Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A Polsky Instytut Ekonomiczny (PIE, Lengyel Közgazdaságtudományi Intézet) felmérést készített arról, hogy milyen gazdasági hatása és társadalmi fogadtatása lenne egy olyan feltétel nélküli alapjövedelemnek, amely havi 1200 zlotyt (csaknem 100 ezer forintot) ad minden felnőttnek, és havi 600 zlotyt juttat a családoknak minden kiskorú után.

Ahogy például a Radiozet is beszámolt róla, a válaszok egyik fő eredménye az, hogy a lengyelek a havi csaknem százezer forintot lényegében “ingyen pénznek” tartják, de elsöprő többségüket nem késztetné arra, hogy felhagyjon a munkával. A válaszadók 73 százaléka azt mondta, nagyon valószínű, 18 százalék szerint pedig inkább valószínű, hogy ekkora havi juttatás mellett nem mondana fel a munkahelyén.

Lengyelországban egyébként havi 800 zlotyt, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 63 ezer forintot tartottak a szegénységi küszöbnek 2019-ben, a vizsgált 1200 zloty pedig a minimális megélhetéshez szükséges összeg volt.

A felmérés szerint a lengyelek az alapvető megélhetés elvesztésének kockázatát szeretnék csökkenteni az alapjövedelemmel, és úgy vélik, hogy ha bevezetnék, akkor a szegény rétegek mindennapi megélhetésért való küzdelmét enyhítenék vele. Gyakorlati haszna főképp az lenne, hogy a szegényebb rétegekbe tartozók hosszabb ideig járhatnának iskolába, és több idejük lenne kivárni arra, hogy megfelelő munkát találjanak.

Az 1200, illetve 600 zlotys alapjövedelmi rendszer egyébként évi 374 milliárd zlotyval terhelné meg a költségvetést, ami több, mint a nyugdíjakra és szociális ellátásokra fordított összeg (2018-ban ez 343 milliárd zloty volt) együttvéve.

A bevezetését ezért csak úgy lehetne elképzelni, ha adóemeléssel és a jelenlegi szociális juttatások visszafogásával járna együtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHavi 500 dollárt kaptak egy évig, és nem itták el a pénzt, sőt többet kezdtek dolgozniSok pozitív eredménye van a kaliforniai alapjövedelem-kísérletnek, de a kritikusoknak fenntartásai vannak, mert a program csak meghatározott ideig tart.

Világ alapjöveledem Lengyelország munka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.