Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. november 3. 17:04 Világ

A horvátok mellett több másik ország is nagy lépést tett a szénerőművek nyugdíjazása felé

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírása óta 21. európai országként kedden Horvátország is bejelentette, hogy kivezeti a szénenergiát az ország energiamixéből. A terv szerint a legkorábban 2033-ra leáll az ország egyetlen szénerőműve Plominban – jelentette be Andrej Plenković miniszerelnök kedden az ENSZ klímakonferenciáján Glasgow-ban.

„Európa-szerte gyorsul a szén kivezetése, és az az elvárásunk, hogy Horvátország legkésőbb 2030-ig búcsút mondjon a szénnek, akárcsak az összes többi felelős európai ország. Európa számára a legbölcsebb döntés, ha teljesen megújuló energiára áll át 2035-ig, és a napfényes Horvátország nagyszerű példát mutathat arra, hogyan lehet a szenet megújuló energiával helyettesíteni” – mondta Kathrin Gutmann, a Europe Beyond Coal nevű civil szervezet kampányigazgatója.

A Europe Beyond Coal közleménye szerint a bejelentést követően összesen 16 európai országban valósult meg a széntechnológia kivezetése, vagy van erre vonatkozó terv 2030-ig. Horvátországban és másik négy országban a kivezetés határideje 2030 utáni dátum. Az alábbi ábrán az első csoportba tartozó országok világosabb vagy sötétebb zöld színnel vannak jelölve, a második csoportba tartozók pedig lilával.

Forrás: Beyond Coal

A Magyarországot képviselő Áder János köztársasági elnök a klímakonferencián azt mondta, hogy „2030-ig biztosan, de reményeink szerint talán már 2026-ra beszüntetjük a szénalapú áramtermelést”. Ezt ott nem részletezte, de kizárásos alapon ez azt jelenti, hogy az állami tulajdonos ekkorra tervezi a Mátrai Erőmű utolsó lignittüzelésű blokkjának a leállítását.

A vasárnap óta tartó klímakonferencia egyik fontos kérdése, hogy mi lesz a világban még üzemelő szénerőművek és a még nem üzemelő, de tervezett projektek sorsa. Ahogy arról nemrég részletesebben is írtunk, a klímakonferenciát megelőzően globálisan 44 ország (27 OECD- és EU-tag és 17 másik ország) vállalta, hogy nem épít új szénerőműveket, és 21 olyan ország marad a világban, ahol egynél több szénerőművet terveznek még megépíteni, illetve 16 olyan ország, ahol egy szénerőmű építését tervezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több a zombi szénerőmű-projekt, de Kína nélkül esélytelen a szénmentes jövőKína szénstopra vonatkozó bejelentése ígéretes, de sok múlik a részleteken, és az energiakrízis aggodalomra ad okot a klímacsúcs előtt.

A konferenciát megelőzően aggodalomra adott okot, hogy miközben Kína korábban azt ígérte, hogy 2030-ig tetőzik a szén-dioxid-kibocsátása, az energiakrízis miatt csúcsra járatták a szénerőműveiket, és Li Ko-csiang miniszterelnök október közepén tett egy olyan megjegyezést, ami arra utalt, hogy már nem feltétlenül látják úgy, hogy tartani tudják a vállalást. Bár a klímakonferenciától független hír, de ezeket az aggodalmakat hűtheti, hogy az egyik jelentős, állami kínai gazdasági lap szerdai vezető cikke szerint az ország elkötelezett marad a szén-dioxid-csúcsra vonatkozó 2030-as határidő mellett. Kína szintén szerdán jelentette be, hogy a következő 5 évben átlagosan 1,8 százalékkal tervezi csökkenteni a szén felhasználását az energiatermelésében.

A klímakonferencián Horvátország mellett több más ország is tett a szénerőművek kivezetésére vonatkozó vagy ezzel összefüggésbe hozható vállalásokat. Ezek közül egyértelműen India – Kína, USA és az EU után a világ negyedik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának – bejelentése volt az egyik legjelentősebb. Miután múlt héten az ország még nem volt hajlandó konkrét dátumot kijelölni arra vonatkozóan, hogy mikor éri el a nettó zéró kibocsátást, Narendra Modi kormányfő kedden a klímakonferencián 2070-et jelölte meg céldátumként.

Habár 2070 a szélesebb körben vállalt 2050-es céldátumhoz képest csalódás, Modi azt is bejelentette, hogy 2030-ig 50 százalékra növelik a megújuló energiaforrásokat az ország energiamixében. Ez önmagában is jelentős előrelépés lenne, ugyanis jelenleg az ország által felhasznált energia 70 százalékát szénerőművek termelik meg, ami a legmagasabb arány a világ legnagyobb energiatermelő országai között.

Szintén szénerőműveket érint az a hétfői hír, hogy 2050-es határidővel Vietnám is elköteleződött a nettó zéró kibocsátás mellett, és a szél- illetve naperőműveinek bővítése mellett csökkenteni fogja a szenes kapacitásait.

Kedden, a klímakonferencián jelentették be, hogy az Egyesült Államok és több európai ország 7,3 milliárd eurót ajánlott fel Dél-Afrikának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában annak érdekében, hogy az ország dekarbonizálja a jelenleg 90 százalékban szénerőművekre támaszkodó energiaellátását. Szerdán pedig Indonézia és a Fülöp-szigetek köteleződött el a szénerőműveinek  jelentős részének kivezetése mellett a következő 10-15 évben, amit az Ázsiai Fejlesztési Bank mindegyik ország esetében többmilliárd dolláros hitelkerettel támogat meg.

Michael Bloomberg amerikai nagyvállalkozó, az ENSZ klímaügyi különleges megbízottja szintén hétfőn jelentett be egy új kezdeményezést, aminek célja a világon jelenleg működő szénerőművek egynegyedének bezárása, valamint 2025-ig 519 új szénerőmű építésére vonatkozó projekt leállítása.

„A szén az első számú ellenség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mert ez adja az összes szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát” – mondta Bloomberg a New York Times szerint (egyes források ezt megerősítik, más források szerint csak az ötödét). Azt nem árulta el, hogy mennyi pénzt áldozna a tervre, de a Bloomberg Philanthropies szerint évente körülbelül 150 millió dollárt költ hasonló célokra az Egyesült Államokban és Európában.

A TransitionZero klímaügyi kutatóintézet kutatása szerint

a világban közel 3000 széntüzelésű erőművet kell leállítani 2030 előtt, hogy a hőmérséklet emelkedése 1,5 Celsius-fokon belül maradjon az iparosodás előtti korszakhoz képest. 

Matt Gray, a TransitionZero elemzője és a jelentés szerzője szerint az erőfeszítések jelentős része Kínára hárul, ahol a világ szénerőműveinek fele üzemel, írja a Reuters. Kína a 2005-ös 72 százalékról 2020-ra 57 százalékra csökkentette a szén részarányát a teljes energiamixében, de az abszolút fogyasztás mennyisége nőtt. Hszi Csin-ping elnök az év elején azt ígérte, hogy Kína 2025 után kezdi csökkenteni a szénfelhasználását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitásaA szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia klímakonferencia klímaváltozás szén-dioxid kibocsátás szénerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.