Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 11. 12:17 Világ

Nukleáris ambíciókat dédelget Amerika Közép-Európában

Pár hónappal azt követően, hogy az Egyesült Államok fejlesztési bankja a nyáron úgy döntött, hogy a jövőben nukleáris energetikai projekteket is finanszírozhat külföldön, az ország rövid időn belül Bulgáriával, Lengyelországgal és Romániával is olyan szándéknyilatkozatokat írt alá, amelyek megnyithatják az utat az amerikai vállalatok számára a térségben.

Románia a közelmúltban vetette el, hogy kínai részvétellel fejlessze atomerőművi kapacitását, politikai okokból pedig az oroszok korábban sem igen jöhettek szóba. Lengyelországban még inkább ez a helyzet, Bulgária pedig már több körben is összeveszett a Roszatommal, Belenében a mai napig befejezetlenül áll a megkezdett atomerőmű.

Az Egyesült Államok fejlesztési bankjának finanszírozása javíthatja az amerikai technológiaexport esélyeit, a gond csak az, hogy a hazai referenciát nem lehet kitenni az ablakba. Az AP1000-es reaktorblokkokat kínáló Westinghouse 2017-ben csődbe ment a hazai projektek akadozása miatt, amelyek közül a dél-karolinait törölték is, míg a Georgia állambeli továbbra is jelentős határidő- és költségtúllépéssel küszködik. „Az USA teljesen hiányzik az újépítésű reaktorok világpiacáról” – állapította meg az ország energetikai minisztériumának áprilisi jelentése.

Ezért aztán nem csoda, hogy a Bloomberg által megszólaltatott szakértők igen óvatosan fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy mi válhat valóra a szándéknyilatkozatokból. A fentiek mellett már csak azért is, mert a szigorodó biztonsági előírások miatt egyre drágább atomerőművet építeni, miközben a nap- és szélerőművekkel előállított áram egyre olcsóbb, így aztán piaci alapon senki nem akar az előbbire vállalkozni.

Az oroszok – Paks II. kapcsán idehaza unalomig hangsúlyozott – előnye, hogy ők komplett finanszírozási és építési csomaggal házalnak, és jóval több reaktort építettek meg az utóbbi egy-két évtizedben, mint az amerikaiak. A megtérülés kockázatát pedig végső soron a megrendelő állam, például Magyarország futja.

Mindezek miatt az is elképzelhető, hogy nem azért nem lesznek amerikai tervezésű atomerőművek Közép-Európában, mert helyettük mondjuk a francia vagy a dél-koreai technológia fut be, hanem azért, mert jobban megéri majd valamilyen energiatárolási megoldással kombinálni a nap- és szélerőművek áramtermelését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValami ilyesmi lenne Paks 2 félbehagyvaA bulgáriai Belenében már kétszer állították le az atomerőmű építését, a daruk azóta is helyben vannak, a leszállított reaktorok pedig raktárakban porosodnak.

Világ atomerőmű atomreaktor Bulgária Lengyelország Románia usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki