Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 7. 17:48 Világ

Több homályos eredetű olajat szállítanak a tengereken az ukrajnai háború óta

A Malajziából érkező kínai olajimport napi 791 ezer hordóra emelkedett júliusban, ami kétszeres bővülés az év elejéhez képest – számolt be a Markets Insider a napokban a Bloomberg adataira hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy Malajzia több olajat ad el Kínának, mint amennyit megtermel, ami alapján Malajzia részben más országok olaját szállíthatja Kínának.

A cikk szerint a Malajziát körülölelő vizek hírhedtek arról, hogy ott a különböző helyekről származó nyersolajat összekeverik, átmárkázzák, és máshol értékesítik, elrejtve ezzel az eredetüket. Ez a gyakorlat különösen az ukrajnai háború kezdete óta terjedt el, mivel számos vásárló politikai okokból nem akar közvetlenül üzletelni Oroszországgal. Amikor a nyersolaj távozik az országból, akkor még hivatalosan „ismeretlen a rendeltetési helye”.

A Bloomberg szerint a Malajzián átmenő extra olaj nagy valószínűséggel venezuelai, iráni és orosz eredetű. Ez egybecseng azzal, hogy Oroszország azonosítható ázsiai olajexportja augusztus utolsó hetében napi 500 ezer hordóval esett vissza, így öt hónapos mélypontra zuhant.

Nem ez lenne az első eset az orosz-ukrán háború kitörése óta, hogy Oroszország közvetítőkkel próbálja megkerülni a szankciókat. Néhány hete Törökország olasz importja emelkedett meg radikálisan, és ennek nagy részét kereskedelmi adatok alapján Oroszországnak szánhatták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika egyik legnagyobb politikai ellenfele pótolhatná az oroszoktól kieső olajmennyiség felétTöbb millió hordónyi olajat kaphat az éhes nyugati piac, ha összejön az alku.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína kőolaj Malajzia Oroszország tankerek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.