Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2023. november 7. 16:46 Pénz

Kell-e félni az elszálló olajáraktól 2024-ben? 

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A kőolajpiac továbbra is az egyik legnagyobb játszótere a világban lévő pénzügyi spekulációnak. Az október 7-i izraeli terrortámadással egy régóta nem látott tényező került a képbe: a geopolitikai prémium ismét felbukkant az árakban. Ennek a mértéke 3-4 dollárra tehető hordónként, ami azóta talán némileg csökkent, mivel az Izrael és a Hámász közötti konfliktus nem terjedt tovább.

A Világbank október végén számszerűsítette is a kockázatokat. A washingtoni székhelyű pénzintézet jövőre csökkenő nyersolaj árakra számít, a IV. negyedéves 90 dolláros globális átlagár 2024-ben 81 dollárra eshet vissza az erőtlen kereslet miatt. Az 5 százalékos szintet közelítő USA dollár hosszú lejáratú kamatok ugyanis visszafogják a gazdasági növekedést szerte a világban: a legfrissebb amerikai, európai és kínai ipari termelési és gazdasági konjunktúra adatok is a lassulás irányába mutatnak. Ez a várakozás összecseng a saját 90 dollár/hordó 2024-es Brent előrejelzésemmel: ugyan magasan marad a kőolaj ára, de nem lesz elszállás a jegyzésekben.

Különösen az európai adatok aggasztók: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb havi jelentése szerint a német olajfogyasztás idén 90 ezer hordó/nap mértékben esik vissza. Ez a fél magyarországnyi fogyasztás főleg a gyenge ipari termelésnek és az alacsony fogyasztói keresletnek köszönhető. Németország olajfogyasztása trendszerűen zsugorodik a 90-es évek óta, mégis ekkora éves csökkenést – a 2020-as Covid-évet leszámítva – nem regisztráltak az elmúlt 25 évben.

A német adatok mellett az egyesült államokbeli és a kínai keresleti számok is felemások. Míg az előző piacon a benzinfogyasztás 20 éves mélypontra esett a magas árak, a lassuló gazdaság és az alternatív meghajtások terjedése miatt, addig az ázsiai országban az ipari termelés akadozik, az építőipar pedig továbbra sem talál magára az ingatlanbuborék kipukkanása után. Az IEA szerint a világban várt idei 2,3 millió hordó/nap 2023-as kőolaj keresletnövekedés 77%-a Kínából jön, viszont 2024-re ez a kínai növekedés nem lesz sokkal több, mint nulla. Nem véletlen, hogy a globális nyersolaj fogyasztás jövő évi növekedésre csak 900 ezer hordó/nap a szervezet becslése a lassuló gazdasági aktivitás és az energiahatékonyság javulása miatt. Az olajfogyasztás bővülése Indiában lehet a legmagasabb a következő 3-5 évben, igaz 2030-ra még mindig csak 8 millió hordó/nap körül lehet a világ legnépesebb államának kőolaj fogyasztása szemben a 14 millió hordó/napos kínai adattal.

A kínai és indiai olajfogyasztás várható mértéke (millió hordó/nap)

A Világbank 2024-ben a legnagyobb olajpiaci kockázatnak Irán a konfliktusba való belekeveredését, és az ezzel járó 6-8 millió hordó/nap kínálatcsökkenést látja, ami akár 140-157 dollár/hordó szintre viheti fel a nyersolaj árjegyzését. Irán kontrollálja a világ egyik legfontosabb olajipari útvonalát, a Hormuzi-szorost, ahol naponta 21 millió hordó nyersanyag halad át, ami majdnem a fele a 45 millió hordó/nap globális kőolajexportnak. De a szoros fontos szerepet játszik ez a földrajzi átjáró a globális cseppfolyós földgázszállításban is, hiszen Katar évi 77 millió tonna körüli LNG exportja is itt jut ki a piacra, ami a világ LNG kínálatának 18%-a. 

Egyelőre nem látszanak a jelek, hogy ez a közel-keleti konfliktus tovább terjednek. A lassan egy hónapja tartó izraeli válaszreakció eddig nem alakult át szerencsére regionális háborúvá. Az Egyesült Államok szerepe nagyon fontos, mivel alapvetően ez az ország tud leginkább hatni Izraelre és a többi arab államra, valamint korlátozottan Iránra. Az USA mostani demokrata kormánya koránt sem érdekelt a magas nyersolaj árakban: 2024-ben elnökválasztás lesz, az 5 dollár/gallon feletti benzinár fontos politikai tényező. Az USA emiatt békülékenyebbé is vált idén a korábban szankcionált olajrezsimekkel.

Venezuelával például sikerült szeptemberben egy új megegyezést nyélbe ütni, melynek hatására az ország nagyobb volumenekkel beléphet a nyugati olajszállítók közé, a Chevron pedig fúrhat jövőre a latin-amerikai államban. Iránnal szemben is szemet hunyt idén az USA a szankciók betartása alól: nem véletlen, hogy 700 ezer hordóval nőtt a napi iráni kőolajtermelés. A szóbeszédek szerint még Szaúd-Arábiát is sikerülhetett volna rávenni, hogy növelje a lefojtott bányászatát az arab állam. Az Izraellel való kiegyezés részeként a szaúdiak visszavettek volna valamennyire a termelés visszafogásából, aminek Joe Biden kormányzata igencsak örvendett volna. Ebbe piszkított bele a Hámász terrortámadása, ami visszakozásra kényszeríti a szaúdi elitet. Saját állampolgárai nem örvendenek annak, ha az uralkodóház, vagyis Mohammed-bin-Szalmán és csapata a palesztinokkal háborúzó Izraellel köt békemegállapodást.

Nekem mindenesetre úgy tűnik, hogy elindult egy kiegyezési folyamat a Közel-Keleten, s jelenleg a 80 dollár feletti kőolaj árak mellett fontosabb a bevételek biztosítása, mint a nyugat és Izrael elleni érzelmek felkorbácsolása miatti politikai nyereség. Ez pedig inkább az alacsony olajár forgatókönyvet erősíti. Emiatt talán nem kell annyira aggódnunk az elszabaduló energiaáraktól 2024-ben. Az európai recesszió, különösen Németország agóniája, sokkal fenyegetőbb rém, mint amit az olajpiac jelenthet. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz imf Irán kőolaj Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.