Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

Amennyiben kitart a lendülete, márciusban rekordot dönthet Oroszország gázolajexportja. Az orosz kivitel annak ellenére volt ilyen erős, hogy a szankciók miatt az addig legnagyobb exportpiacnak számító uniós országokba már nem tudtak dízelt eladni.

Az Európai Unió február 5-én az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz csatlakozva megtiltotta az orosz gázolaj és más finomított olajtermékek európai importját. Ekkor lépett életbe a dízel esetében hordónként 100 dolláros árplafon is, amely feletti vásárlás esetén nem lehet az előbbi országokban működő biztosító- és hajóstársaságok szolgáltatásait igénybe venni a gázolaj szállításához. A Bloomberg a Vortexa Ltd. adataira hivatkozva arról írt, hogy március 19-ig Oroszország átlagosan naponta 1,5 millió hordónyi gázolajat exportált.

Ha ez a trend kitart a hónap végéig, akkor a 2016 eleje óta eltelt időszakban ebben a hónapban lesz a legnagyobb az orosz gázolajexport mennyisége. Ennek az az oka, hogy eddig Oroszország sikeresen tudta növelni az eladásait Európán kívüli piacokon. A legnagyobb mértékben Törökország, Marokkó, Brazília, Tunézia és Szaúd-Arábia importja ugrott meg.

Mihail Turukalov független amerikai olajpiaci elemző szerint Oroszország finomítóinak forgalma márciusban eddig magas maradt, és a helyi termelők úgy látják, hogy el tudják adni az előállított mennyiséget. Egyrészt mert jelentős árengedményeket adnak az árura, másrészt pedig az alternatív vevők is új piacot teremtenek az üzemanyagnak.

Vannak ugyanakkor arra mutató jelek is, hogy a fellendülés nem tart ki. A legfontosabb orosz kikötők foglaltsága például áprilisra vonatkozóan csökkenést jelez előre márciushoz képest. Emellett pedig az EU-s szankció életbe lépése óta jelentősen megnőtt az Oroszországból származó úszó tárolókban lévő dízel mennyisége is, ami szintén annak a jele lehet, hogy kihívást jelent új vevőket találni az árura.

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint az orosz dízel hordónként 30-35 dollárral olcsóban*Ez a február 5. előtti különbség nagyjából kétszerese. kerül a piacra a nem szankcionált gázolajhoz képest, bőven az említett 100 dolláros árplafon alatt (a legutóbbi, március 20-i adat szerint 75 dolláron Balti-tengeri kiindulópont esetén). Ez arra utal, hogy miközben – a nyersolajhoz hasonlóan – az export mennyiségét képesek fenntartani, esetleg még növelni is az oroszok, az ebből származó bevételük csökken, márpedig a szankcióknak végső soron ez a céljuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dízel export gázolaj Oroszország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.