Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 5. 11:15 Világ

Házról házra járva kobozzák el a fűtőanyagot Dunaújváros kínai megfelelőjében

Korábban írtunk már arról, hogy a kínai acélgyártás központjában, az ország északkeleti részén lévő Tangsanban korlátozásokat kezdtek bevezetni a gyárak számára, hogy jó legyen a várostól mintegy 150 kilométerre lévő Peking levegője a februárban kezdődő téli olimpia idejére. Azóta kiderült, hogy ez a törekvés nem csak az iparra vonatkozik, a házakat, lakásokat sem szabad szénnel fűteni.

Ahogy a Washington Post írja, egy októberi hétvégén fekete kabátba öltözött hivatalnokok járták végig Tangsan falusias jellegű Fengrun kerületének házait, hogy ellenőrizzék a tilalom betartását. „Biztosítanunk kell, hogy egyetlen tűz sem ég, egyetlen apró füstpamacs sem távozik a kéményekből” – harangozta be az akciót a helyi környezetvédelmi hivatal.

Összesen 596 házat ellenőriztek a hivatalnokok, és nem is távoztak üres kézzel: egy tonna szenet és kilenc tonna brikettet találtak. Ezúttal elvileg csak figyelmeztették a lakókat a széntüzelés tilalmára, máskor azonban előfordult már a tüzelőanyag elkobzása is.

Környezetvédők szerint azonban nem erre kellene koncentrálni, mert pont Tangsanban a lakossági eredetű légszennyezés és üvegházgáz-kibocsátás elhanyagolható az ipari forráshoz képest. A címben a két magyarországi acélgyár közül a nagyobbnak helyet adó Dunaújvároshoz hasonlítottuk Tangsant, de teljesen más nagyságrendről van szó: míg a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna – és jó ideje ez sincs kihasználva teljesen –, a tangsani üzemek tavaly összesen 144 millió tonna acélt állítottak elő, amely a világ termelésének 8 százaléka volt.

Ezeknek a gyáraknak a vezetői egyébként idén már kihúzták a gyufát a kínai vezetésnél. Márciusban a környezetvédelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett a városban, miután Pekingben túlságosan szmogos volt a levegő, miközben a kormányzat az év legfontosabb politikai tanácskozását tartotta a fővárosban. A rögtönzött ellenőrzés szerint négy gyár is meghamisította a kibocsátási adatait, hogy ne kelljen korlátoznia a termelését. A cégeket megbüntették, néhány menedzser ellen pedig eljárás indult.

A fengruni lakosságra visszatérve, a hatóságok levegő-levegő hőszivattyúk biztosításával igyekeznek rávenni az embereket, hogy erre álljanak át a széntüzelésről. Ez a helyi légszennyezettség szempontjából előnyös, de mivel Kína áramtermelésének 60 százaléka szén elégetéséből származik, a klímavédelmi hatása egyelőre korlátozott. Ráadásul az utóbbi hetekben-hónapokban az ország áramhiánnyal küzd, ezért időnként tervezetten kikapcsolják az áramszolgáltatást egy-egy területen – ilyenkor pedig értelemszerűen a hőszivattyúk sem működnek. Abban azonban biztosak lehetnek a helyiek, hogy az olimpia kezdetéig még fogják őket ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpiánAhogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA horvátok mellett több másik ország is nagy lépést tett a szénerőművek nyugdíjazása feléHorvátország mellett India, Vietnám, Dél-Afrika, Indonézia és a Fülöp-szigetek is a szénmentes jövő irányába mutató bejelentéseket tett. Hazánk valószínűleg mindegyiküket megelőzi ezen a téren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Világ acélgyártás fűtés Kína klímaváltozás légszennyezés szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.