Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 7. 17:48 Világ

Több homályos eredetű olajat szállítanak a tengereken az ukrajnai háború óta

A Malajziából érkező kínai olajimport napi 791 ezer hordóra emelkedett júliusban, ami kétszeres bővülés az év elejéhez képest – számolt be a Markets Insider a napokban a Bloomberg adataira hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy Malajzia több olajat ad el Kínának, mint amennyit megtermel, ami alapján Malajzia részben más országok olaját szállíthatja Kínának.

A cikk szerint a Malajziát körülölelő vizek hírhedtek arról, hogy ott a különböző helyekről származó nyersolajat összekeverik, átmárkázzák, és máshol értékesítik, elrejtve ezzel az eredetüket. Ez a gyakorlat különösen az ukrajnai háború kezdete óta terjedt el, mivel számos vásárló politikai okokból nem akar közvetlenül üzletelni Oroszországgal. Amikor a nyersolaj távozik az országból, akkor még hivatalosan „ismeretlen a rendeltetési helye”.

A Bloomberg szerint a Malajzián átmenő extra olaj nagy valószínűséggel venezuelai, iráni és orosz eredetű. Ez egybecseng azzal, hogy Oroszország azonosítható ázsiai olajexportja augusztus utolsó hetében napi 500 ezer hordóval esett vissza, így öt hónapos mélypontra zuhant.

Nem ez lenne az első eset az orosz-ukrán háború kitörése óta, hogy Oroszország közvetítőkkel próbálja megkerülni a szankciókat. Néhány hete Törökország olasz importja emelkedett meg radikálisan, és ennek nagy részét kereskedelmi adatok alapján Oroszországnak szánhatták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika egyik legnagyobb politikai ellenfele pótolhatná az oroszoktól kieső olajmennyiség felétTöbb millió hordónyi olajat kaphat az éhes nyugati piac, ha összejön az alku.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

Világ Kína kőolaj Malajzia Oroszország tankerek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.