Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

Amennyiben kitart a lendülete, márciusban rekordot dönthet Oroszország gázolajexportja. Az orosz kivitel annak ellenére volt ilyen erős, hogy a szankciók miatt az addig legnagyobb exportpiacnak számító uniós országokba már nem tudtak dízelt eladni.

Az Európai Unió február 5-én az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz csatlakozva megtiltotta az orosz gázolaj és más finomított olajtermékek európai importját. Ekkor lépett életbe a dízel esetében hordónként 100 dolláros árplafon is, amely feletti vásárlás esetén nem lehet az előbbi országokban működő biztosító- és hajóstársaságok szolgáltatásait igénybe venni a gázolaj szállításához. A Bloomberg a Vortexa Ltd. adataira hivatkozva arról írt, hogy március 19-ig Oroszország átlagosan naponta 1,5 millió hordónyi gázolajat exportált.

Ha ez a trend kitart a hónap végéig, akkor a 2016 eleje óta eltelt időszakban ebben a hónapban lesz a legnagyobb az orosz gázolajexport mennyisége. Ennek az az oka, hogy eddig Oroszország sikeresen tudta növelni az eladásait Európán kívüli piacokon. A legnagyobb mértékben Törökország, Marokkó, Brazília, Tunézia és Szaúd-Arábia importja ugrott meg.

Mihail Turukalov független amerikai olajpiaci elemző szerint Oroszország finomítóinak forgalma márciusban eddig magas maradt, és a helyi termelők úgy látják, hogy el tudják adni az előállított mennyiséget. Egyrészt mert jelentős árengedményeket adnak az árura, másrészt pedig az alternatív vevők is új piacot teremtenek az üzemanyagnak.

Vannak ugyanakkor arra mutató jelek is, hogy a fellendülés nem tart ki. A legfontosabb orosz kikötők foglaltsága például áprilisra vonatkozóan csökkenést jelez előre márciushoz képest. Emellett pedig az EU-s szankció életbe lépése óta jelentősen megnőtt az Oroszországból származó úszó tárolókban lévő dízel mennyisége is, ami szintén annak a jele lehet, hogy kihívást jelent új vevőket találni az árura.

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint az orosz dízel hordónként 30-35 dollárral olcsóban*Ez a február 5. előtti különbség nagyjából kétszerese. kerül a piacra a nem szankcionált gázolajhoz képest, bőven az említett 100 dolláros árplafon alatt (a legutóbbi, március 20-i adat szerint 75 dolláron Balti-tengeri kiindulópont esetén). Ez arra utal, hogy miközben – a nyersolajhoz hasonlóan – az export mennyiségét képesek fenntartani, esetleg még növelni is az oroszok, az ebből származó bevételük csökken, márpedig a szankcióknak végső soron ez a céljuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dízel export gázolaj Oroszország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.