Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 17. 17:12 Világ

Feje tetejére állt az olajpiac, Oroszországból vásárol a legnagyobb exportőr

Ha Szaúd-Arábiáról és a kőolajról van szó, szinte mindenki az exportra gondol, hiszen az ország régóta a legnagyobb exportőr. Ez azonban nem teljesen egyoldalú, mert szaúdi olajimport is van, olyannyira, hogy a királyság az utóbbi hónapokban rekordmennyiséget vásárolt Oroszországtól, a második legnagyobb exportőrtől.

Mint oly sok minden az olajpiacon, ez sem független az ukrajnai háborútól, a nyugati szankciók miatt ugyanis Oroszország szinte teljesen elvesztette nyugati ügyfeleit – Magyarország a kevés kivétel egyike –, így kénytelen volt új piacok után nézni. Ez a sokak által vártnál jobban sikerült, elsősorban Ázsiában, ám a szaúdi import ezzel együtt is meglepő, legalábbis a mennyisége.

Ahogy a Reuters pár napja írta, a királyság korábban is vásárolt az oroszoktól, elsősorban olyan magas kéntartalmú olajat, amelyet a nyári hónapokban erőművekben éget el, hogy el tudja látni az ország – légkondicionálásból fakadó – hatalmas áramigényét. De miért pörgették ezt most csúcsra?

Idén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) több kitermeléscsökkentési akcióval igyekeztek megtámasztani a kőolaj világpiaci árát, de legutóbb már nem volt nagy lelkesedés az újabb kör iránt. Ezért Szaúd-Arábia – mint a szervezet hallgatólagos vezetője – önkéntesen vállalt a korábbiakon felül júliusra és augusztusra is napi egymillió hordós csökkentést. Közben azonban nem akar ilyen mértékben lemondani az exportbevételekről, itt jön képbe az orosz import.

A magasabb kéntartalmú orosz kőolaj kevésbé értékes a nemzetközi piacon, mint a könnyebben finomítható szaúdi, és most a nyugati szankciók miatt amúgy is diszkonttal lehet beszerezni. Ezért megéri több orosz olajat venni, azt elégetni az erőművekben, hogy több szaúdi maradjon exportra.

Ezt mutatja, hogy míg az utóbbi öt évben csak egyszer és rövid időre közelítette meg a havi 400 ezer tonnát az orosz forrásból származó szaúdi import, idén júniusban ez 910 ezer tonnára (ez napi 193 ezer hordónak felel meg) emelkedett. Tavaly az egész éves adat 1,63 millió tonna volt, idén viszont már az első félévben 2,86 millió tonna.

Erre már csak azért is szükségük lehetett, mert májusban közel 400 ezer hordóval csökkent a szaúdi olajexport, hétmillió tonna alá. Így érthető, hogy mindent megtesznek a további csökkenés elkerülése érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapdák sora tartja fogva a magyar energiarendszert, nem úgy tűnik, hogy könnyen lehet szabadulni belőlükNem csak az orosz befolyás, a kormány populizmusa is fogva tartja az energiarendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjábanA jelentős részben orosz kőolajat feldolgozó indiai finomítókból már több üzemanyag érkezik Európába, mint Szaúd-Arábiából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolaj-kitermelés olajár OPEC Oroszország Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.