Hírlevél feliratkozás
Kovács Krisztián
2023. október 30. 17:06 Világ

Indul a pénznyomtatás Kínában, de nem oda kerül, ahova korábban szánták

(A szerző a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai fejlesztésért felelős igazgatója. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Kína végre új hitelt locsol az adósságválságra. Félreértés ne essék, így kell ezt csinálni: pusztán azért, mert ez nem megoldás, attól még nincs más megoldás. Ha a politikai stabilitás gazdasági növekedést követel, de a növekedés motorjai kifulladnak, akkor mindenhol a hitelezés felpörgetésével nyomják tövig a gázt – mindig, mindig, mindig.

A politikai térbe kerülő hitelezés bármely formája pedig az adósságválság valamely formájához vezet, ugyancsak mindig, kivétel nélkül. Lehet ebből a magánadósságok elszállása, az államadósság piaci alapon fenntarthatatlan pályára állása, ezek kombinációja, a hitelezők lehetnek valóságos megtakarítók és pénzt gyártó jegybankok, mindegy, a folyamat triviális számtani korlátokba ütközik. Méghozzá viszonylag gyorsan.

Eljön az a pont, amikor a rengeteg kihelyezett hitel reálértéken már matematikailag garantáltan nem fizethető vissza. Ezt vagy be kell vallani – ez a rendszerszintű csődhullám a maga rettenetes pusztításával -, vagy tovább kell fújni a hitelbuborékot, új hitelekkel. Az utóbbi esetben idővel mód nyílik az adósságállomány elinflálására, egyes elemeinek átstrukturálására, részleges, csendes, fokozatos elengedtetésére, futamidejének hosszabbítására.

Komolyan vehető méretű világháborúk tartós hiányában a második megoldást alkalmazza a civilizációnk, és talán nem egészen véletlenül: lehet, hogy az összefüggés esetleg fordítva is működik – talán jobb is ezzel nem kísérletezni.

Ehhez képest a kínai gazdasági aktivitás idei látványos és ijesztő gyengülése elgondolkodtatta a birodalom teljhatalmú urát és stábját, hogy mitévő legyen – locsolja-e az ilyenkor a szakma szabályai szerint kötelező új hiteleket a gazdaságra, vagy másként kamatoztassa uralkodói bölcsességét.

A gazdasági aktivitás satufékezése, amely az év elejétől talán a nyár végéig tartott, természetesen együtt járt a másfél évtizede fújt és azóta egyébként rendkívül gondosan és szakszerűen menedzselt mesterséges hitelbuborék kritikus állapotba kerülésével. Mielőtt azonban komoly stimuláló intézkedésekre került volna sor, eljátszottak néhány más lehetőség gondolatával is.

Az elmúlt hónapokban szintet lépett a vezér körüli személyi kultusz éppúgy, mint a lakosság hangulatának rendőrállami üzemmódba állítása. Tisztogatás volt, talán még zajlik is a kormányzat legfelső köreiben, továbbá a külpolitika, valamint az ahhoz kapcsolódó propaganda sem éppen konfliktuskerülő lépésekkel járult hozzá a keményedő rendszer összképéhez.

A stimulus problémája körül az alapkérdések nyíltak ki, kifejezetten ideológiai természetűek és praktikusak egyaránt. A piacok nagyon várták a nagy élénkítő csomagot, és egyre idegesebben reagáltak a késlekedésére.

Most, hogy október végén megérkezett, még mindig nem világos, hogy Hszi Csin-ping elnök ezzel a csomaggal csak időt akart-e nyerni, vagy beadta derekát a mai nyugati módinak. Csak egy opciót vett-e arra, hogy tovább építse a zártabb gazdaságot, a stratégiai árukból majd önfenntartó modellt, folytassa a hadigazdálkodásra, a szankciós környezetre való felkészülést, vagy egy, a korszellemnek megfelelő, mennyiségi lazításból finanszírozott költési programot indított-e a gazdaság ciklikus jellege elleni globális lázadáshoz csatlakozva. Majd kiderül.

