Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 13:03 Világ

Közel állunk a visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz a legújabb számítások szerint

A jelenlegi klímavédelmi ígéretek betartása esetén 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedés várható az évszázad végéig*Cikkünk első verziójában tévesen 2030 szerepelt. az ENSZ számításai szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat – erre és további hasonlóan lesújtó következtetésekre jutottak a klímaváltozással kapcsolatban az ENSZ intézményeinek az elmúlt napokban kiadott jelentései a The Guardian összefoglalója szerint.

Mivel nincs életszerű megoldás az átlaghőmérséklet-emelkedésnek a párizsi egyezményben kitűzött 1,5 fokos szinten történő megállítására, az éghajlat megváltozásához már csak gyors társadalmi átalakulások útján lehet alkalmazkodni. Johan Rockström, a brit lapnak nyilatkozó szakértő szerint a második világháború óta nem volt olyan nagy szükség a nemzetközi összefogásra, mint most, de a geopolitikai feszültségek miatt aligha várhatók közös erőfeszítések a klímaváltozás fordulópontjainak elkerülésére.

Ez egy igazán sötét pillanat, nemcsak a jelentések miatt, amelyek azt mutatják, hogy a kibocsátás még mindig növekszik, tehát nem teljesítjük sem a párizsi, sem a glasgow-i klímaegyezményt. Hanem a számtalan tudományos bizonyíték miatt is, amelyek szerint nagyon-nagyon közel vagyunk visszafordíthatatlan változások bekövetkeztéhez: közelebb kerülünk a fordulópontokhoz

– fogalmazott Rockström. Az elmúlt évek klímamegállapodásainak kudarcát jól szemléltetik a Meteorológiai Világszervezet adatai, amelyek szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2021-ben rekordszinteket ért el. Különösen aggasztó, hogy a szén-dioxidnál erősebben üvegházhatású metán légkörbe bocsátása egyre gyorsuló ütemben zajlik.

António Guterres, az ENSZ főtitkára is pesszimizmusának adott hangot szerdán, és szintén a gazdasági fejlődést fenyegető felmelegedés várható bekövetkeztére figyelmeztetett. Az ENSZ Környezetvédelmi Programját vezető Inger Andersen hozzátette, hogy az energiaválság adta lehetőségeket mindenképp meg kell ragadni a kibocsátás mérséklésére, ugyanakkor a The Guardian által idézett adatok szerint az elszállt árak a fogyasztás mérséklődése helyett inkább elképesztő nyereségeket okoztak az olaj- és gáziparban.

A lapnak nyilatkozó klímakutatók ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzák az éghajlatváltozás ellenében ható lépések fontosságát. Hiába tűnik ugyanis most már lehetetlennek a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, ha akár csak minimálisan, de sikerül mérsékelni az átlaghőmérséklet változását, akkor is hatalmas károk lesznek megelőzhetők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik a jobb a klímaharcban, a demokrácia vagy az autokratikus vezetés?Visszatérő elképzelés, hogy a demokráciák nem tudnak megbirkózni a klímakatasztrófával, a helyzet gyors és autokratikus megoldásokat kíván, de a kutatások cáfolják ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás globális felmelegedés klímacélok klímaegyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.