Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. december 21. 14:22 Élet, Világ

Hatalmas rezsiemelést jelentettek be a lengyelek

Nagyon komoly rezsiemeléssel szembesülhetnek jövőre a lengyel háztartások. A 38 milliós országban a lakossági áram és gáz ára is drasztikusan nő januártól, miután az illetékes hivatal a napokban rábólintott a kereskedők terveire. 

Lengyelországban ugyanis a magyar gyakorlattal ellentétben nem rögzítettek a rezsiköltségek. Az ottani energiaárszabási rendszerben az áramkereskedők az állami energiahivatalnak tesznek ajánlatot a lakossági tarifákra. Ezekre az árakra pedig az államnak rá kell bólintania, mielőtt életbe lépnének. Ezt tette most meg a lengyel energiahivatal, írta meg a Notes From Poland.

Az intézkedés értelmében az ország négy legnagyobb, állami tulajdonban lévő, 13 millió háztartást ellátó áramszolgáltatója januártól 37 százalékkal emelheti a lakossági árait. Ennek eredményeként

a lakossági fogyasztóknál landoló számla a hivatal becslése szerint átlagosan 24 százalékkal lesz több.

A rezsiszámlán ugyanis nem csak magának az áramnak az ára jelenik meg, hanem annak a költsége is, hogy azt eljuttatják a háztartásokba. Ez utóbbi – amit magyarul rendszerhasználati díjnak neveznek – ugyanakkor nem emelkedik, ezért lesz kisebb mértékű a számlán szereplő összeg növekedése a villamosenergia tényleges drágulásánál.

A lakossági árak emelése még így sem fedezi a szolgáltató cégek megugró költségeit, vagyis az energiacégek a magasabb lakossági tarifák mellett is lenyelik a megemelkedett piaci árakból származó magasabb kiadások egy részét. Nem véletlen, hogy a legnagyobb lengyel energiacég, a PGE vezetője már korábban is kritizálta a nyomott lakossági energiaárakat, mondván, azok ellehetetlenítik az EU-s klímacélokból következő többletköltségek kitermelését. 

Az áramárak emelésével párhozamosan a lengyel energiahivatal elfogadta az állami gázcég, a PGNIG új tarifáit is.

A hivatal becslése szerint ez 54 százalékkal emeli majd meg a lakossági fogyasztói számlákat.

Az emelkedés még nagyobb is lehetne, ha azt nem teríthetné szét a szolgáltató 3 évre, jegyezte meg a hivatal a Business Insider Polska szerint. 

A két évtizedes csúcson lévő inflációval küzdő lengyel kormány a megugró árak miatt adócsökkentést és egyéb intézkedéseket jelentett be, hogy segítse a háztartásokra szakadó terheket.

Arról, hogy az elszálló energiaárak miatt a magyar kormány hogyan igyekszik menteni a rezsicsökkentést, itt írtunk bővebben: a magyar kereskedőket és lakosságot feltételezhetően a Paksi Erőmű látja el olcsó árammal, megkerülve a világpiaci folyamatokat.

Az alábbi grafikonon a lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai láthatók euróban (eurócent/kWh), a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. novemberi adatai alapján: Varsóban eddig is mintegy 70 százalékkal volt drágább az áram ára Budapesthez képest. Egyébként hasonló nagyságú a különbség a lakossági fogyasztók földgáz átlagárai között is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ energia gázár Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.