Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 17:23 Vállalat

Az ellátási gondok miatt már zagytározókból vonják ki a ritka ásványkincseket

Az utóbbi napokig a szakmabelieken kívül valószínűleg jóformán senki sem tudta, hogy a magnézium nélkülözhetetlen az autógyártáshoz, és hogy az ellátás szinte teljesen Kínától függ. Ez azt követően került be a hírekbe, hogy a kínai energiaellátási problémák miatt visszafogták az előállítását, ami veszélybe sodorta a teljes európai autóipart.

Ha nem is ennyire kiélezetten, de az utóbbi években egy sor bányakincs és belőle előállított termék esetében előjöttek hasonló fenntartások, például a ritkaföldfémekkel kapcsolatban az amerikai-kínai kereskedelmi háború kapcsán.

Sok tényező járult hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához, például, hogy a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása kifejezetten környezetszennyező és energiaigényes tevékenység, azaz nem olyasmi, amit a fejlett országokban szívesen látnak a polgárok. Emellett a feldolgozóipar Kínába településével párhuzamosan eleve a felvevőpiac legnagyobb része is oda került. Ennek hatására aztán a nagy nyugati bányaipari vállalatok inkább az olyan hatalmas tömegben bányászható ásványkincsekre koncentráltak, mint a vasérc vagy a réz.

Ez a helyzet azonban szemmel láthatóan változóban van, részben a romló amerikai-kínai kapcsolatok miatt, részben azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok akadozása ordítóvá tette a fejlett országok kiszolgáltatottságát. Erre egymás után reagálnak a bányászati multik is. Ahogy a Wall Street Journal írja, a Rio Tinto például az amerikai Utah államban lévő Kennecott rézbányájánál – amely az Egyesült Államok rézfelhozatalának közel ötödét adja – olyan beruházást valósít meg, amellyel a korábbi bányászati tevékenység után maradt meddőből és zagytározókból termel ki értékes elemeket, például a napelemek gyártásához szükséges tellúrt.

Ez azonban csak egy példa, a bánya területén lévő tározók üledékében majdnem a fele megtalálható annak a 35 ásványnak – például bizmut, rénium, indium –, amelyet az amerikai kormány kritikus fontosságúnak minősített a gazdaság és nemzetbiztonság szempontjából. Ezek közül a Rio Tinto vezérigazgatója szerint tízet tudnak kitermelni kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben.

A vállalat jól láthatóan igyekszik pozíciókat biztosítani magának az energiaátmenet korszakára. Szerbiában például egy hatalmas lítiumprojektje van, amellyel az elektromos autók térhódítását igyekszik kihasználni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzékelyföldi bányákkal törne be az e-autózásba RomániaA Gyergyói-medencében, Ditró környékén nyitnának újra olyan bányákat, ahonnan az akkumulátorgyártásnál fontos ritkaföldfémeket lehet felszínre hozni.

Vállalat autóipar bányászat egyesült államok Rio Tinto ritkaföldfémek zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

Újabb szektorban, a kiskereskedelemben lett égető a munkaerőhiány Németországban.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.