Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. január 16. 19:06 Világ

60 százalékos jövedelemadóval csökkentenék az elszabadult vagyoni különbségeket

Egyre aránytalanabb mértékben nőnek a világban az egyenlőtlenségek, a világjárvány kezdete óta a világ vagyongyarapodásának közel kétharmada a legfelső egy százalékhoz került – derül ki az Oxfam számításaiból.

A globális szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet a davosi Világgazdasági Fórumra időzítette egyenlőtlenségi jelentését. A svájci síparadicsomban hétfőtől péntekig a gazdasági elit ad magának randevút, hogy megvitassa a világ előtt álló kihívásokat. A résztvevők között 116 milliárdos megjelenésére számítanak, a fórum globális kockázatokról szóló előzetes jelentése szerint a következő két évben a fő veszély a megélhetési költségek növekedése által kiváltott válság lesz.

A súlyosbodó nehézségeket árnyalja az a fokozódó jövedelmi és főleg vagyoni egyenlőtlenség, amiről az Oxfam most néhány friss adatot is közzétett. Jelentésük a legfelső egy százalék, vagyis a világ leggazdagabb 80 millió emberének vagyonára fókuszál. Számításaik szerint 2020, vagyis a koronavírus-járvány berobbanása óta a világban felhalmozódó vagyon majdnem kétharmada ennél a leggazdagabb rétegnél landolt.

Eszerint az elmúlt három évben 42 ezer milliárd dollárral növekedett összességében a globális becsült vagyon, ennek pedig 63 százaléka, 26 ezer milliárd dollár a felső egy százaléknál csapódott le. A növekmény nagy része 2020-ban keletkezett, és bár utána némileg csökkent a leggazdagabbak felhalmozott vagyona, a teljes időszakban a gyarapodás így is körülbelül 30 százalékos.

Külön kiemelik az élelmiszeripari és energiaszektort, ami más ágazatokkal összehasonlítva is kifejezetten jó eredményekkel zárt az élelmiszer- és energiaárinflációval terhelt 2022-es évben is: az Oxfam kalkulációi szerint a két szektor száz legnagyobb vállalata együttesen megduplázta a profitját a tavalyi évben, összesen 306 milliárd dollár „extraprofitra” téve szert a kibontakozó válságban.

Az Oxfam szerint a leggazdagabbak hatékonyabb és bátrabb megadóztatása alapvető feltétele az egyenlőtlenségek csökkentésének, sőt annak is, hogy a demokrácia új életre keljen. Ezzel határozottan szembemennének az elmúlt három-négy évtized fő adópolitikai trendjének, ami összességében a gazdagok adóterheinek csökkentéséről, és a forgalmi és más szolgáltatási típusú, a szegény rétegeket arányosan jobban terhelő adónemek növeléséről szólt.

A munkát terhelő adók közben három ország kivételével mindenhol nagyobbak, mint amennyit a tőkejövedelmek – ez a felső egy százalék bevételeinek a döntő forrása – után kell (világátlagban 18 százalékot) adózni.

A szupergazdagok és nagyvállalatok megadóztatása a mostani, egymásra vetülő válságok megoldásának kulcsa. Itt az idő, hogy leromboljuk a régi mítoszt, mely szerint a leggazdagabbaknak adott adócsökkentések eredménye valahogy majd „leszivárog” mindenkihez. Negyven év szupergazdagoknak adott adócsökkentése megmutatta, hogy az emelkedő hullám nem emel fel minden hajót – csak a szuperjachtokat

– idézi az Oxfam International közleménye Gabriela Buchert, a szervezet vezérigazgatóját.

Az Oxfam „szolidaritási vagyonadó” és a válság révén keletkezett többletnyereségekre vonatkozó extraprofitadó kivetését kéri a kormányoktól. Számításaik szerint a multimilliomosokra kivetett 5 százalékos vagyonadó világszinten 1,7 ezer milliárd dollárt hozna, amiből kétmilliárd embert lehetne kihozni a szegénységből, tíz éven belül pedig véget lehetne vetni az éhínségeknek. Konkrét javaslatuk:

  • a leggazdagabb egy százalék jövedelem- és tőkeadóját folyamatosan emeljék, legalább 60 százalékos szintre, a multimilliomosok pedig ennél is magasabb adósávokba essenek.
  • Miután különféle (ingatlan-, föld- és örökösödési) vagyonadókkal csökkentik a szupergazdagok számát és vagyonuk mértékét, ebből szignifikánsan növeljék az újraelosztásra jutó forrásokat.

A globális vagyonadó szükségessége egyre gyakrabban kerül elő, néhány javaslat ezzel kezelné a klímaválságot is: a leggazdagabbak vagyonának vagy beruházásainak megadóztatásával egyszerre lépne fel az erősödő egyenlőtlenségek és a kibocsátások ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb tíz százaléka felel a kibocsátások feléért. Miért ne fizethetnének többet a klímavédelemért?A beruházási karbonadó és a tőkejövedelmekre alapozott teherviselés, mint két különböző megközelítés ugyanannak a tőkepiacnak két oldalát jelenti, mely között végső soron az adóztatás technikai kivitelezhetősége lesz a döntő tényező.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyenlőtlenség jövedelmi egyenlőtlenség Oxfam vagyonadó vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.