Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 16:17 Pénz, Vállalat

Áruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokban

Az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható, ezért az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit – írja a Financial Times.

A Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, valamint a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség közölte, hogy egyes tagjaik üzemeket zártak be vagy a termelés csökkentésére kényszerültek. A szervezetek szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt iparágak maradjanak ki az energia kvótaalapú elosztásának rendszeréből, ha az Európai Unió a terveknek megfelelően ebbe az irányba indulna el.

Az energiaárak, különösen a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat és ezáltal az alapvető mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmány-alapanyagok folyamatos szállítását

– írják az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülése előtt kiadott közleményükben.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által szerdán ismertetett javaslatcsomag alapján a villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó uniós tervekben szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, hogy mely cégek juthatnának áramhoz és földgázhoz, és hogy mennyihez. Az energiaügyi miniszterek pénteki brüsszeli tárgyalásán szó lesz az Európai Bizottság azon javaslatáról is, ami extranyereség-adót vetne ki az energiaár-emelkedésen sokat kereső cégekre. Ezekből a bevételekből azonban várhatóan nem a vállalatok, hanem a háztartások terheit enyhítenék.

Az élelmiszertermelés során a műtrágyázástól a betakarításon át a hűtésig mindenhol jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A Copa-Cogeca főtitkára szerint emiatt a téli hónapokban akár számos alapvető zöldségből és gyümölcsből is hiány alakulhat ki, további drágulás mellett.

Magyarországon az általános inflációt eddig is jelentős részben az élelmiszerárak emelkedése hajtotta: a Központi Statisztikai Hivatal mérése alapján augusztusban éves alapon csaknem 31, a G7 nem reprezentatív mérése szerint pedig 38 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

A további drágulás forrás jelentős mértékben az üvegházas termesztés körüli problémákból fakad: Svédország legnagyobb paradicsomtermesztője, a Nordic Greens például már közölte, hogy kihagyja a téli vetést a kigazdálkodhatatlan áramárak miatt. 

A helyi földgáztermeléstől nem függetlenül a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőrévé váló Hollandiában szintén tömegével állítják le az üvegházakat, vagy fogják vissza a termelést. Mindez például a télen piacra kerülő paradicsom vagy uborka mennyiségét csökkentheti. Az angliai üvegházakból származó uborka és paprika mennyisége az idén várhatóan a szokásos fele körül alakulhat. A helyi termelők mostanában fejezik be a betakarítást, miközben általában egy-két hónappal később szoktak végezni.

Egyes termékek szezonja azért rövidülhet le, mert a gyümölcs vagy zöldség hűtése túl drága a termelőknek. A Financial Times erre a belga almatermelők példáját hozza, akik a szüretelés után nem tervezik sokáig tárolni az árut.

Cindy van Rijswick, a Rabobank elemzője a Reuters-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy a jelenlegi válság valószínűleg hosszabb távon is a helyi termelés irányába tolja az ágazatot. „Olyan, mintha visszamennénk a történelemben, amikor Spanyolországban télen, az észak-európai országokban pedig nyáron termelték meg a saját zöldségeiket” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélyeMagyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Pénz Vállalat árak gyümölcs infláció mezőgazdaság zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.