Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 26. 12:17 Világ

Úgy épülnek az új olajfinomítók, mintha nem lenne klímaváltozás

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, minden riasztó tendencia ellenére fizikailag továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ezt foglalja össze egy a masfelfok.hu-n megjelent cikk ábrája, a kibocsátást milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékben megadva (tehát az egyéb üvegházhatású gázokat arra átszámítva):

Forrás: masfelfok.hu

Ennek az eleve nem könnyen teljesíthető célnak az elérését értelemszerűen még nehezebbé teszi minden olyan beruházás, amelyről előre látható, hogy 2030, sőt még 2050 után is üvegházhatású gázokat bocsát ki. Pontosan ilyenek például az olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Jelenleg a világban összesen 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek együtt előreláthatólag 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Ez az Egyesült Államok több mint háromévnyi kibocsátásának felel meg.

Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A kőolaj-finomítók szén-dioxid-kibocsátása a következő évtizedben tovább nő, elsősorban a nemrég üzembe helyezett, valamint a még tervezési fázisban lévő létesítmények miatt

– írják a tanulmány szerzői.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak majd hozzá a klímaváltozáshoz. Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnapA klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

Világ éghajlatváltozás kőolaj olajfinomítás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Veszélyben vannak az ország gátjai, öntözéssel kell óvni őket a kiszáradástól.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 15:59 Adat, Világ

Európát nem mentik meg az oroszoktól, de rengeteget keresnek a gázon a norvégok

Bár sokkal több földgázt nem tudnak Európának adni, a norvég állam az idén így is 38 ezer milliárd forintnak megfelelő bevételt vár az olaj és gázszektortól.

Pálos Máté
2022. augusztus 16. 14:03 Világ

Inkább újranyitnák a bányákat, csak szabaduljon a kínai függőségtől Európa

A legtöbb bányászati lehetőség Portugáliában, Skandináviában és a Balkánon található, de a térképre felkerült Recsk is.

Fontos

Pletser Tamás
2022. augusztus 18. 04:34 Közélet

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

Az emelkedő energiapiaci árak a forint gyengülésével kombinálva már erős nyomás alá helyezik a kormányt.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 17. 11:48 Élet

Jól is járhat a munkaadó, ha az alkalmazott csak a minimumot hajlandó teljesíteni

Egyre nagyobb figyelmet kap a sajtóban a quiet quitting kifejezés, egy tanulmány szerint viszont még jól is kijöhet abból egy vállalkozás, ha a munkavállalók nem törik halálra magukat.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 08:59 Vállalat

Az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója lett a kormányközeli takarítócég

A jelek szerint nem csak a legnagyobb foglalkoztatók egyike a B+N Zrt, de az egyik legnagyobb árbevételű, és nyereségű cég is az országban.