Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 27. 14:10 Világ

A közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokban

Míg Európában egyelőre mindenki csak mérlegeli, hogy milyen következményekkel járhat a földgáz drágulása és esetleges hiánya a téli hónapokban, Kínában rosszabb a helyzet: több tartományban már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Egyelőre az ipar szembesül sokkal szélesebb körű korlátozásokkal. Egyes tartományokban ezt az üvegházhatású gázok kibocsátására és az energiafelhasználásra vonatkozó központi szabályok okozzák, mert ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, ha korlátozzák egyes üzemek áramellátását. Másutt viszont az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat, ennek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni.

Globálisan a gyárak energiaellátásának korlátozása a fájdalmasabb, ez ugyanis a logisztikai problémák mellett újabb akadályt emel sokféle termék iránti – főként fejlett világbeli – igény kielégítése előtt. Ez nem tűnik drámainak, amíg csak a karácsonyi ajándékok szűkebb választékához vezet, valójában azonban messzemenő gazdasági következményekkel járhat. A Nomura pénteken 8,2-ről 7,7 százalékra csökkentette a Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy az energiahiány miatt további lefelé mutató kockázatok vannak. Emellett drágul is az energia az ipar számára, ami pedig megjelenik a Kínából származó termékek árában – emeli ki a Bloomberg cikke.

A kínaiak ennél természetesen sokkal erőteljesebben érzik a bőrükön a hatásokat – szó szerint is. A déli Kuangtung (Kanton) tartományban például arra kérték a hatóságok a lakosságot, hogy legfeljebb 26 fokra állítsák a légkondicionálókat, és hacsak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolják fel a lámpákat. A plázákban a reklámfények működését korlátozták, az irodai dolgozókat pedig arra kérték, hogy az első három emeletre a lépcsőn közlekedjenek.

Néhány északi tartományban a közlekedési lámpákat is kikapcsolták, ami káoszhoz vezetett a csúcsforgalmi órákban. Az északkeleti Csilin tartományban pedig arra figyelmeztettek, hogy az energiakorlátozásokkal jövő márciusig együtt kell majd élni, ami miatt ráadásul a vízszolgáltatás sem lesz fennakadások nélküli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Világ áram áramszünet földgáz infláció Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.