Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 5. 11:15 Világ

Házról házra járva kobozzák el a fűtőanyagot Dunaújváros kínai megfelelőjében

Korábban írtunk már arról, hogy a kínai acélgyártás központjában, az ország északkeleti részén lévő Tangsanban korlátozásokat kezdtek bevezetni a gyárak számára, hogy jó legyen a várostól mintegy 150 kilométerre lévő Peking levegője a februárban kezdődő téli olimpia idejére. Azóta kiderült, hogy ez a törekvés nem csak az iparra vonatkozik, a házakat, lakásokat sem szabad szénnel fűteni.

Ahogy a Washington Post írja, egy októberi hétvégén fekete kabátba öltözött hivatalnokok járták végig Tangsan falusias jellegű Fengrun kerületének házait, hogy ellenőrizzék a tilalom betartását. „Biztosítanunk kell, hogy egyetlen tűz sem ég, egyetlen apró füstpamacs sem távozik a kéményekből” – harangozta be az akciót a helyi környezetvédelmi hivatal.

Összesen 596 házat ellenőriztek a hivatalnokok, és nem is távoztak üres kézzel: egy tonna szenet és kilenc tonna brikettet találtak. Ezúttal elvileg csak figyelmeztették a lakókat a széntüzelés tilalmára, máskor azonban előfordult már a tüzelőanyag elkobzása is.

Környezetvédők szerint azonban nem erre kellene koncentrálni, mert pont Tangsanban a lakossági eredetű légszennyezés és üvegházgáz-kibocsátás elhanyagolható az ipari forráshoz képest. A címben a két magyarországi acélgyár közül a nagyobbnak helyet adó Dunaújvároshoz hasonlítottuk Tangsant, de teljesen más nagyságrendről van szó: míg a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna – és jó ideje ez sincs kihasználva teljesen –, a tangsani üzemek tavaly összesen 144 millió tonna acélt állítottak elő, amely a világ termelésének 8 százaléka volt.

Ezeknek a gyáraknak a vezetői egyébként idén már kihúzták a gyufát a kínai vezetésnél. Márciusban a környezetvédelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett a városban, miután Pekingben túlságosan szmogos volt a levegő, miközben a kormányzat az év legfontosabb politikai tanácskozását tartotta a fővárosban. A rögtönzött ellenőrzés szerint négy gyár is meghamisította a kibocsátási adatait, hogy ne kelljen korlátoznia a termelését. A cégeket megbüntették, néhány menedzser ellen pedig eljárás indult.

A fengruni lakosságra visszatérve, a hatóságok levegő-levegő hőszivattyúk biztosításával igyekeznek rávenni az embereket, hogy erre álljanak át a széntüzelésről. Ez a helyi légszennyezettség szempontjából előnyös, de mivel Kína áramtermelésének 60 százaléka szén elégetéséből származik, a klímavédelmi hatása egyelőre korlátozott. Ráadásul az utóbbi hetekben-hónapokban az ország áramhiánnyal küzd, ezért időnként tervezetten kikapcsolják az áramszolgáltatást egy-egy területen – ilyenkor pedig értelemszerűen a hőszivattyúk sem működnek. Abban azonban biztosak lehetnek a helyiek, hogy az olimpia kezdetéig még fogják őket ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpiánAhogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvátok mellett több másik ország is nagy lépést tett a szénerőművek nyugdíjazása feléHorvátország mellett India, Vietnám, Dél-Afrika, Indonézia és a Fülöp-szigetek is a szénmentes jövő irányába mutató bejelentéseket tett. Hazánk valószínűleg mindegyiküket megelőzi ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélgyártás fűtés Kína klímaváltozás légszennyezés szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.