Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 13:03 Világ

Közel állunk a visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz a legújabb számítások szerint

A jelenlegi klímavédelmi ígéretek betartása esetén 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedés várható az évszázad végéig*Cikkünk első verziójában tévesen 2030 szerepelt. az ENSZ számításai szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat – erre és további hasonlóan lesújtó következtetésekre jutottak a klímaváltozással kapcsolatban az ENSZ intézményeinek az elmúlt napokban kiadott jelentései a The Guardian összefoglalója szerint.

Mivel nincs életszerű megoldás az átlaghőmérséklet-emelkedésnek a párizsi egyezményben kitűzött 1,5 fokos szinten történő megállítására, az éghajlat megváltozásához már csak gyors társadalmi átalakulások útján lehet alkalmazkodni. Johan Rockström, a brit lapnak nyilatkozó szakértő szerint a második világháború óta nem volt olyan nagy szükség a nemzetközi összefogásra, mint most, de a geopolitikai feszültségek miatt aligha várhatók közös erőfeszítések a klímaváltozás fordulópontjainak elkerülésére.

Ez egy igazán sötét pillanat, nemcsak a jelentések miatt, amelyek azt mutatják, hogy a kibocsátás még mindig növekszik, tehát nem teljesítjük sem a párizsi, sem a glasgow-i klímaegyezményt. Hanem a számtalan tudományos bizonyíték miatt is, amelyek szerint nagyon-nagyon közel vagyunk visszafordíthatatlan változások bekövetkeztéhez: közelebb kerülünk a fordulópontokhoz

– fogalmazott Rockström. Az elmúlt évek klímamegállapodásainak kudarcát jól szemléltetik a Meteorológiai Világszervezet adatai, amelyek szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2021-ben rekordszinteket ért el. Különösen aggasztó, hogy a szén-dioxidnál erősebben üvegházhatású metán légkörbe bocsátása egyre gyorsuló ütemben zajlik.

António Guterres, az ENSZ főtitkára is pesszimizmusának adott hangot szerdán, és szintén a gazdasági fejlődést fenyegető felmelegedés várható bekövetkeztére figyelmeztetett. Az ENSZ Környezetvédelmi Programját vezető Inger Andersen hozzátette, hogy az energiaválság adta lehetőségeket mindenképp meg kell ragadni a kibocsátás mérséklésére, ugyanakkor a The Guardian által idézett adatok szerint az elszállt árak a fogyasztás mérséklődése helyett inkább elképesztő nyereségeket okoztak az olaj- és gáziparban.

A lapnak nyilatkozó klímakutatók ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzák az éghajlatváltozás ellenében ható lépések fontosságát. Hiába tűnik ugyanis most már lehetetlennek a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, ha akár csak minimálisan, de sikerül mérsékelni az átlaghőmérséklet változását, akkor is hatalmas károk lesznek megelőzhetők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik a jobb a klímaharcban, a demokrácia vagy az autokratikus vezetés?Visszatérő elképzelés, hogy a demokráciák nem tudnak megbirkózni a klímakatasztrófával, a helyzet gyors és autokratikus megoldásokat kíván, de a kutatások cáfolják ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás globális felmelegedés klímacélok klímaegyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.