Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Új dezinformációs stratégiára figyelmeztetik Európa vezetőit a hírszerzők, mely szerint a Kreml az orosz diplomatákon keresztül azt a narratívát terjeszti, hogy az Afrikában megjelenő élelmiszerhiány a nyugati szankciók eredménye, nem pedig az oroszok által bevezetett blokád következménye – írja a Bloomberg.  

A cikk szerint a jelenségről több európai és brit diplomata is beszámolt, miután nemrég New York-ban és Ruandában találkoztak afrikai kollégáikkal, akik elmondták, hogy egyre hatékonyabban terjed az orosz narratíva az afrikai közvéleményben.

Sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem szabott ki szankciókat az orosz mezőgazdasági termékek mozgását illetően, így sem a termény, sem a műtrágya mozgása nem ütközne jogi akadályba – fizikaiba viszont igen, az ukrán kikötők, ahonnan a hajók indulni tudnának, orosz blokád alatt állnak. A dezinformáció forrásai a cikk szerint maguk a nagykövetek, akik a közösségi médiában és a sajtóban is aktívan közvetítik a Kreml álláspontját, melynek lényege, hogy az élelmiszerhiány csak nyugati propaganda.

Az ENSZ Élelmezési programjának vezetője, David Beasley hangsúlyozta, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja egyértelműen hadüzenetnek minősíthető a világ élelmiszerellátás-biztonságával szemben, 43 ország 49 millió polgára függ az régióból érkező mezőgazdasági termékektől.

A háború előtt Ukrajna és Oroszország felelt a globális napraforgóolaj-termelés háromnegyedéért, a gabonatermés 30 százaléka, a kukoricatermés 15 százaléka a két országból érkezett, a blokád miatt viszont ezek a termékek nem jutnak ki a piacra, ami felhajtotta az árakat. A szubszaharai régióban egy háztartás átlagos kiadásainak több mint negyven százaléka megy el élelmiszerre békeidőben is  – szemben egy jóléti társadaloméval, ahol csupán 17 százalék ez az arány, így az áremelkedés a legszegényebbeket sújtja igazán. A FAO adatai szerint Eritrea és Szomália is lényegében orosz és ukrán importon él, de Tanzánia, Madagaszkár és Namíbia is közel 60 százalékban szorul a behozatalra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ ukrán gabonára éhezik, de ehhez az oroszokkal kell tárgyalniAz orosz vezetés a szankciók feloldását követeli a tengeri blokád lazításáért cserébe, a patthelyzet miatt milliók élete kerül veszélybe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dezinformáció éhezés élelmiszerválság gabona háború Oroszország propaganda Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.