Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 16. 14:00 Világ

Visszafogják a világ legnagyobb acélgyárait, hogy jó legyen a levegő a téli olimpián

Ahogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával. Ez annak idején sikerült is, ennek köszönhetően a helyiek és a játékokon résztvevők egy hónapon keresztül láthatták a kék eget a kínai főváros felett, amely előtte és azóta is viszonylag ritka látvány.

Ennek egyik oka a Pekingtől mintegy 150 kilométerre keletre lévő Tangsan városa, amelynek acélművei a világ teljes acélkibocsátásának közel tizedét, valamivel pontosabban a 8 százalékát adják. Ezek tavaly 144 millió tonna acélt állítottak elő, majd az idei első félévben termelésük megdöntötte a korábbi rekordot. (Összehasonlításképpen, a Dunaferr éves acéltermelő kapacitása 1,7 millió tonna, de ez a vállalat nehéz helyzete miatt messze nincs kihasználva.)

Érdekes módon ez már a kínai hatóságoknak is sok volt, amelyek próbálnak lavírozni a gazdaság járvány utáni felpörgetése és az üvegházgáz-kibocsátási célok között. Ennek nyomán több mint 12 millió tonnás termeléscsökkentést írtak elő a tangsani acélgyárak számára erre az évre.

Ez értelemszerűen december 31-ig szól, de a Bloomberg arról írt a Mysteel nevű kutatócég információi alapján, hogy a korlátozásokat március 13-ig meghosszabbítják a február 4-én kezdődő téli olimpia megfelelő levegőminősége érdekében. Az idei hasonló időszakhoz képest legalább 40 százalékkal kell visszavágni a városból származó légszennyezést, de ebben nem csak az acélműveknek kell szerepet vállalniuk. Korlátozzák a cementgyárak működését és a teherautók közlekedését is, a személyközlekedést pedig igyekeznek kisebb légszennyezéssel járó módok felé terelni.

A korlátozások hatására a vasérc árutőzsdei árfolyama a legfontosabb kínai és szingapúri jegyzések alapján egyaránt nagyot esett, mivel az acélgyárak visszafogása miatt egy ideig kevesebb alapanyagra lesz szükség.

Azt egyelőre nem tudni, hogy olimpiai turisták élvezhetik-e majd a pekingi kék eget, a delta variánsnak ugyanis számos helyen sikerült áttörnie a koronavírust egy évig lényegében távol tartó kínai védelmet. Ezért a szervezők egyelőre nem nyilatkoztak arról, a nemrég befejeződött tokiói nyári olimpiához hasonlóan a téli is zárt kapus lesz-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokatlanul kék az ég az egyébként folyton szmogban úszó kínai nagyvárosok felettA 2008-as olimpia alatt volt hasonlóra példa, de sanghaji városlakók például arról számoltak be, hogy sose volt még ilyen kék az ég télen a városban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélgyártás Kína légszennyezettség olimpia peking téli olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.