Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 27. 14:10 Világ

A közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokban

Míg Európában egyelőre mindenki csak mérlegeli, hogy milyen következményekkel járhat a földgáz drágulása és esetleges hiánya a téli hónapokban, Kínában rosszabb a helyzet: több tartományban már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Egyelőre az ipar szembesül sokkal szélesebb körű korlátozásokkal. Egyes tartományokban ezt az üvegházhatású gázok kibocsátására és az energiafelhasználásra vonatkozó központi szabályok okozzák, mert ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, ha korlátozzák egyes üzemek áramellátását. Másutt viszont az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat, ennek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni.

Globálisan a gyárak energiaellátásának korlátozása a fájdalmasabb, ez ugyanis a logisztikai problémák mellett újabb akadályt emel sokféle termék iránti – főként fejlett világbeli – igény kielégítése előtt. Ez nem tűnik drámainak, amíg csak a karácsonyi ajándékok szűkebb választékához vezet, valójában azonban messzemenő gazdasági következményekkel járhat. A Nomura pénteken 8,2-ről 7,7 százalékra csökkentette a Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy az energiahiány miatt további lefelé mutató kockázatok vannak. Emellett drágul is az energia az ipar számára, ami pedig megjelenik a Kínából származó termékek árában – emeli ki a Bloomberg cikke.

A kínaiak ennél természetesen sokkal erőteljesebben érzik a bőrükön a hatásokat – szó szerint is. A déli Kuangtung (Kanton) tartományban például arra kérték a hatóságok a lakosságot, hogy legfeljebb 26 fokra állítsák a légkondicionálókat, és hacsak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolják fel a lámpákat. A plázákban a reklámfények működését korlátozták, az irodai dolgozókat pedig arra kérték, hogy az első három emeletre a lépcsőn közlekedjenek.

Néhány északi tartományban a közlekedési lámpákat is kikapcsolták, ami káoszhoz vezetett a csúcsforgalmi órákban. Az északkeleti Csilin tartományban pedig arra figyelmeztettek, hogy az energiakorlátozásokkal jövő márciusig együtt kell majd élni, ami miatt ráadásul a vízszolgáltatás sem lesz fennakadások nélküli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Világ áram áramszünet földgáz infláció Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. június 24. 10:42 Világ

Versenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenek

Soha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.

Stubnya Bence
2022. június 23. 15:25 Világ

Egyre többen kérik az angol boltokban, hogy egy bizonyos összeghatárnál álljon le a kasszás az áruszkenneléssel

A májusban 9 százalék fölé kúszó infláció miatt a lakosság vásárlóereje is csökken, az egyik legnagyobb kiskerláncban, az Asdában átlagban is kevesebb termék kerül a kosarakba.

Raskó György
2022. június 22. 17:18 Világ

Önellátásra rendezkedett be Oroszország mezőgazdasága

Az orosz mezőgazdaság „ütésálló”. Ha embargó sújtja, hamar reagál és a korábbinál is gyorsabban növekszik.

Fontos

Stubnya Bence
2022. június 23. 16:22 Adat

A gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióban

Viszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A válságtól való félelem az irodákba is visszaterelheti a dolgozókat.

Avatar
2022. június 23. 04:34 Vállalat

Tízmilliót raktunk bele, ebből kilenc elment gitárra

Egy 13. kerületi pincehelységben milliós áron cserélnek gazdát különleges,használt gitárok. A vevők többsége - ahogy a cég alapítója is - informatikus.