Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 26. 14:22 Világ

A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak esélyei sem rosszak az európai vakcinaútlevélre

Az Európai Parlament (EP) a héten tárgyal és szavaz is a digitális zöldkártyáról, amelyet a köznyelvben csak vakcinaútlevélnek neveznek (miközben a hivatalos megfogalmazások szigorúan kerülik ezt, mert ténylegesen nem útlevélről van szó, bár ez lehet az első olyan európai igazolás, amely a gyakorlatban sok határátlépést könnyebbé tehet).

Az EP a tervek szerint szerdán szavaz a kérdésben, ezek alapján megteszi a javaslatát, amely megy majd tovább a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanácshoz.

A parlamenti képviselők az unión belüli szabad mozgást olyan alapjognak nevezték, amely az EU lelke és egyik legfőbb vívmánya, amit sajnos a tagállamok eltérő intézkedései miatt átmenetileg nem lehet érvényesíteni.

A parlamenti vita előtt tartott sajtóbeszélgetésen a zöldkártyás szabályozást előkészítő képviselők nagyon hangsúlyozták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákra épül majd a szabályozás. „Nem véletlenül létezik az EMA” – mondták, hozzátéve, hogy az Európában eddig központilag nem bevizsgált oltásoknál semmi sem akadályozza meg a gyártót, hogy elindítsa a folyamatot, tehát szerintük nincs abban semmi diszkriminatív, ha a szabályoknál az EMA javaslatát teszik első helyre. Később a beszélgetés során kiderült, hogy

jogilag a WHO veszélyhelyzeti listáján lévő oltásokat is elfogadják majd a tervek szerint.

A Szputnyik EMA-vizsgálata elindult, a Sinopharm WHO-érékelése még folyamatban van. Az Egészségügyi Világszervezet listája itt érhető el.

A képviselők nagyon amellett vannak, hogy a zöldkártya birtokában a tagállamok ne állítsanak további gátakat az országokba való beutazáskor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szeretnék elérni, hogy a tagországok tesztek és másfajta nemzeti igazolások nélkül is átengedjék a határaikon az utazókat.

A betegségből felgyógyult vagy oltást nem kapott lakosoknak is szeretnék megteremteni a negatív teszttel való szabad mozgás lehetőségét, ebből a szempontból azonban aggályosnak tartják, hogy az egyes országokban nagyon eltérő a teszthez jutás lehetősége. Van, ahol korlátlanul ingyenes a teszt, van, ahol korlátosan ingyenes, és van, ahol tisztán piaci alapon működik, ezért sokkal drágább.

A terv az, hogy az általános ingyenességet fogják javasolni, amennyiben pedig ez nem kivitelezhető, akkor ársapkát tennének a tesztekre, azaz központilag maximálnák az elkérhető díjat. „Senki sem problémázik azon, hogy az oltások ingyen hozzáférhetőek, miért lenne probléma az ingyenes teszt?” – tették fel a kérdést.

A nemzeti szabályozásokkal kapcsolatban azt szeretnék elérni, hogy egy-egy tagállamban ugyanazok a lehetőségek és jogok illessék meg a zöldkártyás külföldieket, mint a helyi lakosokat. A kártyahasználat tehát lehet eltérő az egyes országokban, de diszkriminálni nem lehet az uniós állampolgárokat.

A képviselők egyébként leginkább arra törekednek, hogy minél hamarabb jussanak túl az uniós jogalkotáson, és induljon el a zöldkártya még júniusban. A jogszabály ezért várhatóan olyan szerkezetű lesz, hogy a függelékekben lesz sok olyan előírás, amit rugalmasan lehet majd később változtatni – abban az esetben például, ha a tudományos ismeretek bővülése miatt érdemes újraírni azokat.

„Az biztos, hogy ha a zöldkártya nem fog a gyakorlatban problémamentes határátlépést biztosítani, akkor az egésznek semmi értelme” – hangzott el a beszélgetésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Európai Parlament vakcinaútlevél zöldkártya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.