Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 28. 14:24 Világ

Sok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjában

Decemberben az Európai Unió szinte minden tengeri nyersolajimportot megtiltott Oroszországból, és két hónappal később a finomított üzemanyagokra is kiterjesztette az intézkedést. A szabályok azonban nem akadályozzák, hogy az olcsó orosz olajat Európán kívüli országok megvásárolják, majd üzemanyaggá finomítsák, és végül az unióba szállítsák – ezt a lehetőséget kihasználva vált India ebben a hónapban Európa legnagyobb gázolaj-beszállítójává, miközben rekordmennyiségű orosz nyersolajat importál a Bloomberg elemzése szerint.

Az uniós tagállamok legfontosabb dízelbeszállítója ugyanis Oroszország volt, kénytelenek tehát pótolni az innen korábban közvetlenül behozott gázolajmennyiséget. Ám erre végül több szerencsétlen következmény árán kerül csak sor: emelkedik az üzemanyag szállításának költsége, az olcsó orosz olajhoz hozzáférni nem tudó európai finomítók versenyhátrányba kerülnek, ugyanakkor az Oroszországban kitermelt nyersanyag iránti kereslet nem csökken.

Április során Indiából már több finomított üzemanyagot vásárolt Európa, mint Szaúd-Arábiából, miközben az indiai olajimportban közel 44 százalékra nőtt az Oroszországból érkező áru részaránya. Az orosz olajért ráadásul az ázsiai országok vélhetően a G7-csoport által szabott 60 dolláros hordónkénti árplafont meghaladó összegeket fizetnek egyes esetekben, és a nyugati országok szállítmányozással kapcsolatos szolgáltatásait – a biztosításnak van leginkább jelentősége – is igénybe veszik az Oroszországból induló tankerek, hiába vonatkozik erre tilalom.

Az európai embargó mindenesetre inkább segít az orosz olaj árának letörésében, mint a G7-es árplafon az amerikai lap által idézett kutatási eredmények szerint. Oroszország csak árengedmények révén tudta indiai és kínai megrendelőkkel pótolni az Ural típusú olaj legnagyobb felvásárlójaként számon tartott Európai Uniót, és az árazásban a szállítmányozás megemelkedett költségeit is ellensúlyozni kellett az orosz kitermelőknek.

Ugyanakkor az árplafont sem tekintik sikertelennek az amerikai kormányban a Bloomberg forrásai szerint. A 60 dolláros korlátozás bevezetésétől ugyanis azt várták a G7-es országok, hogy az Ural olaj továbbra is elérhető marad a nyugati országok számára, így azok energiaellátását nem fenyegeti hiány, miközben Oroszország kevesebb bevételhez jut – e célok végül is teljesültek a lapnak nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india kőolaj olaj olajembargó Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.