdődhetett a gazdaság régóta várt lassulása. Emellett a kínai finomítói aktivitás is visszaesett.

  • Közben a kínálat erősödik, az északi-tengeri, amerikai és guyanai export is felfut a következő hónapban.

Kilátások: mivel az olajpiac a pénzügyi spekuláció kedvelt terepe, az árak rövid távú alakulását nehéz jól előre jelezni. A fundamentumokat illetően az egyik legfontosabb az OPEC és szövetségeseinek közeledő csúcstalálkozója, ahol a kitermelési kvóták és korlátozások további sorsáról is döntenek.

  • Lényeges kockázat a közel-keleti helyzet alakulása: Irán közvetlen háborús részvétele akár 150 dollár körüli olajárat is előidézhetne.

Tágabb kontextus: az üzemanyagokon keresztül az olajár lényegesen befolyásolja az inflációt, így az annak leszorításáért dolgozó jegybankok dolgát világszerte megkönnyíti az olcsóbb olaj.

  • Az Ukrajnával háborúzó Oroszország számára viszont rossz hír az olajár csökkenése, hiszen elsősorban az olajbevételekből fedezi a háború egyre nagyobb költségeit.

Igen, de: a mostani gazdasági nehézségeknél és kínálati szintnél valószínűleg több kellene ahhoz, hogy az elemzők lényegesen megváltoztassák véleményüket a következő egy év olajpiaci kilátásairól.

Alulnézet: az olajár csökkenésének és a forint erősödésének köszönhetően szeptember közepe óta több mint tíz százalékkal csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon. Igaz, januártól a jövedéki adó emelése miatt 41 forintos drágulás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félni az elszálló olajáraktól 2024-ben? Az európai recesszió, Németország agóniája, sokkal fenyegetőbb rém, mint amit az olajpiac jelenthet. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azért drága a magyar dízel, mert Ukrajnába is jut belőleA nyersolaj ára, a forintárfolyam és a finomítói árrések szerepe lényegesen nagyobb annál, mint hogy magyar oldalról is folyik a háború sújtotta ország ellátása üzemanyagokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Irán kőolaj olajár Oroszország üzemanyag üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.