Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 17:23 Vállalat

Az ellátási gondok miatt már zagytározókból vonják ki a ritka ásványkincseket

Az utóbbi napokig a szakmabelieken kívül valószínűleg jóformán senki sem tudta, hogy a magnézium nélkülözhetetlen az autógyártáshoz, és hogy az ellátás szinte teljesen Kínától függ. Ez azt követően került be a hírekbe, hogy a kínai energiaellátási problémák miatt visszafogták az előállítását, ami veszélybe sodorta a teljes európai autóipart.

Ha nem is ennyire kiélezetten, de az utóbbi években egy sor bányakincs és belőle előállított termék esetében előjöttek hasonló fenntartások, például a ritkaföldfémekkel kapcsolatban az amerikai-kínai kereskedelmi háború kapcsán.

Sok tényező járult hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához, például, hogy a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása kifejezetten környezetszennyező és energiaigényes tevékenység, azaz nem olyasmi, amit a fejlett országokban szívesen látnak a polgárok. Emellett a feldolgozóipar Kínába településével párhuzamosan eleve a felvevőpiac legnagyobb része is oda került. Ennek hatására aztán a nagy nyugati bányaipari vállalatok inkább az olyan hatalmas tömegben bányászható ásványkincsekre koncentráltak, mint a vasérc vagy a réz.

Ez a helyzet azonban szemmel láthatóan változóban van, részben a romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt, részben azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok akadozása ordítóvá tette a fejlett országok kiszolgáltatottságát. Erre egymás után reagálnak a bányászati multik is. Ahogy a Wall Street Journal írja, a Rio Tinto például az amerikai Utah államban lévő Kennecott rézbányájánál – amely az Egyesült Államok rézfelhozatalának közel ötödét adja – olyan beruházást valósít meg, amellyel a korábbi bányászati tevékenység után maradt meddőből és zagytározókból termel ki értékes elemeket, például a napelemek gyártásához szükséges tellúrt.

Ez azonban csak egy példa, a bánya területén lévő tározók üledékében majdnem a fele megtalálható annak a 35 ásványnak – például bizmut, rénium, indium –, amelyet az amerikai kormány kritikus fontosságúnak minősített a gazdaság és nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül a Rio Tinto vezérigazgatója szerint tízet tudnak kitermelni kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben.

A vállalat jól láthatóan igyekszik pozíciókat biztosítani magának az energiaátmenet korszakára. Szerbiában például egy hatalmas lítiumprojektje van, amellyel az elektromos autók térhódítását igyekszik kihasználni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzékelyföldi bányákkal törne be az e-autózásba RomániaA Gyergyói-medencében, Ditró környékén nyitnának újra olyan bányákat, ahonnan az akkumulátorgyártásnál fontos ritkaföldfémeket lehet felszínre hozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar bányászat egyesült államok Rio Tinto ritkaföldfémek zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.