Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 28. 12:00 Világ

Jönnek az amerikai tankerek, megfeleződött a gáz ára Európában

Karácsony előtt ismét rekordot döntött a földgáz ára az Európában irányadó hollandiai árutőzsdén, december 22-én 180 eurót is kellett fizetni egyetlen megawattórányi mennyiségért. Innen viszont gyors zuhanás következett, és tegnap csak nagyjából fele ennyiért kereskedtek az energiahordozóval.

Az ünnepek környékén a kisebb kereskedett mennyiségek miatt nem szokatlanok a heves mozgások, de ilyen szélsőséges kilengés így is ritkaságszámba megy. A jelentős esésben a Bloomberg cikke szerint szerepet játszott a vártnál enyhébbnek ígérkező nyugat-európai időjárás, valamint hogy egyre nagyobb számban érkeznek Európában a cseppfolyósított földgázzal (LNG) feltöltött tankerek az Egyesült Államokból.

Ezek a szállítások az év nagy részében inkább Ázsiába irányultak, az ősz második felében azonban annyira elszállt kontinensünkön a földgáz ára, hogy Európa elkezdte magához szívni az LNG-tankereket. December 22-én az amerikai üzleti hírügynökség arról írt, hogy az akkor úton lévő 76 amerikai LNG-tankerből 10 biztosan európai kikötőbe tartott, további 20-ról pedig az útvonala alapján lehetett ezt feltételezni.

Mivel akkor az európai gázár 14-szer magasabb volt, mint az Észak-Amerikában irányadó ár, a szállítás költségeivel együtt sem volt kérdés, hogy érdemes csúcskapacitáson üzemeltetni az ottani LNG-töltő terminálokat. És az is egyértelmű, hogy még a lefeleződött áron is jó üzlet az európai szállítás. Tegnapi állás szerint 20 amerikai LNG-tankerről lehetett biztosan tudni, hogy gázzal feltöltve Európába tart, és további 14-nél is ez valószínű a navigációja alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenki nem számított ilyesmire, de az elmúlt hetekben az energiakrízis szélére sodródtunkHogyan jutottunk ide és mire lehet számítani? A G7 Podcast e heti adásában Szabó Lászlóval, a REKK vezetőjével és Jandó Zoltán kollégánkkal jártuk körbe a kérdést.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy fellélegezhetnek az energiapiac szereplői, mert a Gazprom továbbra is visszafogottan szállít Nyugat-Európába, mivel a nagy hideg miatt most elsősorban a hazai igények kielégítésére kell koncentrálnia a vállalatnak. A cég szerint az utóbbi néhány napon több gázt kellett felhasználni az orosz földalatti tárolókból, mint az utóbbi öt évben bármikor.

Mindenesetre tegnap a francia és a német áramár – amelyet erősen befolyásol a földgáz ára – is jelentősen csökkent, az előbbi 28, az utóbbi 36 százalékkal januári leszállításra. Ennek és a gáz árának alakulását sok vállalatvezető most is erősen figyeli, miután Európa-szerte rengeteg ipari üzem állt le vagy korlátozta működését, mert az elszállt energiaárak mellett nem érte meg termelnie.

Térségünkben leállt például Románia legnagyobb műtrágyagyára, a marosvásárhelyi Azomures, idehaza pedig a Dunaferr közölte, hogy kénytelen volt leállítani a gyár mindkét hengerművét, valamint további energiamegtakarítás céljából teljesen kiüríteni és lezárni a vasmű összes adminisztratív épületét a karácsony estétől kezdődő két hétre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai vagy gazdasági okok miatt nem jön több orosz gáz?Európa gáztárolói csak 75 százalékig voltak feltöltve a fűtési szezon előtt a szokásos több mint 90 százalékkal szemben. Keményebb tél alatt a rendszer teljesítőképességeinek határaihoz érhetünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok megadták a kegyelemdöfést: teljes a káosz a gázpiaconEgy nap alatt 30 százalékkal emelkedett a gáz tőzsdei ára. A piacon eddig is gázhiány volt, erre tettek most rá egy lapáttal a szállításaikat visszafogó oroszok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBő egy év alatt drágult hússzorosára a gáz, de hogy fordulhatott ez elő?Az eddig olcsó gázt biztosító amerikai szállítások elmaradnak, és az oroszok sem sietnek adni. Korábban mindenki áresést várt, most már vásárolnának drágán is, de nincs mit.

Világ Dunaferr energiaárak földgáz gazprom LNG tankerek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.