Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 7. 11:21 Világ

Több millió bevándorlóra lenne szüksége Franciaországnak, de vannak, akik szerint ennél még a népességfogyás is jobb

A bevándorlás szigorításával vonná magához a kezdeményezést Macron elnök, és ezzel újra fellángoltak a viták a migrációról Franciaországban. A népességfogyás ellen több millió újabb érkezőre lenne szükség, de a közvélemény egyebet se kíván. A kérdésnek jelentős gazdasági vetületei is vannak.

Mi történik? Macron ősszel át akarja nyomni a bevándorlási törvény régóta húzódó szigorítását. Elsősorban az illegális migrációt szorítaná vissza és a határra vinné a menedékkérelmek benyújtását. Gyorsítana a deportálásákon is.

Politikai kontextus: a 2. ciklusában parlamenti többség nélkül, alkalmi alkukkal regnáló Macront politikai bénultság fenyegeti. Támogatottsága a nyugdíjkorhatár-emelés miatt mélypontra jutott, a 17 éves Nahel lelövése után kitört zavargások pedig tovább növelték a bevándorlás-ellenességet.

  • A jobbközép szavazatok felé mozduló francia államfő összehívta a pártok vezetőit egy átfogó politikai kompromisszum reményében. A bevándorlás szigorítása (friss előzmény: az abaja iskolai kitiltása) a jobboldali RN, Le Pen pártjának régi követelése.
  • Nehéz lesz azonban parlamenti többségre jutni. A jobboldal Macronnál nagyobb szigort akar, az RN népszavazást követel. Macron inkább nemzeti konzultációban gondolkodik, de elvileg akár saját hatáskörben is szigoríthat.

Számokban: 7 millió ember, a Franciaországban élők tizede bevándorló a statisztikák szerint, a harmaduk állampolgársággal is rendelkezik. Mostanában évi 150-250 ezren érkeznek az illegálisokat is beleszámítva, ez egyébként arányaiban nem számít kiemelkedőnek az EU-ban.

  • Az újszülöttek közül viszont már minden negyedik kisbaba külföldön született anya gyermeke.
  • A másod- és harmadgenerációsokat is figyelembe véve még nagyobb az arány: a 60 év alattiak 30 százalékának van legalább egy külföldi származású nagyszülője a becslések szerint.
  • A többség – a társadalom háromnegyede – szigorítana a bevándorlási szabályokon.

Igen, de: egy friss jelentés szerint Franciaország demográfiai fordulóponthoz érkezett. A természetes szaporodás csökken, a népességnövekedés zöme már a bevándorlásból ered. A gazdasági növekedéshez és a népességszám stabilizálódásához a következő fél évszázadban minden évben 170 ezer új érkezőre lenne szükség.

Gazdasági következmények: az alacsony francia foglalkoztatottság miatt a gazdaságnak szüksége van új érkezőkre, a hiányszakmákba Macron is több ideiglenes munkavállalót hozna. A migráció teljes költségvetési hatása vitatott, leginkább a pozitív nulla körül lehet, a súlyos szociális tehertételt nem igazolják az adatok.

Ellentmondás: Ekkora jövőbeli bevándorlással 2070-re a népesség fele bevándorló hátterű lenne. A vitában megszólaló Perre Vermeren jobboldali kutató arra hívja fel a figyelmet, hogy a francia népre nem lehet pusztán statisztikai sokaságként tekinteni.

  • Szerinte, ha nem sikerül növelni az Európában egyébként magasnak számító születésszámot, akkor a tömeges bevándorlásnál még mindig jobb, ha csökken a népesség. Az olcsó munkaerő behozatala helyett pedig inkább a magasan képzett munkaerőre építő gazdasági modell a kívánatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron Franciaország migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.