Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 26. 14:22 Világ

A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak esélyei sem rosszak az európai vakcinaútlevélre

Az Európai Parlament (EP) a héten tárgyal és szavaz is a digitális zöldkártyáról, amelyet a köznyelvben csak vakcinaútlevélnek neveznek (miközben a hivatalos megfogalmazások szigorúan kerülik ezt, mert ténylegesen nem útlevélről van szó, bár ez lehet az első olyan európai igazolás, amely a gyakorlatban sok határátlépést könnyebbé tehet).

Az EP a tervek szerint szerdán szavaz a kérdésben, ezek alapján megteszi a javaslatát, amely megy majd tovább a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanácshoz.

A parlamenti képviselők az unión belüli szabad mozgást olyan alapjognak nevezték, amely az EU lelke és egyik legfőbb vívmánya, amit sajnos a tagállamok eltérő intézkedései miatt átmenetileg nem lehet érvényesíteni.

A parlamenti vita előtt tartott sajtóbeszélgetésen a zöldkártyás szabályozást előkészítő képviselők nagyon hangsúlyozták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákra épül majd a szabályozás. „Nem véletlenül létezik az EMA” – mondták, hozzátéve, hogy az Európában eddig központilag nem bevizsgált oltásoknál semmi sem akadályozza meg a gyártót, hogy elindítsa a folyamatot, tehát szerintük nincs abban semmi diszkriminatív, ha a szabályoknál az EMA javaslatát teszik első helyre. Később a beszélgetés során kiderült, hogy

jogilag a WHO veszélyhelyzeti listáján lévő oltásokat is elfogadják majd a tervek szerint.

A Szputnyik EMA-vizsgálata elindult, a Sinopharm WHO-érékelése még folyamatban van. Az Egészségügyi Világszervezet listája itt érhető el.

A képviselők nagyon amellett vannak, hogy a zöldkártya birtokában a tagállamok ne állítsanak további gátakat az országokba való beutazáskor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szeretnék elérni, hogy a tagországok tesztek és másfajta nemzeti igazolások nélkül is átengedjék a határaikon az utazókat.

A betegségből felgyógyult vagy oltást nem kapott lakosoknak is szeretnék megteremteni a negatív teszttel való szabad mozgás lehetőségét, ebből a szempontból azonban aggályosnak tartják, hogy az egyes országokban nagyon eltérő a teszthez jutás lehetősége. Van, ahol korlátlanul ingyenes a teszt, van, ahol korlátosan ingyenes, és van, ahol tisztán piaci alapon működik, ezért sokkal drágább.

A terv az, hogy az általános ingyenességet fogják javasolni, amennyiben pedig ez nem kivitelezhető, akkor ársapkát tennének a tesztekre, azaz központilag maximálnák az elkérhető díjat. „Senki sem problémázik azon, hogy az oltások ingyen hozzáférhetőek, miért lenne probléma az ingyenes teszt?” – tették fel a kérdést.

A nemzeti szabályozásokkal kapcsolatban azt szeretnék elérni, hogy egy-egy tagállamban ugyanazok a lehetőségek és jogok illessék meg a zöldkártyás külföldieket, mint a helyi lakosokat. A kártyahasználat tehát lehet eltérő az egyes országokban, de diszkriminálni nem lehet az uniós állampolgárokat.

A képviselők egyébként leginkább arra törekednek, hogy minél hamarabb jussanak túl az uniós jogalkotáson, és induljon el a zöldkártya még júniusban. A jogszabály ezért várhatóan olyan szerkezetű lesz, hogy a függelékekben lesz sok olyan előírás, amit rugalmasan lehet majd később változtatni – abban az esetben például, ha a tudományos ismeretek bővülése miatt érdemes újraírni azokat.

„Az biztos, hogy ha a zöldkártya nem fog a gyakorlatban problémamentes határátlépést biztosítani, akkor az egésznek semmi értelme” – hangzott el a beszélgetésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMégiscsak lehet ebből külföldi nyaralás idénA mediterrán országoknak gazdasági élet-halál kérdés, hogy lecsapjanak azokra, akik be vannak oltva, és mennének nyaralni.

Világ Európai Parlament vakcinaútlevél zöldkártya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.

Avatar
2021. július 30. 16:28 Élet, Világ

Megmentheted-e az egyéni döntéseiddel a világot a klímakatasztrófától?

A cégek szeretik azt mondani, hogy ők csak olyan termékeket gyártanak, amelyeket el lehet adni. A fogyasztóknak kellene más termékeket venniük? De befolyásolhatja az egyéni fogyasztói döntés a piacokat?

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.