Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 27. 14:10 Világ

A közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokban

Míg Európában egyelőre mindenki csak mérlegeli, hogy milyen következményekkel járhat a földgáz drágulása és esetleges hiánya a téli hónapokban, Kínában rosszabb a helyzet: több tartományban már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Egyelőre az ipar szembesül sokkal szélesebb körű korlátozásokkal. Egyes tartományokban ezt az üvegházhatású gázok kibocsátására és az energiafelhasználásra vonatkozó központi szabályok okozzák, mert ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, ha korlátozzák egyes üzemek áramellátását. Másutt viszont az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat, ennek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni.

Globálisan a gyárak energiaellátásának korlátozása a fájdalmasabb, ez ugyanis a logisztikai problémák mellett újabb akadályt emel sokféle termék iránti – főként fejlett világbeli – igény kielégítése előtt. Ez nem tűnik drámainak, amíg csak a karácsonyi ajándékok szűkebb választékához vezet, valójában azonban messzemenő gazdasági következményekkel járhat. A Nomura pénteken 8,2-ről 7,7 százalékra csökkentette a Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy az energiahiány miatt további lefelé mutató kockázatok vannak. Emellett drágul is az energia az ipar számára, ami pedig megjelenik a Kínából származó termékek árában – emeli ki a Bloomberg cikke.

A kínaiak ennél természetesen sokkal erőteljesebben érzik a bőrükön a hatásokat – szó szerint is. A déli Kuangtung (Kanton) tartományban például arra kérték a hatóságok a lakosságot, hogy legfeljebb 26 fokra állítsák a légkondicionálókat, és hacsak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolják fel a lámpákat. A plázákban a reklámfények működését korlátozták, az irodai dolgozókat pedig arra kérték, hogy az első három emeletre a lépcsőn közlekedjenek.

Néhány északi tartományban a közlekedési lámpákat is kikapcsolták, ami káoszhoz vezetett a csúcsforgalmi órákban. Az északkeleti Csilin tartományban pedig arra figyelmeztettek, hogy az energiakorlátozásokkal jövő márciusig együtt kell majd élni, ami miatt ráadásul a vízszolgáltatás sem lesz fennakadások nélküli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram áramszünet földgáz infláció Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.