Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 26. 12:17 Világ

Úgy épülnek az új olajfinomítók, mintha nem lenne klímaváltozás

Ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete nemrég bemutatta, minden riasztó tendencia ellenére fizikailag továbbra is lehetséges a felmelegedés 1,5 Celsius-fok körüli stabilizálása, amivel a klímaváltozás kárai még jó eséllyel kezelhető mértékűek maradnának. Ehhez azonban a jelenlegi szintről 2030-ra nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátásokat az egész világban, 2050-re pedig globális átlagban nettó nullára.

Ezt foglalja össze egy a masfelfok.hu-n megjelent cikk ábrája, a kibocsátást milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékben megadva (tehát az egyéb üvegházhatású gázokat arra átszámítva):

Forrás: masfelfok.hu

Ennek az eleve nem könnyen teljesíthető célnak az elérését értelemszerűen még nehezebbé teszi minden olyan beruházás, amelyről előre látható, hogy 2030, sőt még 2050 után is üvegházhatású gázokat bocsát ki. Pontosan ilyenek például az olajfinomítók, amelyek hatásáról kínai, brit és holland kutatók publikációja alapján a Bloomberg írt.

Jelenleg a világban összesen 1056 kőolaj-finomító működik, amelyek együtt előreláthatólag 16,5 milliárd tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe a mostani évtizedben. Ez az Egyesült Államok több mint háromévnyi kibocsátásának felel meg.

Míg korábban az ilyen típusú kibocsátások meghatározó részéért a nyugati világ több évtizedes létesítményei voltak felelősek, az utóbbi bő évtizedben egyre nagyobb lett a szerepük a fejlődő világ – elsősorban India és Kína – újabb építésű finomítóinak. Ezekben az országokban pedig még mindig olyan gyors ütemben fut fel a motorizáció, hogy továbbiak is épülnek.

A kőolaj-finomítók szén-dioxid-kibocsátása a következő évtizedben tovább nő, elsősorban a nemrég üzembe helyezett, valamint a még tervezési fázisban lévő létesítmények miatt

– írják a tanulmány szerzői.

A Csinghua Egyetem kutatóinak számításai szerint, hacsak nem korszerűsítik a finomítókat nagyon jelentős mértékben, akkor még 2050 után is 8,2 milliárd tonna szén-dioxiddal járulnak majd hozzá a klímaváltozáshoz. Ha viszont elindulnak a hatékonyságot növelő beruházások, akkor már a mostani évtizedben is 1,6 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne elkerülni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnapA klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

Világ éghajlatváltozás kőolaj olajfinomítás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Pálos Máté
2023. március 28. 19:07 Világ

Már az óvodásokat is megismertetik a Kalasnyikovval Oroszországban

Gyorsan halad Oroszország a gyerekek militarizálásának útján

Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.