Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 16:17 Pénz, Vállalat

Áruhiány jöhet alapvető zöldségekből és gyümölcsökből is a téli hónapokban

Az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható, ezért az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit – írja a Financial Times.

A Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, valamint a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség közölte, hogy egyes tagjaik üzemeket zártak be vagy a termelés csökkentésére kényszerültek. A szervezetek szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt iparágak maradjanak ki az energia kvótaalapú elosztásának rendszeréből, ha az Európai Unió a terveknek megfelelően ebbe az irányba indulna el.

Az energiaárak, különösen a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat és ezáltal az alapvető mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmány-alapanyagok folyamatos szállítását

– írják az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülése előtt kiadott közleményükben.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által szerdán ismertetett javaslatcsomag alapján a villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó uniós tervekben szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, hogy mely cégek juthatnának áramhoz és földgázhoz, és hogy mennyihez. Az energiaügyi miniszterek pénteki brüsszeli tárgyalásán szó lesz az Európai Bizottság azon javaslatáról is, ami extranyereség-adót vetne ki az energiaár-emelkedésen sokat kereső cégekre. Ezekből a bevételekből azonban várhatóan nem a vállalatok, hanem a háztartások terheit enyhítenék.

Az élelmiszertermelés során a műtrágyázástól a betakarításon át a hűtésig mindenhol jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A Copa-Cogeca főtitkára szerint emiatt a téli hónapokban akár számos alapvető zöldségből és gyümölcsből is hiány alakulhat ki, további drágulás mellett.

Magyarországon az általános inflációt eddig is jelentős részben az élelmiszerárak emelkedése hajtotta: a Központi Statisztikai Hivatal mérése alapján augusztusban éves alapon csaknem 31, a G7 nem reprezentatív mérése szerint pedig 38 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

A további drágulás forrás jelentős mértékben az üvegházas termesztés körüli problémákból fakad: Svédország legnagyobb paradicsomtermesztője, a Nordic Greens például már közölte, hogy kihagyja a téli vetést a kigazdálkodhatatlan áramárak miatt. 

A helyi földgáztermeléstől nem függetlenül a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőrévé váló Hollandiában szintén tömegével állítják le az üvegházakat, vagy fogják vissza a termelést. Mindez például a télen piacra kerülő paradicsom vagy uborka mennyiségét csökkentheti. Az angliai üvegházakból származó uborka és paprika mennyisége az idén várhatóan a szokásos fele körül alakulhat. A helyi termelők mostanában fejezik be a betakarítást, miközben általában egy-két hónappal később szoktak végezni.

Egyes termékek szezonja azért rövidülhet le, mert a gyümölcs vagy zöldség hűtése túl drága a termelőknek. A Financial Times erre a belga almatermelők példáját hozza, akik a szüretelés után nem tervezik sokáig tárolni az árut.

Cindy van Rijswick, a Rabobank elemzője a Reuters-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy a jelenlegi válság valószínűleg hosszabb távon is a helyi termelés irányába tolja az ágazatot. „Olyan, mintha visszamennénk a történelemben, amikor Spanyolországban télen, az észak-európai országokban pedig nyáron termelték meg a saját zöldségeiket” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélyeMagyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Pénz Vállalat árak gyümölcs infláció mezőgazdaság zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2022. szeptember 27. 11:16 Pénz, Támogatói tartalom

Ezért jó, ha a sajátmárkás termékeket választjuk – ennyibe kerülnek most öt áruházláncnál

Ha spórolni akarunk az alapvető élelmiszereknél, kézenfekvő a minden nagyobb áruházláncnál kapható, jó ár-érték arányt képviselő sajátmárkás termékekhez nyúlni.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki