Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

Amennyiben kitart a lendülete, márciusban rekordot dönthet Oroszország gázolajexportja. Az orosz kivitel annak ellenére volt ilyen erős, hogy a szankciók miatt az addig legnagyobb exportpiacnak számító uniós országokba már nem tudtak dízelt eladni.

Az Európai Unió február 5-én az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz csatlakozva megtiltotta az orosz gázolaj és más finomított olajtermékek európai importját. Ekkor lépett életbe a dízel esetében hordónként 100 dolláros árplafon is, amely feletti vásárlás esetén nem lehet az előbbi országokban működő biztosító- és hajóstársaságok szolgáltatásait igénybe venni a gázolaj szállításához. A Bloomberg a Vortexa Ltd. adataira hivatkozva arról írt, hogy március 19-ig Oroszország átlagosan naponta 1,5 millió hordónyi gázolajat exportált.

Ha ez a trend kitart a hónap végéig, akkor a 2016 eleje óta eltelt időszakban ebben a hónapban lesz a legnagyobb az orosz gázolajexport mennyisége. Ennek az az oka, hogy eddig Oroszország sikeresen tudta növelni az eladásait Európán kívüli piacokon. A legnagyobb mértékben Törökország, Marokkó, Brazília, Tunézia és Szaúd-Arábia importja ugrott meg.

Mihail Turukalov független amerikai olajpiaci elemző szerint Oroszország finomítóinak forgalma márciusban eddig magas maradt, és a helyi termelők úgy látják, hogy el tudják adni az előállított mennyiséget. Egyrészt mert jelentős árengedményeket adnak az árura, másrészt pedig az alternatív vevők is új piacot teremtenek az üzemanyagnak.

Vannak ugyanakkor arra mutató jelek is, hogy a fellendülés nem tart ki. A legfontosabb orosz kikötők foglaltsága például áprilisra vonatkozóan csökkenést jelez előre márciushoz képest. Emellett pedig az EU-s szankció életbe lépése óta jelentősen megnőtt az Oroszországból származó úszó tárolókban lévő dízel mennyisége is, ami szintén annak a jele lehet, hogy kihívást jelent új vevőket találni az árura.

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint az orosz dízel hordónként 30-35 dollárral olcsóban*Ez a február 5. előtti különbség nagyjából kétszerese. kerül a piacra a nem szankcionált gázolajhoz képest, bőven az említett 100 dolláros árplafon alatt (a legutóbbi, március 20-i adat szerint 75 dolláron Balti-tengeri kiindulópont esetén). Ez arra utal, hogy miközben – a nyersolajhoz hasonlóan – az export mennyiségét képesek fenntartani, esetleg még növelni is az oroszok, az ebből származó bevételük csökken, márpedig a szankcióknak végső soron ez a céljuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dízel export gázolaj Oroszország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?