Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 27. 14:10 Világ

A közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokban

Míg Európában egyelőre mindenki csak mérlegeli, hogy milyen következményekkel járhat a földgáz drágulása és esetleges hiánya a téli hónapokban, Kínában rosszabb a helyzet: több tartományban már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

Egyelőre az ipar szembesül sokkal szélesebb körű korlátozásokkal. Egyes tartományokban ezt az üvegházhatású gázok kibocsátására és az energiafelhasználásra vonatkozó központi szabályok okozzák, mert ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, ha korlátozzák egyes üzemek áramellátását. Másutt viszont az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat, ennek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni.

Globálisan a gyárak energiaellátásának korlátozása a fájdalmasabb, ez ugyanis a logisztikai problémák mellett újabb akadályt emel sokféle termék iránti – főként fejlett világbeli – igény kielégítése előtt. Ez nem tűnik drámainak, amíg csak a karácsonyi ajándékok szűkebb választékához vezet, valójában azonban messzemenő gazdasági következményekkel járhat. A Nomura pénteken 8,2-ről 7,7 százalékra csökkentette a Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, és arra figyelmeztetett, hogy az energiahiány miatt további lefelé mutató kockázatok vannak. Emellett drágul is az energia az ipar számára, ami pedig megjelenik a Kínából származó termékek árában – emeli ki a Bloomberg cikke.

A kínaiak ennél természetesen sokkal erőteljesebben érzik a bőrükön a hatásokat – szó szerint is. A déli Kuangtung (Kanton) tartományban például arra kérték a hatóságok a lakosságot, hogy legfeljebb 26 fokra állítsák a légkondicionálókat, és hacsak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolják fel a lámpákat. A plázákban a reklámfények működését korlátozták, az irodai dolgozókat pedig arra kérték, hogy az első három emeletre a lépcsőn közlekedjenek.

Néhány északi tartományban a közlekedési lámpákat is kikapcsolták, ami káoszhoz vezetett a csúcsforgalmi órákban. Az északkeleti Csilin tartományban pedig arra figyelmeztettek, hogy az energiakorlátozásokkal jövő márciusig együtt kell majd élni, ami miatt ráadásul a vízszolgáltatás sem lesz fennakadások nélküli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram áramszünet földgáz infláció Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.