Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 17:23 Vállalat

Az ellátási gondok miatt már zagytározókból vonják ki a ritka ásványkincseket

Az utóbbi napokig a szakmabelieken kívül valószínűleg jóformán senki sem tudta, hogy a magnézium nélkülözhetetlen az autógyártáshoz, és hogy az ellátás szinte teljesen Kínától függ. Ez azt követően került be a hírekbe, hogy a kínai energiaellátási problémák miatt visszafogták az előállítását, ami veszélybe sodorta a teljes európai autóipart.

Ha nem is ennyire kiélezetten, de az utóbbi években egy sor bányakincs és belőle előállított termék esetében előjöttek hasonló fenntartások, például a ritkaföldfémekkel kapcsolatban az amerikai-kínai kereskedelmi háború kapcsán.

Sok tényező járult hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához, például, hogy a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása kifejezetten környezetszennyező és energiaigényes tevékenység, azaz nem olyasmi, amit a fejlett országokban szívesen látnak a polgárok. Emellett a feldolgozóipar Kínába településével párhuzamosan eleve a felvevőpiac legnagyobb része is oda került. Ennek hatására aztán a nagy nyugati bányaipari vállalatok inkább az olyan hatalmas tömegben bányászható ásványkincsekre koncentráltak, mint a vasérc vagy a réz.

Ez a helyzet azonban szemmel láthatóan változóban van, részben a romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt, részben azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok akadozása ordítóvá tette a fejlett országok kiszolgáltatottságát. Erre egymás után reagálnak a bányászati multik is. Ahogy a Wall Street Journal írja, a Rio Tinto például az amerikai Utah államban lévő Kennecott rézbányájánál – amely az Egyesült Államok rézfelhozatalának közel ötödét adja – olyan beruházást valósít meg, amellyel a korábbi bányászati tevékenység után maradt meddőből és zagytározókból termel ki értékes elemeket, például a napelemek gyártásához szükséges tellúrt.

Ez azonban csak egy példa, a bánya területén lévő tározók üledékében majdnem a fele megtalálható annak a 35 ásványnak – például bizmut, rénium, indium –, amelyet az amerikai kormány kritikus fontosságúnak minősített a gazdaság és nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül a Rio Tinto vezérigazgatója szerint tízet tudnak kitermelni kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben.

A vállalat jól láthatóan igyekszik pozíciókat biztosítani magának az energiaátmenet korszakára. Szerbiában például egy hatalmas lítiumprojektje van, amellyel az elektromos autók térhódítását igyekszik kihasználni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzékelyföldi bányákkal törne be az e-autózásba RomániaA Gyergyói-medencében, Ditró környékén nyitnának újra olyan bányákat, ahonnan az akkumulátorgyártásnál fontos ritkaföldfémeket lehet felszínre hozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar bányászat egyesült államok Rio Tinto ritkaföldfémek zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.