Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 13:03 Világ

Közel állunk a visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz a legújabb számítások szerint

A jelenlegi klímavédelmi ígéretek betartása esetén 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedés várható az évszázad végéig*Cikkünk első verziójában tévesen 2030 szerepelt. az ENSZ számításai szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat – erre és további hasonlóan lesújtó következtetésekre jutottak a klímaváltozással kapcsolatban az ENSZ intézményeinek az elmúlt napokban kiadott jelentései a The Guardian összefoglalója szerint.

Mivel nincs életszerű megoldás az átlaghőmérséklet-emelkedésnek a párizsi egyezményben kitűzött 1,5 fokos szinten történő megállítására, az éghajlat megváltozásához már csak gyors társadalmi átalakulások útján lehet alkalmazkodni. Johan Rockström, a brit lapnak nyilatkozó szakértő szerint a második világháború óta nem volt olyan nagy szükség a nemzetközi összefogásra, mint most, de a geopolitikai feszültségek miatt aligha várhatók közös erőfeszítések a klímaváltozás fordulópontjainak elkerülésére.

Ez egy igazán sötét pillanat, nemcsak a jelentések miatt, amelyek azt mutatják, hogy a kibocsátás még mindig növekszik, tehát nem teljesítjük sem a párizsi, sem a glasgow-i klímaegyezményt. Hanem a számtalan tudományos bizonyíték miatt is, amelyek szerint nagyon-nagyon közel vagyunk visszafordíthatatlan változások bekövetkeztéhez: közelebb kerülünk a fordulópontokhoz

– fogalmazott Rockström. Az elmúlt évek klímamegállapodásainak kudarcát jól szemléltetik a Meteorológiai Világszervezet adatai, amelyek szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2021-ben rekordszinteket ért el. Különösen aggasztó, hogy a szén-dioxidnál erősebben üvegházhatású metán légkörbe bocsátása egyre gyorsuló ütemben zajlik.

António Guterres, az ENSZ főtitkára is pesszimizmusának adott hangot szerdán, és szintén a gazdasági fejlődést fenyegető felmelegedés várható bekövetkeztére figyelmeztetett. Az ENSZ Környezetvédelmi Programját vezető Inger Andersen hozzátette, hogy az energiaválság adta lehetőségeket mindenképp meg kell ragadni a kibocsátás mérséklésére, ugyanakkor a The Guardian által idézett adatok szerint az elszállt árak a fogyasztás mérséklődése helyett inkább elképesztő nyereségeket okoztak az olaj- és gáziparban.

A lapnak nyilatkozó klímakutatók ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzák az éghajlatváltozás ellenében ható lépések fontosságát. Hiába tűnik ugyanis most már lehetetlennek a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, ha akár csak minimálisan, de sikerül mérsékelni az átlaghőmérséklet változását, akkor is hatalmas károk lesznek megelőzhetők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik a jobb a klímaharcban, a demokrácia vagy az autokratikus vezetés?Visszatérő elképzelés, hogy a demokráciák nem tudnak megbirkózni a klímakatasztrófával, a helyzet gyors és autokratikus megoldásokat kíván, de a kutatások cáfolják ezt.

Világ éghajlatváltozás globális felmelegedés klímacélok klímaegyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

Váczi István
2023. március 17. 19:22 Világ

„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háború

Felsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Váczi István
2023. március 17. 11:06 Világ

150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnere

Nehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.