A méretét tekintve nem igazán nagy program mindenesetre olyan, amilyenek ezek mostanában lenni szoktak, legalábbis a finanszírozás technikája tekintetében. Hszi elnök uralkodása során először személyesen ellátogatott a jegybankba, ahol így – lévén gyors felfogású szakemberek – rögtön megértették, hogy a kormányzat által újonnan kibocsátott kötvényeket a mérlegfőösszegük növelésének terhére meg kell vásárolniuk. Nem terhelik tehát a piacot, holmi valóságos megtakarítókat a kapcsolódó bonyolult befektetési döntésekkel, lesz friss pénz lóvéra, kapitalizmusost játszani, hiszen így döntött a kommunista párt.

A pénz javát helyhatóságok, tartományi kormányzóságok fogják szétosztani, de a nyakig eladósodott ingatlan-ökoszisztéma további, hosszú távon reménytelen kényszerlélegeztetését kifejezetten el akarják kerülni, nem arra szánják – ez bizony bátor, derék. Építőipari kapacitások lekötésére azért jut majd belőle, természeti katasztrófák utáni újjáépítés és nagyszabású árvízvédelmi beruházások formájában.

A fókuszban pedig állítólag a klímavédelmi és energiahatékonysági szempontból fontos iparpolitikai célok finanszírozása áll, ami, ha majd igaznak bizonyul, minimum duplán jó hír, hiszen mehetne a pénz egy az egyben akár a brutálisan megnövekedett katonai kiadások további hizlalására is.

Egy nagyon fontos különbség azért van a közelmúlt nyugati élénkítő programjaihoz képest: a fogyasztó, a lakosság közvetlenül nem kap belőle.

A háztartások fogyasztásának növelése nem cél, annak érdekében nem tesznek többet, minthogy egy kicsit beavatkoznak a hitelezési kondíciókba, amikor a fogyasztás össze akar esni. De a régen, még Hszi előtt tervezett, a fogyasztás felfejlesztésére irányuló, és amúgy nagyon nehezen megvalósítható modellváltás iránya alapvetően megváltozott.

A jelenlegi kínai politika már nem akar nyugati típusú elégedett fogyasztót nevelni a lakosságából, nem erre építi a legitimitását és a politikai berendezkedés stabilitását – rondábban mondva a hatalom birtokosa nem óhajtja ehhez kötni a hatalma fenntartását. Az okos fejedelem fösvény, írta a firenzei mester, több mint fél évezrede, és Kínában miért pont Machiavellit ne tudnák összeházasítani a marxizmussal? Mindenesetre Hszi még most is, amikor hosszú hezitálás után pénzt veret a szennyezett levegőből és aztán ezt osztja szét, most is határozottan egy másik modellt, a modern birodalom modelljét építi, benne a fejlesztő állammal.

Ha az ökológiai kilátásainkat nézzük, akkor ez jó eséllyel csodálatos hír, Hszi pedig államférfi a javából. Ezért azt javaslom, hogy amíg ebben meg nem zavarnak minket, próbáljuk így nézni. Hátha nem csak őrültek zajonganak és őrültségek zajlanak körülöttünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorrupció, zabigyerek és atomrakéták: rég nem látott tisztogatás indult Kínában, vad elméletekkelAz elmúlt hetekben a kínai külügyminiszter és a védelmi miniszter is eltűnt a nyilvánosság elől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanazért kezd majd háborúba Kína, mint Oroszország?A felemelkedő hatalomnál csak a fejlődésében megtorpant hatalom veszélyesebb egy új, az utóbbi 150 év történetére koncentráló elmélet szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmire magyar cégek panaszkodnak és amit az EU vizsgál, az a gazdaságpolitika alapja KínábanAz EU több ipari termékcsoport után a kínai elektromos autókat is célba vette a szektornak nyújtott állami támogatások miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdaságélénkítés hitelezés Hszi Csin-ping Kína kínai gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.