Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 19. 14:47 Világ

Gálánsan tompítják az európai kormányok az elszállt energiaárak hatásait, de ez jövőre megváltozhat

Az Európai Unió gazdaságai eddig aránylag jól viselték az elszálló energiaárak hatásait, és a jövő évi előrejelzésekben sem szerepel rosszabb egy egy-két negyedéves, enyhe mértékű recessziónál. Ehhez azonban arra van szükség, hogy energetikai feltételek ne legyenek rosszabbak a valószínűsíthetőnél, erre azonban nem lehet mérget venni.

Idén az uniós országokban mintegy ezer milliárd dolláros többletköltséget okoznak az elszállt energiaárak, és ebből mintegy 700 milliárd állnak a kormányok (államok) a lakosság és a vállalatok helyett a Bruegel elemző intézet számításai szerint – írja a Bloomberg. Az azonban nem biztos, hogy erre a következő években is lehetőségük lesz, miközben az energiaárak magasan maradhatnak.

Most az európai gáztárolók szinte teli vannak, jövőre viszont a tél utáni feltöltésnél már nemigen lehet számolni az orosz forrással, amely idén az év első felében nagyrészt még elérhető volt. Hiába épülnek ugyanis olyan új terminálok, amelyek fogadni képesek a cseppfolyósított földgázt (LNG), azok a feladó létesítmények – például az Egyesült Államokban és Katarban –, amelyek világszinten növelik az LNG-kínálatot, csak 2026-ban kezdenek működni.

Addig viszont egy majdnem azonos méretű tortán kell osztozni egyebek mellett Kínával és Japánnal. Az előbbi keresletcsökkenése idén sokat segített Európának, de ha az – egyelőre elég kaotikus – Covid-nyitás után megnő majd a kínai igény, az kiélezi a versenyt Európával. Japán pedig egy állami gáztartalék létrehozásán dolgozik, ami szintén pluszigényt hozna a világpiacra.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 27 milliárd köbméteres hiánnyal nézhet szembe az EU jövőre, igaz, ebben az orosz import teljes kiesésével számolt, ami egyelőre nem következett be: Ukrajnán és a Fekete-tengeren keresztül még mindig érkezik valamennyi orosz földgáz a kontinensre vezetékeken, az orosz eredetű LNG-import pedig kifejezetten jelentős.

Ha ezek a tényezők kedvezőtlenül alakulnak, akkor a várt enyhe recesszió egészen súlyosba is fordulhat, 

ebben az esetben pedig a kormányoknak már csak sokkal szűkebb mozgástere lenne a lakosság és a vállalatok támogatására.

Főleg, hogy az államadósságok kifejezetten magasan állnak a koronavírus-járvány hatásait tompítani hivatott mentőcsomagok után. Pont ezért az idei támogatási szint fenntartása nagy kihívás lenne akkor is, ha nem nőne tovább a gáz- az azzal szorosan összefüggő áramár.

Szerencsére a piaci várakozások egyelőre nem a további drágulás felé mutatnak. Jelenleg a holland gáztőzsdén nemcsak a januári határidős szállításra vonatkozó megawattórányi ár van 110 euró alatt, de a 2024. januári is lényegében ugyanennyi, későbbi időpontokra pedig még kevesebb. A Bloomberg Economics számítása szerint az taszítaná mély recesszióba az EU-t, ha az ár 210 euróra nőne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost, hogy olcsó lett a gáz, már nem csak az oroszoktól lehet hozni MagyarországraÉvek óta nem érkezett annyi földgáz Magyarországra, mint az elmúlt egy hétben. A többlet forrása pedig egyértelműen nem Oroszország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz európai gázár negyedéért vásárol, de hideg télre készül az importfüggő JapánA hosszú távú szerződéseknek köszönhetően nem rokkantak bele az áremelkedésbe, a piac kiszámíthatatlansága miatt azonban így is viszontagságos jövő évre készülnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állami támogatás energiaárak földgáz LNG Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.