Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 15. 15:36 Világ

A lengyelek megpróbálják ellehetetleníteni az offshore gyakorlatát

A lengyel pénzügyminisztérium új intézkedésekkel szeretné megakadályozni, hogy külföldre lehessen telepíteni a hazai cégeket, azaz megpróbálnak keményebben fellépni az offshore gyakorlat ellen.

A vagyonmentés, illetve az adók kikerülésének gyakori eszköze a cégek külföldre helyezése, pedig ha valaki székhelyet mozgat egy másik országba, az még messze nem jelenti azt, hogy a helyi adók alól mentesülne. Ezt azonban most a szabályokban is szeretnék egyértelműbbé tenni a lengyelek, és az adózást ahhoz kötnék, hogy hol van a cégek menedzsmentje – számolnak be a helyi lapok.

Az ilyen jellegű ügyeket az Európai Unión kívül az országok közötti kétoldalú adóegyezmények szokták rendezni, és szakértők már most figyelmeztetnek, hogy a változtatásokat Lengyelországnak újra kellene tárgyalnia az érintettekkel.

A lengyel kormány más eszközt is bevetne az extrém adóelkerülőkkel szemben. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a határokon átívelő cégegyesítéseket is meg fogják adóztatni. Erre azért van szükség szerinte, mert bevett gyakorlat, hogy az otthon eladósodott cégből az adósságot átviszik egy vele egyesített külföldibe azzal a szándékkal, hogy ott vigyék csődbe, és az otthon maradt tartozásokat végül ne kelljen kifizetni. A lengyel kormány azonban ennek egy külön illetékkel vetne véget.

Félő azonban, hogy mindez a nemzetközi egyezményeknek mondana ellent, mert Európán belül például a szabad tőkeáramlás elveivel ellentétes lenne. A kérdés tehát ismét az, hogy ezúttal meddig merészkedik majd el az ellentmondásos tervekkel a lengyel kormányzat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adó Lengyelország offshore tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.