Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 26. 12:17 Világ

Úgy épülnek az új olajfinomítók, mintha nem lenne klímaváltozás

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, minden riasztó tendencia ellenére fizikailag továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ezt foglalja össze egy a masfelfok.hu-n megjelent cikk ábrája, a kibocsátást milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékben megadva (tehát az egyéb üvegházhatású gázokat arra átszámítva):

Forrás: masfelfok.hu

Ennek az eleve nem könnyen teljesíthető célnak az elérését értelemszerűen még nehezebbé teszi minden olyan beruházás, amelyről előre látható, hogy 2030, sőt még 2050 után is üvegházhatású gázokat bocsát ki. Pontosan ilyenek például az olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Jelenleg a világban összesen 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek együtt előreláthatólag 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Ez az Egyesült Államok több mint háromévnyi kibocsátásának felel meg.

Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A kőolaj-finomítók szén-dioxid-kibocsátása a következő évtizedben tovább nő, elsősorban a nemrég üzembe helyezett, valamint a még tervezési fázisban lévő létesítmények miatt

– írják a tanulmány szerzői.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak majd hozzá a klímaváltozáshoz. Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnapA klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás kőolaj olajfinomítás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.