Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 28. 14:24 Világ

Sok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjában

Decemberben az Európai Unió szinte minden tengeri nyersolajimportot megtiltott Oroszországból, és két hónappal később a finomított üzemanyagokra is kiterjesztette az intézkedést. A szabályok azonban nem akadályozzák, hogy az olcsó orosz olajat Európán kívüli országok megvásárolják, majd üzemanyaggá finomítsák, és végül az unióba szállítsák – ezt a lehetőséget kihasználva vált India ebben a hónapban Európa legnagyobb gázolaj-beszállítójává, miközben rekordmennyiségű orosz nyersolajat importál a Bloomberg elemzése szerint.

Az uniós tagállamok legfontosabb dízelbeszállítója ugyanis Oroszország volt, kénytelenek tehát pótolni az innen korábban közvetlenül behozott gázolajmennyiséget. Ám erre végül több szerencsétlen következmény árán kerül csak sor: emelkedik az üzemanyag szállításának költsége, az olcsó orosz olajhoz hozzáférni nem tudó európai finomítók versenyhátrányba kerülnek, ugyanakkor az Oroszországban kitermelt nyersanyag iránti kereslet nem csökken.

Április során Indiából már több finomított üzemanyagot vásárolt Európa, mint Szaúd-Arábiából, miközben az indiai olajimportban közel 44 százalékra nőtt az Oroszországból érkező áru részaránya. Az orosz olajért ráadásul az ázsiai országok vélhetően a G7-csoport által szabott 60 dolláros hordónkénti árplafont meghaladó összegeket fizetnek egyes esetekben, és a nyugati országok szállítmányozással kapcsolatos szolgáltatásait – a biztosításnak van leginkább jelentősége – is igénybe veszik az Oroszországból induló tankerek, hiába vonatkozik erre tilalom.

Az európai embargó mindenesetre inkább segít az orosz olaj árának letörésében, mint a G7-es árplafon az amerikai lap által idézett kutatási eredmények szerint. Oroszország csak árengedmények révén tudta indiai és kínai megrendelőkkel pótolni az Ural típusú olaj legnagyobb felvásárlójaként számon tartott Európai Uniót, és az árazásban a szállítmányozás megemelkedett költségeit is ellensúlyozni kellett az orosz kitermelőknek.

Ugyanakkor az árplafont sem tekintik sikertelennek az amerikai kormányban a Bloomberg forrásai szerint. A 60 dolláros korlátozás bevezetésétől ugyanis azt várták a G7-es országok, hogy az Ural olaj továbbra is elérhető marad a nyugati országok számára, így azok energiaellátását nem fenyegeti hiány, miközben Oroszország kevesebb bevételhez jut – e célok végül is teljesültek a lapnak nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india kőolaj olaj olajembargó Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.