Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 10. 17:47 Világ

Olyan jó lett a búzatermés, hogy alig bírják elszállítani Kanadában

Bár a nemzetközi élelmiszerárak fél éve csökkennek, még mindig 5,5 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbi szintet, így továbbra is szükség van a jó terméseredményekre azokban a régiókban, amelyek jelentős exportra képesek.

Ezek egyike Kanada, ahol az idei 34,6 millió tonnás búzatermés a harmadik legmagasabb a feljegyzések 1908-as kezdete óta. Erre továbbra is nagy szükség lenne a nemzetközi piacokon, hiszen a búza az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatbázisa szerint 2,2 százalékkal drágult augusztusról szeptemberre. A probléma csak az, hogy ennek el is kell jutnia a kikötőkbe az ország – tengerektől jellemzően messzebb fekvő – termőterületeiről.

Ez pedig nem is olyan egyszerű, ahogy a Bloomberg írta nemrég, az ország két meghatározó vasúttársaságánál összesen 2400 gabonaszállító kocsi kapacitásának megfelelő mennyiségű szállítási megrendelés halmozódott fel. Az egyik ilyen vállalatnál, a Canadian Pacificnél ez háromheti szállításnak felel meg. Ha a trend nem változik, akkor a gabonakereskedő vállalatoknak át kell ütemezniük az értékesítést.

A gondokat fokozza, hogy repcéből is 42 százalékkal több termett, mint tavaly, és ezt is el kell szállítani. Itt egyébként az esetleges késlekedésnek kisebb lehet a világpiaci hatása, mert a növényi olajoknál jelentősen estek az árak augusztusról szeptemberre, és összességében már olcsóbbak, mint bármikor az utóbbi fél évben. A kedvező délkelet-ázsiai termés mellett ezt az ukrán napraforgó-szállítások beindulása is segítette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddigit felülmúló tempóban drágultak az élelmiszerek szeptemberbenMár a sima vizes zsemle kilója is 1000 forint, és az inflációt az árstop sokszor csak papíron húzza le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletmódváltásba kergeti az amerikaiakat az egyre száguldó inflációJobban drágul a hús, mint a zöldség, ezért vannak, akik a húsvásárlás felfüggesztésével próbálkoznak. Másoknak ez adta meg a lökést a vegetariánussá váláshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza élelmiszer élelmiszerárak Kanada repce Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.