Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. október 20. 11:17 Világ

Durva mészárlásba szaladtak bele az oroszok, de van ebben rossz hír is az ukránok számára

Tegnap újrakezdte támadását az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai Avgyijivka közelében. Ennek az offenzívának az első szakaszáról mi is írtunk hétfőn, megállapítva, hogy a nagyon jelentős veszteségek ellenére szinte semmilyen eredményt nem sikerült elérnie az orosz hadseregnek.

Akkor megelőlegeztük, hogy a veszteségekből egyáltalán nem következik biztosan, hogy az oroszok felhagynak a támadással, és pontosan ez történt: az elérhető információk alapján ezúttal főként Avgyijivkától északnyugatra lendültek támadásba, ahol reményeik szerint a leggyorsabban meg tudják nehezíteni az erőddé alakított város védőinek ellátását.

Az eddig elérhető információk alapján a csütörtöki támadás még nagyobb katasztrófába torkollott számukra, mint az első fázis, pedig az utóbbi folyamán csak az északi szárnyon, Krasznohorivka környékén 63 páncélost veszítettek el. Az idő rövidsége miatt ilyen pontos összegzés egyelőre nem készült a tegnapi eseményekről, de az eddig megjelent felvételek alapján óriásiak a veszteségek.

Emellett pedig egy, az egységével a térségben szolgáló ukrán katona – aki korábban már rengeteg exkluzív felvételt és megbízható információt tett közzé – arról posztolt az X-en (korábban Twitter), hogy csütörtökön az orosz hadsereg nagyobb katasztrófába szaladt bele, mint tavaly májusban a Luhanszk megyei Bilohorivkánál. Ez pedig nagyon magas mérce, mert akkor a Donyec folyón való sikertelen átkelés közben 70-80 harcjárművet vesztett az orosz hadsereg, a halottak számára vonatkozó becslések pedig 500 és 1500 körül szóródtak.

Szintén rendkívüli eseményekre utalnak az ukrán vezérkar orosz veszteségekre vonatkozó napi adatai, amely szerint az oroszok csütörtökön (az összes hadszíntéren) egyebek mellett 1380 katonát, 55 tankot és 120 páncélozott csapatszállítót/lövészpáncélost veszítettek. Ezeket a konkrét adatokat nem érdemes készpénznek venni, de a megszokott értékektől való jelentős eltérések általában tényleg egybeesnek a nagy orosz veszteségekkel. Vaéószínűleg az sem véletlen, hogy az ukrán vezérkar most tett közzé egy videót arról, hogy a hadsereg és a szárazföldi haderő főparancsnoka is felkereste az avgyijivkai védelmet irányító törzset.

Minden jel arra utal tehát, hogy az ukránok nagy győzelmet arattak tegnap Avgyijivkától északra, de ezzel egyelőre véget értek a jó hírek számukra. Ahogy a Black Bird Group finn elemzői megállapították, az ukrán védelem továbbra is sebezhető, és csak úgy lehetne ezt csökkenteni, ha legalább az egyik szárnyon sikerül visszaszorítani az oroszokat – idén pedig a támadás mindkét fél számára sokkal nehezebben ment, mint a védekezés.

Az avgyijivkai front helyzete október 18-i állás szerint – aznap a déli szárnyon támadtak az oroszok. Pirosas árnyalattal az orosz kézen lévő területek. Forrás: Militaryland.net

Avgyijivkától elvonatkoztatva, a háború egészét nézve pedig az lehet aggasztó az ukránok számára, hogy az oroszok egyáltalán képesek voltak végrehajtani ezt a támadást. A dél-ukrajnai harcok kapcsán ugyanis számos olyan elemzés jelent meg, amely szerint az ukránok ugyan nem tudták kicsikarni az áttörést, de óriási orosz erőket morzsoltak fel, ami hónapokra előre behatárolja az orosz hadvezetés lehetőségeit.

Ehhez képest az oroszok kisebb-nagyobb erőkkel támadnak a hadszíntér északi részén (Harkiv és Luhanszk megyében), Avgyijivkánál pedig egy aránylag jelentős offenzívára is képesek voltak. Dara Massicot, a Carnegie Russia orosz védelmi képességeket kutató elemzője szerint ráadásul emellett képesek voltak a déli ukrán támadások ellen védekező néhány fáradt, elhasználódott ezredet is leváltani. „Adja magát a kérdés: milyen csapatokat szerveznek még éppen újjá a megszállt ukrajnai hátországban vagy Oroszországban?”

Erre a választ pontosan valószínűleg csak az orosz hadvezetés tudja, és ez az egyik legfontosabb meghatározója annak, hogy mit láthatunk az ukrán frontokon a következő hónapokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúztak egy váratlant az oroszok a csatatéren, eddig nagyon nem jött beMiközben az ukrán hadsereg továbbra is próbálja keresztülrágni magát Robotine térségében az orosz védelmen, az orosz hadsereg több más frontszakaszon támadásba ment át.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi orosz-ukrán háború páncélosok tank veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.