Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 10. 17:47 Világ

Olyan jó lett a búzatermés, hogy alig bírják elszállítani Kanadában

Bár a nemzetközi élelmiszerárak fél éve csökkennek, még mindig 5,5 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbi szintet, így továbbra is szükség van a jó terméseredményekre azokban a régiókban, amelyek jelentős exportra képesek.

Ezek egyike Kanada, ahol az idei 34,6 millió tonnás búzatermés a harmadik legmagasabb a feljegyzések 1908-as kezdete óta. Erre továbbra is nagy szükség lenne a nemzetközi piacokon, hiszen a búza az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatbázisa szerint 2,2 százalékkal drágult augusztusról szeptemberre. A probléma csak az, hogy ennek el is kell jutnia a kikötőkbe az ország – tengerektől jellemzően messzebb fekvő – termőterületeiről.

Ez pedig nem is olyan egyszerű, ahogy a Bloomberg írta nemrég, az ország két meghatározó vasúttársaságánál összesen 2400 gabonaszállító kocsi kapacitásának megfelelő mennyiségű szállítási megrendelés halmozódott fel. Az egyik ilyen vállalatnál, a Canadian Pacificnél ez háromheti szállításnak felel meg. Ha a trend nem változik, akkor a gabonakereskedő vállalatoknak át kell ütemezniük az értékesítést.

A gondokat fokozza, hogy repcéből is 42 százalékkal több termett, mint tavaly, és ezt is el kell szállítani. Itt egyébként az esetleges késlekedésnek kisebb lehet a világpiaci hatása, mert a növényi olajoknál jelentősen estek az árak augusztusról szeptemberre, és összességében már olcsóbbak, mint bármikor az utóbbi fél évben. A kedvező délkelet-ázsiai termés mellett ezt az ukrán napraforgó-szállítások beindulása is segítette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozikKözel 95 millió tonna búzát takarítottak be Oroszországban, a kenyérgabona exportját azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddigit felülmúló tempóban drágultak az élelmiszerek szeptemberbenMár a sima vizes zsemle kilója is 1000 forint, és az inflációt az árstop sokszor csak papíron húzza le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletmódváltásba kergeti az amerikaiakat az egyre száguldó inflációJobban drágul a hús, mint a zöldség, ezért vannak, akik a húsvásárlás felfüggesztésével próbálkoznak. Másoknak ez adta meg a lökést a vegetariánussá váláshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza élelmiszer élelmiszerárak Kanada repce Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.