Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. január 16. 19:06 Világ

60 százalékos jövedelemadóval csökkentenék az elszabadult vagyoni különbségeket

Egyre aránytalanabb mértékben nőnek a világban az egyenlőtlenségek, a világjárvány kezdete óta a világ vagyongyarapodásának közel kétharmada a legfelső egy százalékhoz került – derül ki az Oxfam számításaiból.

A globális szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet a davosi Világgazdasági Fórumra időzítette egyenlőtlenségi jelentését. A svájci síparadicsomban hétfőtől péntekig a gazdasági elit ad magának randevút, hogy megvitassa a világ előtt álló kihívásokat. A résztvevők között 116 milliárdos megjelenésére számítanak, a fórum globális kockázatokról szóló előzetes jelentése szerint a következő két évben a fő veszély a megélhetési költségek növekedése által kiváltott válság lesz.

A súlyosbodó nehézségeket árnyalja az a fokozódó jövedelmi és főleg vagyoni egyenlőtlenség, amiről az Oxfam most néhány friss adatot is közzétett. Jelentésük a legfelső egy százalék, vagyis a világ leggazdagabb 80 millió emberének vagyonára fókuszál. Számításaik szerint 2020, vagyis a koronavírus-járvány berobbanása óta a világban felhalmozódó vagyon majdnem kétharmada ennél a leggazdagabb rétegnél landolt.

Eszerint az elmúlt három évben 42 ezer milliárd dollárral növekedett összességében a globális becsült vagyon, ennek pedig 63 százaléka, 26 ezer milliárd dollár a felső egy százaléknál csapódott le. A növekmény nagy része 2020-ban keletkezett, és bár utána némileg csökkent a leggazdagabbak felhalmozott vagyona, a teljes időszakban a gyarapodás így is körülbelül 30 százalékos.

Külön kiemelik az élelmiszeripari és energiaszektort, ami más ágazatokkal összehasonlítva is kifejezetten jó eredményekkel zárt az élelmiszer- és energiaárinflációval terhelt 2022-es évben is: az Oxfam kalkulációi szerint a két szektor száz legnagyobb vállalata együttesen megduplázta a profitját a tavalyi évben, összesen 306 milliárd dollár „extraprofitra” téve szert a kibontakozó válságban.

Az Oxfam szerint a leggazdagabbak hatékonyabb és bátrabb megadóztatása alapvető feltétele az egyenlőtlenségek csökkentésének, sőt annak is, hogy a demokrácia új életre keljen. Ezzel határozottan szembemennének az elmúlt három-négy évtized fő adópolitikai trendjének, ami összességében a gazdagok adóterheinek csökkentéséről, és a forgalmi és más szolgáltatási típusú, a szegény rétegeket arányosan jobban terhelő adónemek növeléséről szólt.

A munkát terhelő adók közben három ország kivételével mindenhol nagyobbak, mint amennyit a tőkejövedelmek – ez a felső egy százalék bevételeinek a döntő forrása – után kell (világátlagban 18 százalékot) adózni.

A szupergazdagok és nagyvállalatok megadóztatása a mostani, egymásra vetülő válságok megoldásának kulcsa. Itt az idő, hogy leromboljuk a régi mítoszt, mely szerint a leggazdagabbaknak adott adócsökkentések eredménye valahogy majd „leszivárog” mindenkihez. Negyven év szupergazdagoknak adott adócsökkentése megmutatta, hogy az emelkedő hullám nem emel fel minden hajót – csak a szuperjachtokat

– idézi az Oxfam International közleménye Gabriela Buchert, a szervezet vezérigazgatóját.

Az Oxfam „szolidaritási vagyonadó” és a válság révén keletkezett többletnyereségekre vonatkozó extraprofitadó kivetését kéri a kormányoktól. Számításaik szerint a multimilliomosokra kivetett 5 százalékos vagyonadó világszinten 1,7 ezer milliárd dollárt hozna, amiből kétmilliárd embert lehetne kihozni a szegénységből, tíz éven belül pedig véget lehetne vetni az éhínségeknek. Konkrét javaslatuk:

  • a leggazdagabb egy százalék jövedelem- és tőkeadóját folyamatosan emeljék, legalább 60 százalékos szintre, a multimilliomosok pedig ennél is magasabb adósávokba essenek.
  • Miután különféle (ingatlan-, föld- és örökösödési) vagyonadókkal csökkentik a szupergazdagok számát és vagyonuk mértékét, ebből szignifikánsan növeljék az újraelosztásra jutó forrásokat.

A globális vagyonadó szükségessége egyre gyakrabban kerül elő, néhány javaslat ezzel kezelné a klímaválságot is: a leggazdagabbak vagyonának vagy beruházásainak megadóztatásával egyszerre lépne fel az erősödő egyenlőtlenségek és a kibocsátások ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ leggazdagabb tíz százaléka felel a kibocsátások feléért. Miért ne fizethetnének többet a klímavédelemért?A beruházási karbonadó és a tőkejövedelmekre alapozott teherviselés, mint két különböző megközelítés ugyanannak a tőkepiacnak két oldalát jelenti, mely között végső soron az adóztatás technikai kivitelezhetősége lesz a döntő tényező.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyenlőtlenség jövedelmi egyenlőtlenség Oxfam vagyonadó vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.