Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. december 21. 14:22 Élet, Világ

Hatalmas rezsiemelést jelentettek be a lengyelek

Nagyon komoly rezsiemeléssel szembesülhetnek jövőre a lengyel háztartások. A 38 milliós országban a lakossági áram és gáz ára is drasztikusan nő januártól, miután az illetékes hivatal a napokban rábólintott a kereskedők terveire. 

Lengyelországban ugyanis a magyar gyakorlattal ellentétben nem rögzítettek a rezsiköltségek. Az ottani energiaárszabási rendszerben az áramkereskedők az állami energiahivatalnak tesznek ajánlatot a lakossági tarifákra. Ezekre az árakra pedig az államnak rá kell bólintania, mielőtt életbe lépnének. Ezt tette most meg a lengyel energiahivatal, írta meg a Notes From Poland.

Az intézkedés értelmében az ország négy legnagyobb, állami tulajdonban lévő, 13 millió háztartást ellátó áramszolgáltatója januártól 37 százalékkal emelheti a lakossági árait. Ennek eredményeként

a lakossági fogyasztóknál landoló számla a hivatal becslése szerint átlagosan 24 százalékkal lesz több.

A rezsiszámlán ugyanis nem csak magának az áramnak az ára jelenik meg, hanem annak a költsége is, hogy azt eljuttatják a háztartásokba. Ez utóbbi – amit magyarul rendszerhasználati díjnak neveznek – ugyanakkor nem emelkedik, ezért lesz kisebb mértékű a számlán szereplő összeg növekedése a villamosenergia tényleges drágulásánál.

A lakossági árak emelése még így sem fedezi a szolgáltató cégek megugró költségeit, vagyis az energiacégek a magasabb lakossági tarifák mellett is lenyelik a megemelkedett piaci árakból származó magasabb kiadások egy részét. Nem véletlen, hogy a legnagyobb lengyel energiacég, a PGE vezetője már korábban is kritizálta a nyomott lakossági energiaárakat, mondván, azok ellehetetlenítik az EU-s klímacélokból következő többletköltségek kitermelését. 

Az áramárak emelésével párhozamosan a lengyel energiahivatal elfogadta az állami gázcég, a PGNIG új tarifáit is.

A hivatal becslése szerint ez 54 százalékkal emeli majd meg a lakossági fogyasztói számlákat.

Az emelkedés még nagyobb is lehetne, ha azt nem teríthetné szét a szolgáltató 3 évre, jegyezte meg a hivatal a Business Insider Polska szerint. 

A két évtizedes csúcson lévő inflációval küzdő lengyel kormány a megugró árak miatt adócsökkentést és egyéb intézkedéseket jelentett be, hogy segítse a háztartásokra szakadó terheket.

Arról, hogy az elszálló energiaárak miatt a magyar kormány hogyan igyekszik menteni a rezsicsökkentést, itt írtunk bővebben: a magyar kereskedőket és lakosságot feltételezhetően a Paksi Erőmű látja el olcsó árammal, megkerülve a világpiaci folyamatokat.

Az alábbi grafikonon a lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai láthatók euróban (eurócent/kWh), a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. novemberi adatai alapján: Varsóban eddig is mintegy 70 százalékkal volt drágább az áram ára Budapesthez képest. Egyébként hasonló nagyságú a különbség a lakossági fogyasztók földgáz átlagárai között is.

Élet Világ energia gázár Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 21. 17:04 Élet, Vállalat

Miért van egyre többször áruhiány az élelmiszerboltokban?

A bolt nem kap árut a nagykertől, mert az nem kap a gyártótól, mert az nem jut alapanyaghoz vagy nem tudja becsomagolni, esetleg elszállíttatni. Látványos lett a kereskedelem válsága.

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?