Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 26. 12:17 Világ

Úgy épülnek az új olajfinomítók, mintha nem lenne klímaváltozás

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, minden riasztó tendencia ellenére fizikailag továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ezt foglalja össze egy a masfelfok.hu-n megjelent cikk ábrája, a kibocsátást milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékben megadva (tehát az egyéb üvegházhatású gázokat arra átszámítva):

Forrás: masfelfok.hu

Ennek az eleve nem könnyen teljesíthető célnak az elérését értelemszerűen még nehezebbé teszi minden olyan beruházás, amelyről előre látható, hogy 2030, sőt még 2050 után is üvegházhatású gázokat bocsát ki. Pontosan ilyenek például az olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Jelenleg a világban összesen 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek együtt előreláthatólag 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Ez az Egyesült Államok több mint háromévnyi kibocsátásának felel meg.

Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A kőolaj-finomítók szén-dioxid-kibocsátása a következő évtizedben tovább nő, elsősorban a nemrég üzembe helyezett, valamint a még tervezési fázisban lévő létesítmények miatt

– írják a tanulmány szerzői.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak majd hozzá a klímaváltozáshoz. Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnapA klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

Világ éghajlatváltozás kőolaj olajfinomítás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

Az energiahordozó ára már olyan szintre jutott, hogy több műtrágyaüzemet leállítottak. Ha ez máshol is megtörténik, akkor az élelmiszerek előállítása is drágább lesz.

Avatar
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Gyászosak a következmények, ha az alacsony születésszám hatalmas kivándorlókedvvel párosul.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 11:12 Világ

Szórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédek

A sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.