Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 16. 14:00 Világ

Visszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpián

Ahogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával. Ez annak idején sikerült is, ennek köszönhetően a helyiek és a játékokon résztvevők egy hónapon keresztül láthatták a kék eget a kínai főváros felett, amely előtte és azóta is viszonylag ritka látvány.

Ennek egyik oka a Pekingtől mintegy 150 kilométerre keletre lévő Tangsan városa, amelynek acélművei a világ teljes acélkibocsátásának közel tizedét, valamivel pontosabban a 8 százalékát adják. Ezek tavaly 144 millió tonna acélt állítottak elő, majd az idei első félévben termelésük megdöntötte a korábbi rekordot. (Összehasonlításképpen, a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna, de ez a vállalat nehéz helyzete miatt messze nincs kihasználva.)

Érdekes módon ez már a kínai hatóságoknak is sok volt, amelyek próbálnak lavírozni a gazdaság járvány utáni felpörgetése és az üvegházgáz-kibocsátási célok között. Ennek nyomán több mint 12 millió tonnás termeléscsökkentést írtak elő a tangsani acélgyárak számára erre az évre.

Ez értelemszerűen december 31-ig szól, de a Bloomberg arról írt a Mysteel nevű kutatócég információi alapján, hogy a korlátozásokat március 13-ig meghosszabbítják a február 4-én kezdődő téli olimpia megfelelő levegőminősége érdekében. Az idei hasonló időszakhoz képest legalább 40 százalékkal kell visszavágni a városból származó légszennyezést, de ebben nem csak az acélműveknek kell szerepet vállalniuk. Korlátozzák a cementgyárak működését és a teherautók közlekedését is, a személyközlekedést pedig igyekeznek kisebb légszennyezéssel járó módok felé terelni.

A korlátozások hatására a vasérc árutőzsdei árfolyama a legfontosabb kínai és szingapúri jegyzések alapján egyaránt nagyot esett, mivel az acélgyárak visszafogása miatt egy ideig kevesebb alapanyagra lesz szükség.

Azt egyelőre nem tudni, hogy olimpiai turisták élvezhetik-e majd a pekingi kék eget, a delta variánsnak ugyanis számos helyen sikerült áttörnie a koronavírust egy évig lényegében távol tartó kínai védelmet. Ezért a szervezők egyelőre nem nyilatkoztak arról, a nemrég befejeződött tokiói nyári olimpiához hasonlóan a téli is zárt kapus lesz-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokatlanul kék az ég az egyébként folyton szmogban úszó kínai nagyvárosok felettA 2008-as olimpia alatt volt hasonlóra példa, de sanghaji városlakók például arról számoltak be, hogy sose volt még ilyen kék az ég télen a városban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélgyártás Kína légszennyezettség olimpia peking téli olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.