Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 7. 17:48 Világ

Több homályos eredetű olajat szállítanak a tengereken az ukrajnai háború óta

A Malajziából érkező kínai olajimport napi 791 ezer hordóra emelkedett júliusban, ami kétszeres bővülés az év elejéhez képest – számolt be a Markets Insider a napokban a Bloomberg adataira hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy Malajzia több olajat ad el Kínának, mint amennyit megtermel, ami alapján Malajzia részben más országok olaját szállíthatja Kínának.

A cikk szerint a Malajziát körülölelő vizek hírhedtek arról, hogy ott a különböző helyekről származó nyersolajat összekeverik, átmárkázzák, és máshol értékesítik, elrejtve ezzel az eredetüket. Ez a gyakorlat különösen az ukrajnai háború kezdete óta terjedt el, mivel számos vásárló politikai okokból nem akar közvetlenül üzletelni Oroszországgal. Amikor a nyersolaj távozik az országból, akkor még hivatalosan „ismeretlen a rendeltetési helye”.

A Bloomberg szerint a Malajzián átmenő extra olaj nagy valószínűséggel venezuelai, iráni és orosz eredetű. Ez egybecseng azzal, hogy Oroszország azonosítható ázsiai olajexportja augusztus utolsó hetében napi 500 ezer hordóval esett vissza, így öt hónapos mélypontra zuhant.

Nem ez lenne az első eset az orosz-ukrán háború kitörése óta, hogy Oroszország közvetítőkkel próbálja megkerülni a szankciókat. Néhány hete Törökország olasz importja emelkedett meg radikálisan, és ennek nagy részét kereskedelmi adatok alapján Oroszországnak szánhatták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika egyik legnagyobb politikai ellenfele pótolhatná az oroszoktól kieső olajmennyiség felétTöbb millió hordónyi olajat kaphat az éhes nyugati piac, ha összejön az alku.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

Világ Kína kőolaj Malajzia Oroszország tankerek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.