Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Új dezinformációs stratégiára figyelmeztetik Európa vezetőit a hírszerzők, mely szerint a Kreml az orosz diplomatákon keresztül azt a narratívát terjeszti, hogy az Afrikában megjelenő élelmiszerhiány a nyugati szankciók eredménye, nem pedig az oroszok által bevezetett blokád következménye – írja a Bloomberg.  

A cikk szerint a jelenségről több európai és brit diplomata is beszámolt, miután nemrég New York-ban és Ruandában találkoztak afrikai kollégáikkal, akik elmondták, hogy egyre hatékonyabban terjed az orosz narratíva az afrikai közvéleményben.

Sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem szabott ki szankciókat az orosz mezőgazdasági termékek mozgását illetően, így sem a termény, sem a műtrágya mozgása nem ütközne jogi akadályba – fizikaiba viszont igen, az ukrán kikötők, ahonnan a hajók indulni tudnának, orosz blokád alatt állnak. A dezinformáció forrásai a cikk szerint maguk a nagykövetek, akik a közösségi médiában és a sajtóban is aktívan közvetítik a Kreml álláspontját, melynek lényege, hogy az élelmiszerhiány csak nyugati propaganda.

Az ENSZ Élelmezési programjának vezetője, David Beasley hangsúlyozta, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja egyértelműen hadüzenetnek minősíthető a világ élelmiszerellátás-biztonságával szemben, 43 ország 49 millió polgára függ az régióból érkező mezőgazdasági termékektől.

A háború előtt Ukrajna és Oroszország felelt a globális napraforgóolaj-termelés háromnegyedéért, a gabonatermés 30 százaléka, a kukoricatermés 15 százaléka a két országból érkezett, a blokád miatt viszont ezek a termékek nem jutnak ki a piacra, ami felhajtotta az árakat. A szubszaharai régióban egy háztartás átlagos kiadásainak több mint negyven százaléka megy el élelmiszerre békeidőben is  – szemben egy jóléti társadaloméval, ahol csupán 17 százalék ez az arány, így az áremelkedés a legszegényebbeket sújtja igazán. A FAO adatai szerint Eritrea és Szomália is lényegében orosz és ukrán importon él, de Tanzánia, Madagaszkár és Namíbia is közel 60 százalékban szorul a behozatalra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ ukrán gabonára éhezik, de ehhez az oroszokkal kell tárgyalniAz orosz vezetés a szankciók feloldását követeli a tengeri blokád lazításáért cserébe, a patthelyzet miatt milliók élete kerül veszélybe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dezinformáció éhezés élelmiszerválság gabona háború Oroszország propaganda Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.