Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 29. 14:04 Világ

Olyan óriásvállalatot hoznak létre Kínában, amelynek az egész világra hatása lesz

A világon felhasznált ritkaföldfémek 70 százaléka Kínából származik, ezért globális jelentősége is van annak, hogy összeolvasztják több állami vállalat ezzel foglalkozó egységeit. Az egyik résztvevő, a China Minmetals Rare Earth Co. erről karácsony előtt számolt be egy tőzsdei közleményben. Rajta kívül még az Aluminium Corp. of China és a Ganzhou Rare Group Co. vesz részt az egyesülésben.

Ez a lépés egyrészt azért váltott ki jelentősebb figyelmet, mert ritkaföldfémek nélkül lényegében nem lennének korszerű elektronikai eszközök, szükség van rájuk az okostelefonoktól kezdve az elektromos autókon át a harci repülőgépekig. Másrészt Kína nemcsak a kitermelésben, hanem a feldolgozásban is megkerülhetetlen szereplő, és amikor 2019-ben eldurvult az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a kínai kormányzat belengette, hogy korlátozza a ritkaföldfémek exportját.

Erre végül azóta sem került sor, de felhívta a figyelmet a Nyugat kiszolgáltatottságára ezen a téren – az Egyesült Államokban például egyetlen ritkaföldfémbánya működik. Azóta sokan figyelik, mit lépnek a kínaiak, a Bloomberg szeptemberben egy olyan tervről számolt be, hogy két szakosított vállalatot hoznak létre, egyet az ország északi, egy másikat a pedig a déli részén.

Nem kizárt tehát, hogy a mostani összeolvadást további hasonló lépések követik, az állami CCTV mindenesetre azzal kommentálta az egyesülést, hogy ezáltal jobban hasznosulnak az erőforrások, felgyorsulnak a bányafejlesztések az ország déli részén, és a feldolgozó kapacitás is fejlődik. Legutóbb 2016-ban volt átszervezés a kínai ritkaföldfémszektorban, akkor hat csoportot hoztak létre. Mindegyik meghatározó tulajdonosa az állam, de a kormányzat egyébként is szoros irányítás alatt tartja a szektort, éves kitermelési kvótát meghatározva, amely idén 168 ezer tonna.

A Bloomberg mostani cikkében azt emelte ki, hogy az egyesített vállalat nagyobb befolyást tud majd gyakorolni az egész világpiacra. A kínai ritkaföldfémexport idén jelentősen nőtt tavalyhoz képest, a havi mennyiség most decemberben haladhatja meg először a 10 ezer tonnát. Ráadásul közben sokat drágultak is a 17 elemből álló csoport tagjai, és az elektromos autózás terjedésének köszönhetően ez várhatóan tartós trend lesz.

A kínai dominancia mértéke idővel csökkenhet, mert a nyugati országok igyekeznek csökkenteni a függőségüket. Ehhez azonban sok időre van szükség, mert egy bányanyitás akár évtizedes folyamat is lehet, ráadásul a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása kifejezetten környezetszennyező tevékenység, amit nem lesz könnyű elfogadtatni a nyugati közvéleménnyel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzékelyföldi bányákkal törne be az e-autózásba RomániaA Gyergyói-medencében, Ditró környékén nyitnának újra olyan bányákat, ahonnan az akkumulátorgyártásnál fontos ritkaföldfémeket lehet felszínre hozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ellátási gondok miatt már zagytározókból vonják ki a ritka ásványkincseketA nyugati kormányok besokalltak a kínai függéstől és az ellátási problémáktól, a nagy bányacégek pedig igyekeznek ezt kihasználni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tálibok aranyaAfganisztánban a szovjet után az angolszász típusú modernizációs kísérlet is megbukott, új államalapításra lenne szükség. Ehhez a nyersanyagkincs csak elméletileg ad jó alapot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bányászat elektromos autók Kína okostelefonok ritkaföldfémek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.