Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 17:23 Vállalat

Az ellátási gondok miatt már zagytározókból vonják ki a ritka ásványkincseket

Az utóbbi napokig a szakmabelieken kívül valószínűleg jóformán senki sem tudta, hogy a magnézium nélkülözhetetlen az autógyártáshoz, és hogy az ellátás szinte teljesen Kínától függ. Ez azt követően került be a hírekbe, hogy a kínai energiaellátási problémák miatt visszafogták az előállítását, ami veszélybe sodorta a teljes európai autóipart.

Ha nem is ennyire kiélezetten, de az utóbbi években egy sor bányakincs és belőle előállított termék esetében előjöttek hasonló fenntartások, például a ritkaföldfémekkel kapcsolatban az amerikai-kínai kereskedelmi háború kapcsán.

Sok tényező járult hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához, például, hogy a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása kifejezetten környezetszennyező és energiaigényes tevékenység, azaz nem olyasmi, amit a fejlett országokban szívesen látnak a polgárok. Emellett a feldolgozóipar Kínába településével párhuzamosan eleve a felvevőpiac legnagyobb része is oda került. Ennek hatására aztán a nagy nyugati bányaipari vállalatok inkább az olyan hatalmas tömegben bányászható ásványkincsekre koncentráltak, mint a vasérc vagy a réz.

Ez a helyzet azonban szemmel láthatóan változóban van, részben a romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt, részben azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok akadozása ordítóvá tette a fejlett országok kiszolgáltatottságát. Erre egymás után reagálnak a bányászati multik is. Ahogy a Wall Street Journal írja, a Rio Tinto például az amerikai Utah államban lévő Kennecott rézbányájánál – amely az Egyesült Államok rézfelhozatalának közel ötödét adja – olyan beruházást valósít meg, amellyel a korábbi bányászati tevékenység után maradt meddőből és zagytározókból termel ki értékes elemeket, például a napelemek gyártásához szükséges tellúrt.

Ez azonban csak egy példa, a bánya területén lévő tározók üledékében majdnem a fele megtalálható annak a 35 ásványnak – például bizmut, rénium, indium –, amelyet az amerikai kormány kritikus fontosságúnak minősített a gazdaság és nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül a Rio Tinto vezérigazgatója szerint tízet tudnak kitermelni kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben.

A vállalat jól láthatóan igyekszik pozíciókat biztosítani magának az energiaátmenet korszakára. Szerbiában például egy hatalmas lítiumprojektje van, amellyel az elektromos autók térhódítását igyekszik kihasználni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzékelyföldi bányákkal törne be az e-autózásba RomániaA Gyergyói-medencében, Ditró környékén nyitnának újra olyan bányákat, ahonnan az akkumulátorgyártásnál fontos ritkaföldfémeket lehet felszínre hozni.

Vállalat autóipar bányászat egyesült államok Rio Tinto ritkaföldfémek zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Váczi István
2021. december 7. 12:55 Vállalat

Saját konténereket gyártat az Amazon, hogy ne szívja be a logisztikai káosz

A cég már évek óta dolgozik azon, hogy a logisztikai és szállítási feladatok egy részét saját maga végezze el, de az idén nagyobb sebességre kapcsolta ezt a törekvést.

Bucsky Péter
2021. december 7. 10:09 Támogatói tartalom, Vállalat

Autómegosztásra váltanának a munkavállalók, amit adómentesen támogathatnak a cégek

Környezetkímélőbb, rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldás lehet az autómegosztás. A SHARE NOW és a HR Fest felméréséből az is kiderült, hogy a munkavállalók kifejezetten szeretik ezt a juttatást.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.