Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 26. 14:22 Világ

A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak esélyei sem rosszak az európai vakcinaútlevélre

Az Európai Parlament (EP) a héten tárgyal és szavaz is a digitális zöldkártyáról, amelyet a köznyelvben csak vakcinaútlevélnek neveznek (miközben a hivatalos megfogalmazások szigorúan kerülik ezt, mert ténylegesen nem útlevélről van szó, bár ez lehet az első olyan európai igazolás, amely a gyakorlatban sok határátlépést könnyebbé tehet).

Az EP a tervek szerint szerdán szavaz a kérdésben, ezek alapján megteszi a javaslatát, amely megy majd tovább a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanácshoz.

A parlamenti képviselők az unión belüli szabad mozgást olyan alapjognak nevezték, amely az EU lelke és egyik legfőbb vívmánya, amit sajnos a tagállamok eltérő intézkedései miatt átmenetileg nem lehet érvényesíteni.

A parlamenti vita előtt tartott sajtóbeszélgetésen a zöldkártyás szabályozást előkészítő képviselők nagyon hangsúlyozták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákra épül majd a szabályozás. „Nem véletlenül létezik az EMA” – mondták, hozzátéve, hogy az Európában eddig központilag nem bevizsgált oltásoknál semmi sem akadályozza meg a gyártót, hogy elindítsa a folyamatot, tehát szerintük nincs abban semmi diszkriminatív, ha a szabályoknál az EMA javaslatát teszik első helyre. Később a beszélgetés során kiderült, hogy

jogilag a WHO veszélyhelyzeti listáján lévő oltásokat is elfogadják majd a tervek szerint.

A Szputnyik EMA-vizsgálata elindult, a Sinopharm WHO-érékelése még folyamatban van. Az Egészségügyi Világszervezet listája itt érhető el.

A képviselők nagyon amellett vannak, hogy a zöldkártya birtokában a tagállamok ne állítsanak további gátakat az országokba való beutazáskor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szeretnék elérni, hogy a tagországok tesztek és másfajta nemzeti igazolások nélkül is átengedjék a határaikon az utazókat.

A betegségből felgyógyult vagy oltást nem kapott lakosoknak is szeretnék megteremteni a negatív teszttel való szabad mozgás lehetőségét, ebből a szempontból azonban aggályosnak tartják, hogy az egyes országokban nagyon eltérő a teszthez jutás lehetősége. Van, ahol korlátlanul ingyenes a teszt, van, ahol korlátosan ingyenes, és van, ahol tisztán piaci alapon működik, ezért sokkal drágább.

A terv az, hogy az általános ingyenességet fogják javasolni, amennyiben pedig ez nem kivitelezhető, akkor ársapkát tennének a tesztekre, azaz központilag maximálnák az elkérhető díjat. „Senki sem problémázik azon, hogy az oltások ingyen hozzáférhetőek, miért lenne probléma az ingyenes teszt?” – tették fel a kérdést.

A nemzeti szabályozásokkal kapcsolatban azt szeretnék elérni, hogy egy-egy tagállamban ugyanazok a lehetőségek és jogok illessék meg a zöldkártyás külföldieket, mint a helyi lakosokat. A kártyahasználat tehát lehet eltérő az egyes országokban, de diszkriminálni nem lehet az uniós állampolgárokat.

A képviselők egyébként leginkább arra törekednek, hogy minél hamarabb jussanak túl az uniós jogalkotáson, és induljon el a zöldkártya még júniusban. A jogszabály ezért várhatóan olyan szerkezetű lesz, hogy a függelékekben lesz sok olyan előírás, amit rugalmasan lehet majd később változtatni – abban az esetben például, ha a tudományos ismeretek bővülése miatt érdemes újraírni azokat.

„Az biztos, hogy ha a zöldkártya nem fog a gyakorlatban problémamentes határátlépést biztosítani, akkor az egésznek semmi értelme” – hangzott el a beszélgetésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Világ Európai Parlament vakcinaútlevél zöldkártya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.