Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. október 5. 13:16 Világ

Szinte teljesen hatástalanná váltak az Oroszország elleni szankciók az olajpiacon

A nyugati szankciók bevezetése után az orosz kőolajra kényszerből adott diszkont az 50 százalékot is elérte, ez mostanra mintegy 15 százalékra csökkent, ami jókora pluszbevételekhez juttatja az orosz költségvetést.

Ukrajna lerohanása előtt az orosz uráli olajfajta csak pár százalékkal volt olcsóbb az északi-tengeri Brentnél, ezt követően azonban az olajvállalatok önkéntes szankciója és a piaci bizonytalanság 40 százalék fölé vitte a diszkontot. Egy átmeneti csökkenést követően az említett csúcsot akkor érte el, amikor életbe lépett a tengeri szállítású orosz olaj vásárlására vonatkozó uniós tilalom, valamint a 60 dolláros olajársapka.

Egy ideig ez azért nem okozott igazán gondot az oroszoknak, mert a nemzetközi olajár sem volt sokkal magasabb, így az akkori diszkontok mellett nyugati biztosítással és tankereken is exportálhatták az olajukat immár főleg Indiába és Kínába. (Az olajársapka úgy működik, hogy megtiltja ezek igénybe vételét, ha a vásárló hordónként 60 dollárnál többet fizet az orosz olajért.) Ez hallgatólagosan az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek is megfelelt, a cél ugyanis nem az orosz olajexport megakadályozása volt – mivel az elviselhetetlenül magas világpiaci árat okozott volna –, hanem az ebből származó bevétel csökkentése.

Ez addig működött nagyjából, amíg az olajár nem kerül lényegesen magasabbra. A múlt héten azonban már 95 körül járt, igaz, mostanra nagyjából 10 dollárral került lejjebb. Mindenesetre az orosz olaj átlagos eladási ára messze 60 dollár fölé került, ami azért lehetséges, mert mostanra rengeteget vesztettek erejükből a nyugati intézkedések. Ennek egyik oka, hogy időközben az oroszok egy egész flottát vásároltak össze idősebb tankerekből, amelyek nyugati biztosítás nélkül fuvarozzák az olajat Ázsiába. Így egyre kevésbé szorulnak rá arra is, hogy az eladásnál meghamisítsák az árat, mintha beférnének a 60 dolláros plafon alá – bár azért ez a gyakorlat sem halt ki teljesen.

Miután a nyugati országok nem akadályozták meg a flotta összevásárlását az oroszok, illetve a nekik szolgáltató cégek számára, most már kevesebb lehetőségük maradt a háborús agresszor energetikai bevételeinek megcsapolására. Szóba jöhetne például a nyugati biztosítás nélkül hajózó tankerek áthaladásának megtiltása a Balti-tenger szorosain, de ez eszkalációs lépésnek számítana, ami az olajárakat is tovább emelhetné.

A Rystad elemzőcég még a mostani olajárcsökkenés előtti prognózisa szerint idén Oroszország mintegy 300 milliárd dollár bevételre tehet szert olaj- és gázeladásból. Ez ugyan harmadával kevesebb a tavalyinál, de volt korábban is példa ilyen összegre, legutóbb 2016-ban. Akkor persze nem kellett egy borzasztóan költséges háborút finanszírozni, így egyelőre nyitott kérdés, mennyire boldogul ezzel a feladattal az orosz költségvetés. Az ismét 100 dollár körüli rubelárfolyam nem túl jó jel számukra, de igazán nagy bajba valószínűleg csak akkor kerülne a büdzsé, ha folytatódna az olajár esése, vagy jobban sikerülne érvényt szerezni a 60 dolláros árplafonnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 700 forint feletti üzemanyagárak irányába mutatnak az olajpiaci kilátások isA nemzetközi folyamatok miatt az év vége felé haladva további üzemanyagár-emelkedésre számíthatunk, 2024 elején pedig megemeli a kormány a jövedéki adót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyinnak választania kell a háború folytatása és a népjóléti intézkedések közöttA rubel mélyrepülése megmutatta, hogy repedezik az orosz pénzügyi modell, amely egyszerre tudta finanszírozni a háborút és a lakosság lojalitását biztosító juttatásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan jól megy az orosz gazdaságnak, hogy már buborékot emlegetnekMiután az orosz gazdaság tavaly elkerülte az összeomlást, idén jó eséllyel már a recessziót is megússza, és akár egészen jelentős növekedés is összejöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem olcsóbb az olaj, ha lassul a világgazdaság?A mostani körülmények között az olajárnak esnie kellene, de négy oka is van annak, hogy ez idén egyelőre nem következett be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció kőolaj olajár orosz-ukrán háború Oroszország rubel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.