Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. december 21. 14:22 Élet, Világ

Hatalmas rezsiemelést jelentettek be a lengyelek

Nagyon komoly rezsiemeléssel szembesülhetnek jövőre a lengyel háztartások. A 38 milliós országban a lakossági áram és gáz ára is drasztikusan nő januártól, miután az illetékes hivatal a napokban rábólintott a kereskedők terveire. 

Lengyelországban ugyanis a magyar gyakorlattal ellentétben nem rögzítettek a rezsiköltségek. Az ottani energiaárszabási rendszerben az áramkereskedők az állami energiahivatalnak tesznek ajánlatot a lakossági tarifákra. Ezekre az árakra pedig az államnak rá kell bólintania, mielőtt életbe lépnének. Ezt tette most meg a lengyel energiahivatal, írta meg a Notes From Poland.

Az intézkedés értelmében az ország négy legnagyobb, állami tulajdonban lévő, 13 millió háztartást ellátó áramszolgáltatója januártól 37 százalékkal emelheti a lakossági árait. Ennek eredményeként

a lakossági fogyasztóknál landoló számla a hivatal becslése szerint átlagosan 24 százalékkal lesz több.

A rezsiszámlán ugyanis nem csak magának az áramnak az ára jelenik meg, hanem annak a költsége is, hogy azt eljuttatják a háztartásokba. Ez utóbbi – amit magyarul rendszerhasználati díjnak neveznek – ugyanakkor nem emelkedik, ezért lesz kisebb mértékű a számlán szereplő összeg növekedése a villamosenergia tényleges drágulásánál.

A lakossági árak emelése még így sem fedezi a szolgáltató cégek megugró költségeit, vagyis az energiacégek a magasabb lakossági tarifák mellett is lenyelik a megemelkedett piaci árakból származó magasabb kiadások egy részét. Nem véletlen, hogy a legnagyobb lengyel energiacég, a PGE vezetője már korábban is kritizálta a nyomott lakossági energiaárakat, mondván, azok ellehetetlenítik az EU-s klímacélokból következő többletköltségek kitermelését. 

Az áramárak emelésével párhozamosan a lengyel energiahivatal elfogadta az állami gázcég, a PGNIG új tarifáit is.

A hivatal becslése szerint ez 54 százalékkal emeli majd meg a lakossági fogyasztói számlákat.

Az emelkedés még nagyobb is lehetne, ha azt nem teríthetné szét a szolgáltató 3 évre, jegyezte meg a hivatal a Business Insider Polska szerint. 

A két évtizedes csúcson lévő inflációval küzdő lengyel kormány a megugró árak miatt adócsökkentést és egyéb intézkedéseket jelentett be, hogy segítse a háztartásokra szakadó terheket.

Arról, hogy az elszálló energiaárak miatt a magyar kormány hogyan igyekszik menteni a rezsicsökkentést, itt írtunk bővebben: a magyar kereskedőket és lakosságot feltételezhetően a Paksi Erőmű látja el olcsó árammal, megkerülve a világpiaci folyamatokat.

Az alábbi grafikonon a lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai láthatók euróban (eurócent/kWh), a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. novemberi adatai alapján: Varsóban eddig is mintegy 70 százalékkal volt drágább az áram ára Budapesthez képest. Egyébként hasonló nagyságú a különbség a lakossági fogyasztók földgáz átlagárai között is.

Élet Világ energia gázár Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.