Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 7. 11:21 Világ

Több millió bevándorlóra lenne szüksége Franciaországnak, de vannak, akik szerint ennél még a népességfogyás is jobb

A bevándorlás szigorításával vonná magához a kezdeményezést Macron elnök, és ezzel újra fellángoltak a viták a migrációról Franciaországban. A népességfogyás ellen több millió újabb érkezőre lenne szükség, de a közvélemény egyebet se kíván. A kérdésnek jelentős gazdasági vetületei is vannak.

Mi történik? Macron ősszel át akarja nyomni a bevándorlási törvény régóta húzódó szigorítását. Elsősorban az illegális migrációt szorítaná vissza és a határra vinné a menedékkérelmek benyújtását. Gyorsítana a deportálásákon is.

Politikai kontextus: a 2. ciklusában parlamenti többség nélkül, alkalmi alkukkal regnáló Macront politikai bénultság fenyegeti. Támogatottsága a nyugdíjkorhatár-emelés miatt mélypontra jutott, a 17 éves Nahel lelövése után kitört zavargások pedig tovább növelték a bevándorlás-ellenességet.

  • A jobbközép szavazatok felé mozduló francia államfő összehívta a pártok vezetőit egy átfogó politikai kompromisszum reményében. A bevándorlás szigorítása (friss előzmény: az abaja iskolai kitiltása) a jobboldali RN, Le Pen pártjának régi követelése.
  • Nehéz lesz azonban parlamenti többségre jutni. A jobboldal Macronnál nagyobb szigort akar, az RN népszavazást követel. Macron inkább nemzeti konzultációban gondolkodik, de elvileg akár saját hatáskörben is szigoríthat.

Számokban: 7 millió ember, a Franciaországban élők tizede bevándorló a statisztikák szerint, a harmaduk állampolgársággal is rendelkezik. Mostanában évi 150-250 ezren érkeznek az illegálisokat is beleszámítva, ez egyébként arányaiban nem számít kiemelkedőnek az EU-ban.

  • Az újszülöttek közül viszont már minden negyedik kisbaba külföldön született anya gyermeke.
  • A másod- és harmadgenerációsokat is figyelembe véve még nagyobb az arány: a 60 év alattiak 30 százalékának van legalább egy külföldi származású nagyszülője a becslések szerint.
  • A többség – a társadalom háromnegyede – szigorítana a bevándorlási szabályokon.

Igen, de: egy friss jelentés szerint Franciaország demográfiai fordulóponthoz érkezett. A természetes szaporodás csökken, a népességnövekedés zöme már a bevándorlásból ered. A gazdasági növekedéshez és a népességszám stabilizálódásához a következő fél évszázadban minden évben 170 ezer új érkezőre lenne szükség.

Gazdasági következmények: az alacsony francia foglalkoztatottság miatt a gazdaságnak szüksége van új érkezőkre, a hiányszakmákba Macron is több ideiglenes munkavállalót hozna. A migráció teljes költségvetési hatása vitatott, leginkább a pozitív nulla körül lehet, a súlyos szociális tehertételt nem igazolják az adatok.

Ellentmondás: Ekkora jövőbeli bevándorlással 2070-re a népesség fele bevándorló hátterű lenne. A vitában megszólaló Perre Vermeren jobboldali kutató arra hívja fel a figyelmet, hogy a francia népre nem lehet pusztán statisztikai sokaságként tekinteni.

  • Szerinte, ha nem sikerül növelni az Európában egyébként magasnak számító születésszámot, akkor a tömeges bevándorlásnál még mindig jobb, ha csökken a népesség. Az olcsó munkaerő behozatala helyett pedig inkább a magasan képzett munkaerőre építő gazdasági modell a kívánatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron Franciaország migráció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.