Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 7. 11:21 Világ

Több millió bevándorlóra lenne szüksége Franciaországnak, de vannak, akik szerint ennél még a népességfogyás is jobb

A bevándorlás szigorításával vonná magához a kezdeményezést Macron elnök, és ezzel újra fellángoltak a viták a migrációról Franciaországban. A népességfogyás ellen több millió újabb érkezőre lenne szükség, de a közvélemény egyebet se kíván. A kérdésnek jelentős gazdasági vetületei is vannak.

Mi történik? Macron ősszel át akarja nyomni a bevándorlási törvény régóta húzódó szigorítását. Elsősorban az illegális migrációt szorítaná vissza és a határra vinné a menedékkérelmek benyújtását. Gyorsítana a deportálásákon is.

Politikai kontextus: a 2. ciklusában parlamenti többség nélkül, alkalmi alkukkal regnáló Macront politikai bénultság fenyegeti. Támogatottsága a nyugdíjkorhatár-emelés miatt mélypontra jutott, a 17 éves Nahel lelövése után kitört zavargások pedig tovább növelték a bevándorlás-ellenességet.

  • A jobbközép szavazatok felé mozduló francia államfő összehívta a pártok vezetőit egy átfogó politikai kompromisszum reményében. A bevándorlás szigorítása (friss előzmény: az abaja iskolai kitiltása) a jobboldali RN, Le Pen pártjának régi követelése.
  • Nehéz lesz azonban parlamenti többségre jutni. A jobboldal Macronnál nagyobb szigort akar, az RN népszavazást követel. Macron inkább nemzeti konzultációban gondolkodik, de elvileg akár saját hatáskörben is szigoríthat.

Számokban: 7 millió ember, a Franciaországban élők tizede bevándorló a statisztikák szerint, a harmaduk állampolgársággal is rendelkezik. Mostanában évi 150-250 ezren érkeznek az illegálisokat is beleszámítva, ez egyébként arányaiban nem számít kiemelkedőnek az EU-ban.

  • Az újszülöttek közül viszont már minden negyedik kisbaba külföldön született anya gyermeke.
  • A másod- és harmadgenerációsokat is figyelembe véve még nagyobb az arány: a 60 év alattiak 30 százalékának van legalább egy külföldi származású nagyszülője a becslések szerint.
  • A többség – a társadalom háromnegyede – szigorítana a bevándorlási szabályokon.

Igen, de: egy friss jelentés szerint Franciaország demográfiai fordulóponthoz érkezett. A természetes szaporodás csökken, a népességnövekedés zöme már a bevándorlásból ered. A gazdasági növekedéshez és a népességszám stabilizálódásához a következő fél évszázadban minden évben 170 ezer új érkezőre lenne szükség.

Gazdasági következmények: az alacsony francia foglalkoztatottság miatt a gazdaságnak szüksége van új érkezőkre, a hiányszakmákba Macron is több ideiglenes munkavállalót hozna. A migráció teljes költségvetési hatása vitatott, leginkább a pozitív nulla körül lehet, a súlyos szociális tehertételt nem igazolják az adatok.

Ellentmondás: Ekkora jövőbeli bevándorlással 2070-re a népesség fele bevándorló hátterű lenne. A vitában megszólaló Perre Vermeren jobboldali kutató arra hívja fel a figyelmet, hogy a francia népre nem lehet pusztán statisztikai sokaságként tekinteni.

  • Szerinte, ha nem sikerül növelni az Európában egyébként magasnak számító születésszámot, akkor a tömeges bevándorlásnál még mindig jobb, ha csökken a népesség. Az olcsó munkaerő behozatala helyett pedig inkább a magasan képzett munkaerőre építő gazdasági modell a kívánatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron Franciaország migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.