Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 26. 12:17 Világ

Úgy épülnek az új olajfinomítók, mintha nem lenne klímaváltozás

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, minden riasztó tendencia ellenére fizikailag továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ezt foglalja össze egy a masfelfok.hu-n megjelent cikk ábrája, a kibocsátást milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékben megadva (tehát az egyéb üvegházhatású gázokat arra átszámítva):

Forrás: masfelfok.hu

Ennek az eleve nem könnyen teljesíthető célnak az elérését értelemszerűen még nehezebbé teszi minden olyan beruházás, amelyről előre látható, hogy 2030, sőt még 2050 után is üvegházhatású gázokat bocsát ki. Pontosan ilyenek például az olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Jelenleg a világban összesen 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek együtt előreláthatólag 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Ez az Egyesült Államok több mint háromévnyi kibocsátásának felel meg.

Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A kőolaj-finomítók szén-dioxid-kibocsátása a következő évtizedben tovább nő, elsősorban a nemrég üzembe helyezett, valamint a még tervezési fázisban lévő létesítmények miatt

– írják a tanulmány szerzői.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak majd hozzá a klímaváltozáshoz. Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnapA klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás kőolaj olajfinomítás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.