Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 3. 10:37 Világ

Írországban a létminimumra emelnék a minimálbért, de lehet, hogy a kis cégek belerokkannának

Minimálbér és létminimum – talán sokaknak még ma sem egyértelmű, de ez a két fogalom korántsem ugyanazt takarja, mint ahogy a hozzájuk tartozó jövedelem értéke sem. A magyar minimálbér jelenleg nettó 111 ezer forint, ám egy kétkeresős, négyfős család létminimuma (vagyis az az összeg, amelyből alapszinten éppen fenn tudja tartani magát) a számítások szerint már 2019-ben is közel 300 ezer forint volt.

A KSH 2015-től a létminimumot már nem számolja ki, pedig addig 1991-től kezdve minden évben közzétette. A négyfős, kétkeresős magyar családban tehát a 2021-es minimálbér a 2019-es létminimum kétharmadát éri csak el, egyedül a garantált bérminimum 146 ezer forintos jelenlegi összegével jön ki a két évvel ezelőtti létminimum.

Nem magyar sajátosság, hogy a minimálbérből a valóságban nem lehet kihozni a létminimumot, és a fenti magyar adatokat csak azért írtuk le, hogy érzékelni lehessen, mit jelent az, hogy Írországban 2025-től a létminimum összegére emelnék a minimálbért. Ez egyelőre csak terv, de kivitelezhetőségét a kormány komolyan elkezdte vizsgálni.

Az ír minimális órabér jelenleg 10,2 euró, a létminimumhoz azonban 12,3 eurós (4300 forintos) órabért kellene minden munkáltató számára előírni, azaz több mint 20 százalékos béremelést kellene végrehajtani a legrosszabbul fizetett munkakörökben.

Maeve O’Sullivan, a Corki Egyetem tanára a The Conversationben most megjelent cikkében azt írja, szerinte az ír kkv-szektor nem tudna áldozatok nélkül ekkora bérfejlesztést végigvinni, vagyis sok cég tönkremenne, esetleg részmunkaidőbe küldené a teljes munkaidős alkalmazottait, vagy drasztikus leépítésekre kényszerülne.

A nagy cégek a szakember szerint sokkal könnyebben kigazdálkodják a létminimumot, erre utal, hogy ezt sok vállalat már ma is megteszi, jogszabályi kötelezettség nélkül. Többek között az Aldi, a Lidl és az Ikea is learatta már annak a PR előnyeit, hogy Írországban vagy az Egyesült Királyságban vállaltan nem megy a létminimum alá.

A legalacsonyabb bérkategória magasabb szintre emelésének ugyanakkor megvan az a veszélye is, hogy megszűnik ezeknek az álláslehetőségeknek egy jó része, ami a kezdő és fiatal munkavállalók helyzetét nehezítené meg. A jelenlegi, létminimum alatti minimálbérrel számos olyan állásban el tudnak helyezkedni a fiatalok, ahonnan idővel feljebb tudnak lépni a bértáblában, főleg az ipari érdekképviseleti szervezetek szoktak azzal érvelni, hogy ezek a lehetőségek nagyon beszűkülnének a nagy mértékű emelés után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Írország létminimum minimálbér üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.