Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 16:17 Pénz, Vállalat

Áruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokban

Az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható, ezért az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit – írja a Financial Times.

A Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, valamint a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség közölte, hogy egyes tagjaik üzemeket zártak be vagy a termelés csökkentésére kényszerültek. A szervezetek szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt iparágak maradjanak ki az energia kvótaalapú elosztásának rendszeréből, ha az Európai Unió a terveknek megfelelően ebbe az irányba indulna el.

Az energiaárak, különösen a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat és ezáltal az alapvető mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmány-alapanyagok folyamatos szállítását

– írják az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülése előtt kiadott közleményükben.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által szerdán ismertetett javaslatcsomag alapján a villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó uniós tervekben szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, hogy mely cégek juthatnának áramhoz és földgázhoz, és hogy mennyihez. Az energiaügyi miniszterek pénteki brüsszeli tárgyalásán szó lesz az Európai Bizottság azon javaslatáról is, ami extranyereség-adót vetne ki az energiaár-emelkedésen sokat kereső cégekre. Ezekből a bevételekből azonban várhatóan nem a vállalatok, hanem a háztartások terheit enyhítenék.

Az élelmiszertermelés során a műtrágyázástól a betakarításon át a hűtésig mindenhol jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A Copa-Cogeca főtitkára szerint emiatt a téli hónapokban akár számos alapvető zöldségből és gyümölcsből is hiány alakulhat ki, további drágulás mellett.

Magyarországon az általános inflációt eddig is jelentős részben az élelmiszerárak emelkedése hajtotta: a Központi Statisztikai Hivatal mérése alapján augusztusban éves alapon csaknem 31, a G7 nem reprezentatív mérése szerint pedig 38 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

A további drágulás forrás jelentős mértékben az üvegházas termesztés körüli problémákból fakad: Svédország legnagyobb paradicsomtermesztője, a Nordic Greens például már közölte, hogy kihagyja a téli vetést a kigazdálkodhatatlan áramárak miatt. 

A helyi földgáztermeléstől nem függetlenül a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőrévé váló Hollandiában szintén tömegével állítják le az üvegházakat, vagy fogják vissza a termelést. Mindez például a télen piacra kerülő paradicsom vagy uborka mennyiségét csökkentheti. Az angliai üvegházakból származó uborka és paprika mennyisége az idén várhatóan a szokásos fele körül alakulhat. A helyi termelők mostanában fejezik be a betakarítást, miközben általában egy-két hónappal később szoktak végezni.

Egyes termékek szezonja azért rövidülhet le, mert a gyümölcs vagy zöldség hűtése túl drága a termelőknek. A Financial Times erre a belga almatermelők példáját hozza, akik a szüretelés után nem tervezik sokáig tárolni az árut.

Cindy van Rijswick, a Rabobank elemzője a Reuters-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy a jelenlegi válság valószínűleg hosszabb távon is a helyi termelés irányába tolja az ágazatot. „Olyan, mintha visszamennénk a történelemben, amikor Spanyolországban télen, az észak-európai országokban pedig nyáron termelték meg a saját zöldségeiket” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélyeMagyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat árak gyümölcs infláció mezőgazdaság zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.