Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A Polsky Instytut Ekonomiczny (PIE, Lengyel Közgazdaságtudományi Intézet) felmérést készített arról, hogy milyen gazdasági hatása és társadalmi fogadtatása lenne egy olyan feltétel nélküli alapjövedelemnek, amely havi 1200 zlotyt (csaknem 100 ezer forintot) ad minden felnőttnek, és havi 600 zlotyt juttat a családoknak minden kiskorú után.

Ahogy például a Radiozet is beszámolt róla, a válaszok egyik fő eredménye az, hogy a lengyelek a havi csaknem százezer forintot lényegében “ingyen pénznek” tartják, de elsöprő többségüket nem késztetné arra, hogy felhagyjon a munkával. A válaszadók 73 százaléka azt mondta, nagyon valószínű, 18 százalék szerint pedig inkább valószínű, hogy ekkora havi juttatás mellett nem mondana fel a munkahelyén.

Lengyelországban egyébként havi 800 zlotyt, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 63 ezer forintot tartottak a szegénységi küszöbnek 2019-ben, a vizsgált 1200 zloty pedig a minimális megélhetéshez szükséges összeg volt.

A felmérés szerint a lengyelek az alapvető megélhetés elvesztésének kockázatát szeretnék csökkenteni az alapjövedelemmel, és úgy vélik, hogy ha bevezetnék, akkor a szegény rétegek mindennapi megélhetésért való küzdelmét enyhítenék vele. Gyakorlati haszna főképp az lenne, hogy a szegényebb rétegekbe tartozók hosszabb ideig járhatnának iskolába, és több idejük lenne kivárni arra, hogy megfelelő munkát találjanak.

Az 1200, illetve 600 zlotys alapjövedelmi rendszer egyébként évi 374 milliárd zlotyval terhelné meg a költségvetést, ami több, mint a nyugdíjakra és szociális ellátásokra fordított összeg (2018-ban ez 343 milliárd zloty volt) együttvéve.

A bevezetését ezért csak úgy lehetne elképzelni, ha adóemeléssel és a jelenlegi szociális juttatások visszafogásával járna együtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHavi 500 dollárt kaptak egy évig, és nem itták el a pénzt, sőt többet kezdtek dolgozniSok pozitív eredménye van a kaliforniai alapjövedelem-kísérletnek, de a kritikusoknak fenntartásai vannak, mert a program csak meghatározott ideig tart.

Világ alapjöveledem Lengyelország munka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2022. augusztus 19. 08:54 Világ

Furcsán alakult az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó története

A Razoni tavaly három olyan utat tett meg, amelyiken kikapcsolta a jeladóját, a műholdképek szerint ilyenkor Szíriában dokkolt. 

Jandó Zoltán
2022. augusztus 19. 06:32 Világ

Másfél éve nem jött annyi gáz Magyarországra, mint augusztus első három hetében

Ráadásul hetek óta szinte a teljes mennyiség az országban marad, igaz, az elmúlt néhány napban voltak szállítások az egyik szomszédunk felé.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 18. 14:08 Vállalat, Világ

Az Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltak

Az infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 18. 12:09 Vállalat

Hiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcég

A cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Veszélyben vannak az ország gátjai, öntözéssel kell óvni őket a kiszáradástól.

Pletser Tamás
2022. augusztus 18. 04:34 Közélet

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

Az emelkedő energiapiaci árak a forint gyengülésével kombinálva már erős nyomás alá helyezik a kormányt.