Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 5. 11:15 Világ

Házról házra járva kobozzák el a fűtőanyagot Dunaújváros kínai megfelelőjében

Korábban írtunk már arról, hogy a kínai acélgyártás központjában, az ország északkeleti részén lévő Tangsanban korlátozásokat kezdtek bevezetni a gyárak számára, hogy jó legyen a várostól mintegy 150 kilométerre lévő Peking levegője a februárban kezdődő téli olimpia idejére. Azóta kiderült, hogy ez a törekvés nem csak az iparra vonatkozik, a házakat, lakásokat sem szabad szénnel fűteni.

Ahogy a Washington Post írja, egy októberi hétvégén fekete kabátba öltözött hivatalnokok járták végig Tangsan falusias jellegű Fengrun kerületének házait, hogy ellenőrizzék a tilalom betartását. „Biztosítanunk kell, hogy egyetlen tűz sem ég, egyetlen apró füstpamacs sem távozik a kéményekből” – harangozta be az akciót a helyi környezetvédelmi hivatal.

Összesen 596 házat ellenőriztek a hivatalnokok, és nem is távoztak üres kézzel: egy tonna szenet és kilenc tonna brikettet találtak. Ezúttal elvileg csak figyelmeztették a lakókat a széntüzelés tilalmára, máskor azonban előfordult már a tüzelőanyag elkobzása is.

Környezetvédők szerint azonban nem erre kellene koncentrálni, mert pont Tangsanban a lakossági eredetű légszennyezés és üvegházgáz-kibocsátás elhanyagolható az ipari forráshoz képest. A címben a két magyarországi acélgyár közül a nagyobbnak helyet adó Dunaújvároshoz hasonlítottuk Tangsant, de teljesen más nagyságrendről van szó: míg a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna – és jó ideje ez sincs kihasználva teljesen –, a tangsani üzemek tavaly összesen 144 millió tonna acélt állítottak elő, amely a világ termelésének 8 százaléka volt.

Ezeknek a gyáraknak a vezetői egyébként idén már kihúzták a gyufát a kínai vezetésnél. Márciusban a környezetvédelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett a városban, miután Pekingben túlságosan szmogos volt a levegő, miközben a kormányzat az év legfontosabb politikai tanácskozását tartotta a fővárosban. A rögtönzött ellenőrzés szerint négy gyár is meghamisította a kibocsátási adatait, hogy ne kelljen korlátoznia a termelését. A cégeket megbüntették, néhány menedzser ellen pedig eljárás indult.

A fengruni lakosságra visszatérve, a hatóságok levegő-levegő hőszivattyúk biztosításával igyekeznek rávenni az embereket, hogy erre álljanak át a széntüzelésről. Ez a helyi légszennyezettség szempontjából előnyös, de mivel Kína áramtermelésének 60 százaléka szén elégetéséből származik, a klímavédelmi hatása egyelőre korlátozott. Ráadásul az utóbbi hetekben-hónapokban az ország áramhiánnyal küzd, ezért időnként tervezetten kikapcsolják az áramszolgáltatást egy-egy területen – ilyenkor pedig értelemszerűen a hőszivattyúk sem működnek. Abban azonban biztosak lehetnek a helyiek, hogy az olimpia kezdetéig még fogják őket ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpiánAhogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvátok mellett több másik ország is nagy lépést tett a szénerőművek nyugdíjazása feléHorvátország mellett India, Vietnám, Dél-Afrika, Indonézia és a Fülöp-szigetek is a szénmentes jövő irányába mutató bejelentéseket tett. Hazánk valószínűleg mindegyiküket megelőzi ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Világ acélgyártás fűtés Kína klímaváltozás légszennyezés szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.