Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

A semlegességre való hivatkozás egyre kevésbé cseng jól Európában, bár Ausztriának eddig bejött. Az orosz-ukrán háború árnyékában kérdés, hogy az EU meddig engedi meg ezt a luxust — írja a Politico.

Háttér: Ausztria a II. világháború után 1955-ben szerezte vissza szuverenitását, ekkor vonultak ki a megszálló hadseregek, cserébe azért, hogy az ország semleges marad.

  • A hidegháború évtizedeiben szinte vallásos tisztelet övezte a semlegességet, ami mára viszont nem maradt több, mint kényelmes ürügy a felelősség elhárítására.
  • Erre hivatkozva Ausztria a NATO-ba sem lépett be, megspórolva a hadikiadásokat.
  • Svédország és Finnország csatlakozásával a NATO-hoz azonban Ausztria a kerítésen kívül maradna.

Mi történt? Szeptember elején Martin Selmayr, az EU ausztriai főképviselője vérdíjnak nevezte az orosz gázért fizetett pénzt, amivel Ausztria a háborút finanszírozza.

Ausztria jelenlegi jobbközép kormánya a semlegességet Ukrajnával kapcsolatban a katonai cselekményekre korlátozza, azaz nem küld fegyvereket Kijevbe, de támogatja az EU-s szankciókat és engedi a fegyverek területén való átszállítását is.

Ugyanakkor számos osztrák vállalat komolyabb hazai felelősségre vonás nélkül üzletel Oroszországgal.

Sokat spórolt is a semlegességgel, Ausztria az utóbbi évtizedekben megengedhette magának, hogy alig költsön honvédelemre.

  • Pár éve még a védelmi büdzsé teljes elvetését ajánlotta maga a védelmi miniszter, de erre nem került sor.
  • Az elmúlt évben az osztrák kormány ígéretet tett arra, hogy növeli a védelmi kiadásokat, amelyek még így is a NATO-tagoktól elvárt alatt maradnak.
  • A szociáldemokraták új vezetője, Andreas Babler korábban úgy nyilatkozott, hogy az EU “a valaha létezett legagresszívebb katonai szövetség” és “rosszabb a NATO-nál.”

Egy idei felmérés szerint az osztrákok 80 százaléka támogatja a semlegességet a NATO-ba való belépéssel szemben.

Igen, de: osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

  • Csaknem 60 százalékuk szerint növelni kéne a hadsereg együttműködő képességét a NATO-val.

Mit mondanak mások? Többen tartanak attól, hogy ha a nyugat keményebben lép fel Béccsel szemben, azzal csak a semlegességpártiakat és a szélsőjobbot erősítené.

Erre válasz: korábban is volt már példa arra, hogy a külső nyomás, különösen ha Washingtonból érkezik, hatásos lehet, ilyen volt Ausztria izolációja a náci múltú Kurt Waldheim köztársasági elnökké választásakor.

Mi várható? Jövőre lesznek parlamenti választások Ausztriában. Jelenleg a legnépszerűbb az ukrajnai uniós segélyt felfüggeszteni kívánó, az Oroszország elleni szankciók feloldását támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ausztria NATO orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.