Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 1. 19:10 Vállalat

Az állam 43 milliárdos veszteséget vállalt át Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőmű megvásárlásával

A 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt a Mátrai Erőmű Zrt. vesztesége – derül ki a cég nemrég közzétett beszámolójából.

A cég masszív vesztesége jelentős mértékben a kiadásainak növekedéséből származott. Árbevétele nem csökkent ugyanis jelentősen, 2020-ban 76,4 milliárd forint volt, ami csak kicsivel több mint egymilliárd forinttal kevesebb a 2019-es szintnél (77,6 milliárd forint), miközben ráadásul az egyéb bevételei több mint 5 milliárd forinttal 10,4 milliárd forintra nőttek.

 

A cég kiadásai közül az anyagjellegű (működéshez szükséges) és a személyi jellegű ráfordítások (tehát az alkalmazottak béreivel kapcsolatos kiadások – bérköltség, járulék, egyéb kifizetések) egy kicsit még csökkentek is, így nem ezek járultak hozzá a nagy veszteséghez.

A beszámoló alapján feltűnő viszont a cég egyéb kiadásainak megugrása: ebben a kategóriában a kiadások csaknem 39 milliárd forinttal 60,9 milliárd forintra nőttek. Ezen belül is két tétel megugrása járult hozzá a kiadások elszállásához (kisebb részben pedig a CO2-kvóták kevesebb mint 1 milliárd forintos pluszköltsége járult hozzá a veszteséghez).

A cég vagyontárgyainak egy részét újraértékelték, és ebből az derült ki, hogy a cég vagyona 25,6 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly. Egész konkrétan az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 7,5, a műszaki berendezések, gépek, járművek 17,6 milliárd forinttal érnek kevesebbet, mint amilyen értéken tavaly nyilvántartották őket.

A cég felülvizsgálta a bánya bezárásával és környezetvédelmi kötelezettségeivel együtt járó jövőbeli költségeit is, és több tételt is drágábbnak ítélt meg, amire 12 milliárd forintot tett félre*Ekkora céltartalékot képzett..

A bánya bezárására képzett céltartalék emelkedett (6,8 milliárd forinttal), környezetvédelmi kötelezettségekre 2,5 milliárd, CO2-kvótára 800 millió forintot tettek félre, miközben új elemként jelent meg a munkavállalók számára a kollektív szerződésben illetve a Munka Törvénykönyvében előírtakon túli juttatásokra 2,5 milliárd forint félretett pénz.

Sikerült ugyanakkor felszabadítaniuk közel 5 milliárd forintot, amit a korábbi években tettek félre az erőmű lebontására. Utóbbi vélhetően annak köszönhető, hogy a jelenlegi tervek szerint – amelyeket még tavaly Orbán Viktor ismertetett – a Mátrai Erőmű megmarad, csak a jövőben szén helyet gázt használ majd.

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) 2020 elején vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Ahogy arról a témával foglalkozó részletesebb cikkünkben írtunk, a korábbi külföldi részvényes, akitől Mészárosék 2018-ban megvásárolták a céget, már régebben elkezdett félretenni a létesítmény rendkívül költséges modernizációjára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa megveszi az állam a Mátrai Erőművet, nagy eséllyel évi sokmilliárdos veszteség hullik a nyakábaNem véletlenül döntöttek úgy Mészáros Lőrincék, hogy inkább mégis eladják a legnagyobb magyar szénerőművet. Annyira megdrágultak a szennyezési jogok, hogy ebben a formában szinte biztos a vastag bukó 2021-től.

A nagyobb veszteséget okozó tartalékolásra most azért is volt szükség, mert 2018-ban már a Mészárosék tulajdonában álló cég közgyűlése döntött úgy, hogy a veszteséges működés ellenére 11,2 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor megpróbálta megindokolni, miért vesszük meg Mészárosék erőművét, de nem sikerültOrbán több részből álló magyarázata, ha szigorúak vagyunk vele, akkor szakmai szempontból szinte teljes egészében értelmetlen volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat erőmű Mátrai Erőmű Mészáros Lőrinc mvm Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.