Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Új dezinformációs stratégiára figyelmeztetik Európa vezetőit a hírszerzők, mely szerint a Kreml az orosz diplomatákon keresztül azt a narratívát terjeszti, hogy az Afrikában megjelenő élelmiszerhiány a nyugati szankciók eredménye, nem pedig az oroszok által bevezetett blokád következménye – írja a Bloomberg.  

A cikk szerint a jelenségről több európai és brit diplomata is beszámolt, miután nemrég New York-ban és Ruandában találkoztak afrikai kollégáikkal, akik elmondták, hogy egyre hatékonyabban terjed az orosz narratíva az afrikai közvéleményben.

Sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem szabott ki szankciókat az orosz mezőgazdasági termékek mozgását illetően, így sem a termény, sem a műtrágya mozgása nem ütközne jogi akadályba – fizikaiba viszont igen, az ukrán kikötők, ahonnan a hajók indulni tudnának, orosz blokád alatt állnak. A dezinformáció forrásai a cikk szerint maguk a nagykövetek, akik a közösségi médiában és a sajtóban is aktívan közvetítik a Kreml álláspontját, melynek lényege, hogy az élelmiszerhiány csak nyugati propaganda.

Az ENSZ Élelmezési programjának vezetője, David Beasley hangsúlyozta, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja egyértelműen hadüzenetnek minősíthető a világ élelmiszerellátás-biztonságával szemben, 43 ország 49 millió polgára függ az régióból érkező mezőgazdasági termékektől.

A háború előtt Ukrajna és Oroszország felelt a globális napraforgóolaj-termelés háromnegyedéért, a gabonatermés 30 százaléka, a kukoricatermés 15 százaléka a két országból érkezett, a blokád miatt viszont ezek a termékek nem jutnak ki a piacra, ami felhajtotta az árakat. A szubszaharai régióban egy háztartás átlagos kiadásainak több mint negyven százaléka megy el élelmiszerre békeidőben is  – szemben egy jóléti társadaloméval, ahol csupán 17 százalék ez az arány, így az áremelkedés a legszegényebbeket sújtja igazán. A FAO adatai szerint Eritrea és Szomália is lényegében orosz és ukrán importon él, de Tanzánia, Madagaszkár és Namíbia is közel 60 százalékban szorul a behozatalra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ ukrán gabonára éhezik, de ehhez az oroszokkal kell tárgyalniAz orosz vezetés a szankciók feloldását követeli a tengeri blokád lazításáért cserébe, a patthelyzet miatt milliók élete kerül veszélybe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dezinformáció éhezés élelmiszerválság gabona háború Oroszország propaganda Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.