Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 27. 14:10 Világ

A közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokban

Míg Európában egyelőre mindenki csak mérlegeli, hogy milyen következményekkel járhat a földgáz drágulása és esetleges hiánya a téli hónapokban, Kínában rosszabb a helyzet: több tartományban már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Egyelőre az ipar szembesül sokkal szélesebb körű korlátozásokkal. Egyes tartományokban ezt az üvegházhatású gázok kibocsátására és az energiafelhasználásra vonatkozó központi szabályok okozzák, mert ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, ha korlátozzák egyes üzemek áramellátását. Másutt viszont az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat, ennek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni.

Globálisan a gyárak energiaellátásának korlátozása a fájdalmasabb, ez ugyanis a logisztikai problémák mellett újabb akadályt emel sokféle termék iránti – főként fejlett világbeli – igény kielégítése előtt. Ez nem tűnik drámainak, amíg csak a karácsonyi ajándékok szűkebb választékához vezet, valójában azonban messzemenő gazdasági következményekkel járhat. A Nomura pénteken 8,2-ről 7,7 százalékra csökkentette a Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy az energiahiány miatt további lefelé mutató kockázatok vannak. Emellett drágul is az energia az ipar számára, ami pedig megjelenik a Kínából származó termékek árában – emeli ki a Bloomberg cikke.

A kínaiak ennél természetesen sokkal erőteljesebben érzik a bőrükön a hatásokat – szó szerint is. A déli Kuangtung (Kanton) tartományban például arra kérték a hatóságok a lakosságot, hogy legfeljebb 26 fokra állítsák a légkondicionálókat, és hacsak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolják fel a lámpákat. A plázákban a reklámfények működését korlátozták, az irodai dolgozókat pedig arra kérték, hogy az első három emeletre a lépcsőn közlekedjenek.

Néhány északi tartományban a közlekedési lámpákat is kikapcsolták, ami káoszhoz vezetett a csúcsforgalmi órákban. Az északkeleti Csilin tartományban pedig arra figyelmeztettek, hogy az energiakorlátozásokkal jövő márciusig együtt kell majd élni, ami miatt ráadásul a vízszolgáltatás sem lesz fennakadások nélküli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram áramszünet földgáz infláció Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Kolozsi Ádám
2023. június 8. 15:52 Közélet

Szándékos árvizek: Sztálin a minta, de Kína is több százezer emberét ölte meg egy gátrobbantással

Az elárasztást nemcsak az oroszok használták fegyverként a történelemben.