Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. január 16. 19:06 Világ

60 százalékos jövedelemadóval csökkentenék az elszabadult vagyoni különbségeket

Egyre aránytalanabb mértékben nőnek a világban az egyenlőtlenségek, a világjárvány kezdete óta a világ vagyongyarapodásának közel kétharmada a legfelső egy százalékhoz került – derül ki az Oxfam számításaiból.

A globális szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet a davosi Világgazdasági Fórumra időzítette egyenlőtlenségi jelentését. A svájci síparadicsomban hétfőtől péntekig a gazdasági elit ad magának randevút, hogy megvitassa a világ előtt álló kihívásokat. A résztvevők között 116 milliárdos megjelenésére számítanak, a fórum globális kockázatokról szóló előzetes jelentése szerint a következő két évben a fő veszély a megélhetési költségek növekedése által kiváltott válság lesz.

A súlyosbodó nehézségeket árnyalja az a fokozódó jövedelmi és főleg vagyoni egyenlőtlenség, amiről az Oxfam most néhány friss adatot is közzétett. Jelentésük a legfelső egy százalék, vagyis a világ leggazdagabb 80 millió emberének vagyonára fókuszál. Számításaik szerint 2020, vagyis a koronavírus-járvány berobbanása óta a világban felhalmozódó vagyon majdnem kétharmada ennél a leggazdagabb rétegnél landolt.

Eszerint az elmúlt három évben 42 ezer milliárd dollárral növekedett összességében a globális becsült vagyon, ennek pedig 63 százaléka, 26 ezer milliárd dollár a felső egy százaléknál csapódott le. A növekmény nagy része 2020-ban keletkezett, és bár utána némileg csökkent a leggazdagabbak felhalmozott vagyona, a teljes időszakban a gyarapodás így is körülbelül 30 százalékos.

Külön kiemelik az élelmiszeripari és energiaszektort, ami más ágazatokkal összehasonlítva is kifejezetten jó eredményekkel zárt az élelmiszer- és energiaárinflációval terhelt 2022-es évben is: az Oxfam kalkulációi szerint a két szektor száz legnagyobb vállalata együttesen megduplázta a profitját a tavalyi évben, összesen 306 milliárd dollár „extraprofitra” téve szert a kibontakozó válságban.

Az Oxfam szerint a leggazdagabbak hatékonyabb és bátrabb megadóztatása alapvető feltétele az egyenlőtlenségek csökkentésének, sőt annak is, hogy a demokrácia új életre keljen. Ezzel határozottan szembemennének az elmúlt három-négy évtized fő adópolitikai trendjének, ami összességében a gazdagok adóterheinek csökkentéséről, és a forgalmi és más szolgáltatási típusú, a szegény rétegeket arányosan jobban terhelő adónemek növeléséről szólt.

A munkát terhelő adók közben három ország kivételével mindenhol nagyobbak, mint amennyit a tőkejövedelmek – ez a felső egy százalék bevételeinek a döntő forrása – után kell (világátlagban 18 százalékot) adózni.

A szupergazdagok és nagyvállalatok megadóztatása a mostani, egymásra vetülő válságok megoldásának kulcsa. Itt az idő, hogy leromboljuk a régi mítoszt, mely szerint a leggazdagabbaknak adott adócsökkentések eredménye valahogy majd „leszivárog” mindenkihez. Negyven év szupergazdagoknak adott adócsökkentése megmutatta, hogy az emelkedő hullám nem emel fel minden hajót – csak a szuperjachtokat

– idézi az Oxfam International közleménye Gabriela Buchert, a szervezet vezérigazgatóját.

Az Oxfam „szolidaritási vagyonadó” és a válság révén keletkezett többletnyereségekre vonatkozó extraprofitadó kivetését kéri a kormányoktól. Számításaik szerint a multimilliomosokra kivetett 5 százalékos vagyonadó világszinten 1,7 ezer milliárd dollárt hozna, amiből kétmilliárd embert lehetne kihozni a szegénységből, tíz éven belül pedig véget lehetne vetni az éhínségeknek. Konkrét javaslatuk:

  • a leggazdagabb egy százalék jövedelem- és tőkeadóját folyamatosan emeljék, legalább 60 százalékos szintre, a multimilliomosok pedig ennél is magasabb adósávokba essenek.
  • Miután különféle (ingatlan-, föld- és örökösödési) vagyonadókkal csökkentik a szupergazdagok számát és vagyonuk mértékét, ebből szignifikánsan növeljék az újraelosztásra jutó forrásokat.

A globális vagyonadó szükségessége egyre gyakrabban kerül elő, néhány javaslat ezzel kezelné a klímaválságot is: a leggazdagabbak vagyonának vagy beruházásainak megadóztatásával egyszerre lépne fel az erősödő egyenlőtlenségek és a kibocsátások ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb tíz százaléka felel a kibocsátások feléért. Miért ne fizethetnének többet a klímavédelemért?A beruházási karbonadó és a tőkejövedelmekre alapozott teherviselés, mint két különböző megközelítés ugyanannak a tőkepiacnak két oldalát jelenti, mely között végső soron az adóztatás technikai kivitelezhetősége lesz a döntő tényező.

Világ egyenlőtlenség jövedelmi egyenlőtlenség Oxfam vagyonadó vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.