Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 5. 11:15 Világ

Házról házra járva kobozzák el a fűtőanyagot Dunaújváros kínai megfelelőjében

Korábban írtunk már arról, hogy a kínai acélgyártás központjában, az ország északkeleti részén lévő Tangsanban korlátozásokat kezdtek bevezetni a gyárak számára, hogy jó legyen a várostól mintegy 150 kilométerre lévő Peking levegője a februárban kezdődő téli olimpia idejére. Azóta kiderült, hogy ez a törekvés nem csak az iparra vonatkozik, a házakat, lakásokat sem szabad szénnel fűteni.

Ahogy a Washington Post írja, egy októberi hétvégén fekete kabátba öltözött hivatalnokok járták végig Tangsan falusias jellegű Fengrun kerületének házait, hogy ellenőrizzék a tilalom betartását. „Biztosítanunk kell, hogy egyetlen tűz sem ég, egyetlen apró füstpamacs sem távozik a kéményekből” – harangozta be az akciót a helyi környezetvédelmi hivatal.

Összesen 596 házat ellenőriztek a hivatalnokok, és nem is távoztak üres kézzel: egy tonna szenet és kilenc tonna brikettet találtak. Ezúttal elvileg csak figyelmeztették a lakókat a széntüzelés tilalmára, máskor azonban előfordult már a tüzelőanyag elkobzása is.

Környezetvédők szerint azonban nem erre kellene koncentrálni, mert pont Tangsanban a lakossági eredetű légszennyezés és üvegházgáz-kibocsátás elhanyagolható az ipari forráshoz képest. A címben a két magyarországi acélgyár közül a nagyobbnak helyet adó Dunaújvároshoz hasonlítottuk Tangsant, de teljesen más nagyságrendről van szó: míg a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna – és jó ideje ez sincs kihasználva teljesen –, a tangsani üzemek tavaly összesen 144 millió tonna acélt állítottak elő, amely a világ termelésének 8 százaléka volt.

Ezeknek a gyáraknak a vezetői egyébként idén már kihúzták a gyufát a kínai vezetésnél. Márciusban a környezetvédelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett a városban, miután Pekingben túlságosan szmogos volt a levegő, miközben a kormányzat az év legfontosabb politikai tanácskozását tartotta a fővárosban. A rögtönzött ellenőrzés szerint négy gyár is meghamisította a kibocsátási adatait, hogy ne kelljen korlátoznia a termelését. A cégeket megbüntették, néhány menedzser ellen pedig eljárás indult.

A fengruni lakosságra visszatérve, a hatóságok levegő-levegő hőszivattyúk biztosításával igyekeznek rávenni az embereket, hogy erre álljanak át a széntüzelésről. Ez a helyi légszennyezettség szempontjából előnyös, de mivel Kína áramtermelésének 60 százaléka szén elégetéséből származik, a klímavédelmi hatása egyelőre korlátozott. Ráadásul az utóbbi hetekben-hónapokban az ország áramhiánnyal küzd, ezért időnként tervezetten kikapcsolják az áramszolgáltatást egy-egy területen – ilyenkor pedig értelemszerűen a hőszivattyúk sem működnek. Abban azonban biztosak lehetnek a helyiek, hogy az olimpia kezdetéig még fogják őket ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpiánAhogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvátok mellett több másik ország is nagy lépést tett a szénerőművek nyugdíjazása feléHorvátország mellett India, Vietnám, Dél-Afrika, Indonézia és a Fülöp-szigetek is a szénmentes jövő irányába mutató bejelentéseket tett. Hazánk valószínűleg mindegyiküket megelőzi ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélgyártás fűtés Kína klímaváltozás légszennyezés szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.