Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 28. 13:03 Világ

Közel állunk a visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz a legújabb számítások szerint

A jelenlegi klímavédelmi ígéretek betartása esetén 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedés várható az évszázad végéig*Cikkünk első verziójában tévesen 2030 szerepelt. az ENSZ számításai szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat – erre és további hasonlóan lesújtó következtetésekre jutottak a klímaváltozással kapcsolatban az ENSZ intézményeinek az elmúlt napokban kiadott jelentései a The Guardian összefoglalója szerint.

Mivel nincs életszerű megoldás az átlaghőmérséklet-emelkedésnek a párizsi egyezményben kitűzött 1,5 fokos szinten történő megállítására, az éghajlat megváltozásához már csak gyors társadalmi átalakulások útján lehet alkalmazkodni. Johan Rockström, a brit lapnak nyilatkozó szakértő szerint a második világháború óta nem volt olyan nagy szükség a nemzetközi összefogásra, mint most, de a geopolitikai feszültségek miatt aligha várhatók közös erőfeszítések a klímaváltozás fordulópontjainak elkerülésére.

Ez egy igazán sötét pillanat, nemcsak a jelentések miatt, amelyek azt mutatják, hogy a kibocsátás még mindig növekszik, tehát nem teljesítjük sem a párizsi, sem a glasgow-i klímaegyezményt. Hanem a számtalan tudományos bizonyíték miatt is, amelyek szerint nagyon-nagyon közel vagyunk visszafordíthatatlan változások bekövetkeztéhez: közelebb kerülünk a fordulópontokhoz

– fogalmazott Rockström. Az elmúlt évek klímamegállapodásainak kudarcát jól szemléltetik a Meteorológiai Világszervezet adatai, amelyek szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2021-ben rekordszinteket ért el. Különösen aggasztó, hogy a szén-dioxidnál erősebben üvegházhatású metán légkörbe bocsátása egyre gyorsuló ütemben zajlik.

António Guterres, az ENSZ főtitkára is pesszimizmusának adott hangot szerdán, és szintén a gazdasági fejlődést fenyegető felmelegedés várható bekövetkeztére figyelmeztetett. Az ENSZ Környezetvédelmi Programját vezető Inger Andersen hozzátette, hogy az energiaválság adta lehetőségeket mindenképp meg kell ragadni a kibocsátás mérséklésére, ugyanakkor a The Guardian által idézett adatok szerint az elszállt árak a fogyasztás mérséklődése helyett inkább elképesztő nyereségeket okoztak az olaj- és gáziparban.

A lapnak nyilatkozó klímakutatók ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzák az éghajlatváltozás ellenében ható lépések fontosságát. Hiába tűnik ugyanis most már lehetetlennek a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, ha akár csak minimálisan, de sikerül mérsékelni az átlaghőmérséklet változását, akkor is hatalmas károk lesznek megelőzhetők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik a jobb a klímaharcban, a demokrácia vagy az autokratikus vezetés?Visszatérő elképzelés, hogy a demokráciák nem tudnak megbirkózni a klímakatasztrófával, a helyzet gyors és autokratikus megoldásokat kíván, de a kutatások cáfolják ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás globális felmelegedés klímacélok klímaegyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.