Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 15. 15:36 Világ

A lengyelek megpróbálják ellehetetleníteni az offshore gyakorlatát

A lengyel pénzügyminisztérium új intézkedésekkel szeretné megakadályozni, hogy külföldre lehessen telepíteni a hazai cégeket, azaz megpróbálnak keményebben fellépni az offshore gyakorlat ellen.

A vagyonmentés, illetve az adók kikerülésének gyakori eszköze a cégek külföldre helyezése, pedig ha valaki székhelyet mozgat egy másik országba, az még messze nem jelenti azt, hogy a helyi adók alól mentesülne. Ezt azonban most a szabályokban is szeretnék egyértelműbbé tenni a lengyelek, és az adózást ahhoz kötnék, hogy hol van a cégek menedzsmentje – számolnak be a helyi lapok.

Az ilyen jellegű ügyeket az Európai Unión kívül az országok közötti kétoldalú adóegyezmények szokták rendezni, és szakértők már most figyelmeztetnek, hogy a változtatásokat Lengyelországnak újra kellene tárgyalnia az érintettekkel.

A lengyel kormány más eszközt is bevetne az extrém adóelkerülőkkel szemben. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a határokon átívelő cégegyesítéseket is meg fogják adóztatni. Erre azért van szükség szerinte, mert bevett gyakorlat, hogy az otthon eladósodott cégből az adósságot átviszik egy vele egyesített külföldibe azzal a szándékkal, hogy ott vigyék csődbe, és az otthon maradt tartozásokat végül ne kelljen kifizetni. A lengyel kormány azonban ennek egy külön illetékkel vetne véget.

Félő azonban, hogy mindez a nemzetközi egyezményeknek mondana ellent, mert Európán belül például a szabad tőkeáramlás elveivel ellentétes lenne. A kérdés tehát ismét az, hogy ezúttal meddig merészkedik majd el az ellentmondásos tervekkel a lengyel kormányzat.

Világ adó Lengyelország offshore tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.