Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 28. 14:24 Világ

Sok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjában

Decemberben az Európai Unió szinte minden tengeri nyersolajimportot megtiltott Oroszországból, és két hónappal később a finomított üzemanyagokra is kiterjesztette az intézkedést. A szabályok azonban nem akadályozzák, hogy az olcsó orosz olajat Európán kívüli országok megvásárolják, majd üzemanyaggá finomítsák, és végül az unióba szállítsák – ezt a lehetőséget kihasználva vált India ebben a hónapban Európa legnagyobb gázolaj-beszállítójává, miközben rekordmennyiségű orosz nyersolajat importál a Bloomberg elemzése szerint.

Az uniós tagállamok legfontosabb dízelbeszállítója ugyanis Oroszország volt, kénytelenek tehát pótolni az innen korábban közvetlenül behozott gázolajmennyiséget. Ám erre végül több szerencsétlen következmény árán kerül csak sor: emelkedik az üzemanyag szállításának költsége, az olcsó orosz olajhoz hozzáférni nem tudó európai finomítók versenyhátrányba kerülnek, ugyanakkor az Oroszországban kitermelt nyersanyag iránti kereslet nem csökken.

Április során Indiából már több finomított üzemanyagot vásárolt Európa, mint Szaúd-Arábiából, miközben az indiai olajimportban közel 44 százalékra nőtt az Oroszországból érkező áru részaránya. Az orosz olajért ráadásul az ázsiai országok vélhetően a G7-csoport által szabott 60 dolláros hordónkénti árplafont meghaladó összegeket fizetnek egyes esetekben, és a nyugati országok szállítmányozással kapcsolatos szolgáltatásait – a biztosításnak van leginkább jelentősége – is igénybe veszik az Oroszországból induló tankerek, hiába vonatkozik erre tilalom.

Az európai embargó mindenesetre inkább segít az orosz olaj árának letörésében, mint a G7-es árplafon az amerikai lap által idézett kutatási eredmények szerint. Oroszország csak árengedmények révén tudta indiai és kínai megrendelőkkel pótolni az Ural típusú olaj legnagyobb felvásárlójaként számon tartott Európai Uniót, és az árazásban a szállítmányozás megemelkedett költségeit is ellensúlyozni kellett az orosz kitermelőknek.

Ugyanakkor az árplafont sem tekintik sikertelennek az amerikai kormányban a Bloomberg forrásai szerint. A 60 dolláros korlátozás bevezetésétől ugyanis azt várták a G7-es országok, hogy az Ural olaj továbbra is elérhető marad a nyugati országok számára, így azok energiaellátását nem fenyegeti hiány, miközben Oroszország kevesebb bevételhez jut – e célok végül is teljesültek a lapnak nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india kőolaj olaj olajembargó Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.