Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 15. 15:36 Világ

A lengyelek megpróbálják ellehetetleníteni az offshore gyakorlatát

A lengyel pénzügyminisztérium új intézkedésekkel szeretné megakadályozni, hogy külföldre lehessen telepíteni a hazai cégeket, azaz megpróbálnak keményebben fellépni az offshore gyakorlat ellen.

A vagyonmentés, illetve az adók kikerülésének gyakori eszköze a cégek külföldre helyezése, pedig ha valaki székhelyet mozgat egy másik országba, az még messze nem jelenti azt, hogy a helyi adók alól mentesülne. Ezt azonban most a szabályokban is szeretnék egyértelműbbé tenni a lengyelek, és az adózást ahhoz kötnék, hogy hol van a cégek menedzsmentje – számolnak be a helyi lapok.

Az ilyen jellegű ügyeket az Európai Unión kívül az országok közötti kétoldalú adóegyezmények szokták rendezni, és szakértők már most figyelmeztetnek, hogy a változtatásokat Lengyelországnak újra kellene tárgyalnia az érintettekkel.

A lengyel kormány más eszközt is bevetne az extrém adóelkerülőkkel szemben. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a határokon átívelő cégegyesítéseket is meg fogják adóztatni. Erre azért van szükség szerinte, mert bevett gyakorlat, hogy az otthon eladósodott cégből az adósságot átviszik egy vele egyesített külföldibe azzal a szándékkal, hogy ott vigyék csődbe, és az otthon maradt tartozásokat végül ne kelljen kifizetni. A lengyel kormány azonban ennek egy külön illetékkel vetne véget.

Félő azonban, hogy mindez a nemzetközi egyezményeknek mondana ellent, mert Európán belül például a szabad tőkeáramlás elveivel ellentétes lenne. A kérdés tehát ismét az, hogy ezúttal meddig merészkedik majd el az ellentmondásos tervekkel a lengyel kormányzat.

Világ adó Lengyelország offshore tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.