Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 9. 09:13 Világ

Ünnepelték az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajót, de a vevőnek nem kell a rakománya

Nemzetközi szinten is kiemelkedő figyelmet kapott, amikor augusztus 1-jén elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó az ukrajnai háború kitörése óta, hiszen ez azt jelezte, hogy a baljós előjelek ellenére működhet a török és ENSZ-közvetítéssel összehozott megállapodás az ukrán tengeri gabonaexport újraindításáról. Erre pedig nagy szükség van a világ élelmezési helyzetének javítása érdekében.

Ez a hajó konkrétan a Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razoni volt, amely 26,5 ezer tonna kukoricát szállított Libanonba. A történet azonban most váratlan fordulatot vett, a bejrúti ukrán nagykövetség tájékoztatása szerint ugyanis a megrendelő a több mint öt hónapos késés miatt már nem akarja átvenni a szállítmányt. Most tehát új vevőt kell találni a kukoricára, akár Libanonban, akár más országban.

Szóvivői nyilatkozatok szerint a dolognak nincs köze sem az ENSZ-hez, sem a libanoni kormányhoz, mivel magáncégek közötti üzleti kapcsolatról van szó – írja a Bloomberg.

Közben az ukrán infrastrukturális minisztérium szerint egy kisebb kukoricaszállító hajó tegnap elérte törökországi célállomását, elsőként az említett egyezménynek köszönhetően „kiszabaduló” teherhajók közül. A vele egy konvojban távozó két másik hajónál ez várhatóan nagyjából egy hét múlva várható.

Eddig az egyezmény keretében mintegy tíz hajó hagyta el valamelyik délnyugat-ukrajnai kikötőt, és ezen a tempón gyorsítani kellene, ha belátható időn belül el akarják szállítani az exportra váró több mint 20 millió tonna ukrajnai gabona jelentős részét. Már csak azért is, mert helyet kell találni az idei aratásból származó mennyiségnek a magtárakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért mentek bele az oroszok az ukrán gabona kiengedésébe?Ukrajna esetében egyértelműek az előnyök, de Oroszországnak is jó oka van arra, hogy belement a gabonaalkuba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukatHiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókonEmberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszerválság gabona hajó orosz-ukrán háború teherhajó Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.