Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 22. 12:36 Világ

Életmódváltásba kergeti az amerikaiakat az egyre száguldó infláció

Az elmúlt években az Egyesült Államokban főleg etikai, egészségügyi vagy környezetvédelmi okok miatt választották egyre többen a vegetáriánus étrendet, a Bloomberg cikke szerint azonban az élelmiszerinfláció megugrása óta egyre többen válnak vegetariánussá pénzügyi okok miatt is.

A lap által idézett adatok szerint augusztusban a marhahús, a hal és a baromfi ára átlagosan 8,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Habár a steak átlagos ára fontonkénti (450 grammonkénti) 9,54 dolláros szinten elmaradt a novemberi 10,23 dolláros rekordtól, de még így is 25 százalékos volt a drágulás 2019 augusztusához képest.

Egy Bloombergnek nyilatkozó 33 éves chicagói egyedülálló anya azt mondta, eleinte csak kevesebb csirkét, lazacot és garnélát vett bevásárláskor, de júliusban végül az árak emelkedése láttán úgy döntött, hogy teljesen leáll a húsevéssel. Azóta csak akkor eszik húst, ha nagyon nagy leárazásba fut bele, vagy ha a szülei húsos ételt készítenek, amikor meglátogatja őket. A toborzóként dolgozó nő a 11 éves lányának még mindig szokott venni csirkefalatokat, de az a terve, hogy ő maga addig nem eszik húst, amíg ilyen drága.

Mások nem csak átmenetileg állnak át húsmentes kosztra.

Azok számára akik eddig is gondolkodtak az étrendváltáson, az infláció jó okot adhat arra, hogy hosszú távon is leálljanak a húsevéssel.

Egy másik, szintén a lapnak nyilatkozó 28 éves nő hat hónappal ezelőtt állt át hagyományosról növényi alapú tejekre és vegán csirkefalatokra (ez egy létező termék az Egyesült Államokban). Amikor a csirkemell ára csaknem megduplázódott, úgy döntött, hogy nem fog otthon húsos ételeket készíteni. Szerinte a növényalapú étkezés olcsóbb és a környezetnek is jobb.

A Gallup adatai szerint 2018-ban az amerikaiak körülbelül 5 százaléka vegetáriánus és 3 százaléka volt vegán. Az Axios júliusi cikke szerint a növényi alapú étrendet követőket kevésbé érintette súlyosan a megugró infláció. A lap által idézett adatok szerint júniusban a különféle húsok ára 5 százalék felett nőtt éves alapon, miközben a zöldségkonzervek ára 1,2 százalékkal, a fagyasztott zöldségeké pedig 0,7 százalékkal csökkent.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai alapján 30,9 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek, mint 2021 augusztusában. A G7 saját vásárlói kosara alapján a 38 százalékot is meghaladta az élelmiszerinfláció. A KSH adatai alapján a növényalapú étrend itthon is jó stratégiának számított az inflációval szemben, ugyanis amíg a például a baromfi, a marhahús ára 40, 44 százalékkal nőtt, a friss zöldségé és a friss hazai és déligyümölcsé csak 19 és 11 százalékkal. Ebben ugyanakkor változás jöhet a télen, ugyanis az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Világ élelmiszer hús infláció növényi alapú élelmiszerek usa vegetáriánus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.