Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az erdőirtások mértéke szerte a világban. Az elmúlt két év átlaghoz képest 77 százalékkal több erdőterületet irtottak ki a járvány kitörése óta a Marylandi Egyetem egyik kutatócsoportja által elemzett műholdfelvételek alapján.

A növekedésnek alapvetően két oka van: egyrészt nehézkesebbé vált a bűnüldözés a járványhelyzetből fakadóan, másrészt sokan illegális fakitermeléssel próbálnak pénzhez jutni a gazdasági nehézségek miatt.

Az erdőirtások különösen Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában gyorsultak fel, főleg áprilisban és májusban, amikor többszörösére nőtt a kivágott erdőterület nagysága Afrikában és Ázsiában. Mivel a szegényebb régiókban százmilliók megélhetését lehetetlenítette el a járvány, sokan gazdálkodni kezdtek a kiirtott területeken, illetve fakereskedelemből próbálnak pénzt szerezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a pálmaolaj után a kókuszolaj is közellenség lesz, mit tegyünk az élelmiszerekbe?A világ növényi olajokkal való ellátása nem egyszerűen gazdasági és környezetvédelmi, hanem etikai kérdés is. Ha a három elemből hozzányúlunk az egyikhez, borul minden.

Az erdőirtások felgyorsulása különösen aggasztó az eddigi tempó fényében. 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőterületet számoltak fel a világon, ami Franciaország területének kétszerese. Átlagosan óránként 800 focipályányi erdő tűnt el. Bár a tendencia mérséklődést mutatott, 2018-ban is Belgium területének megfelelő erdőt vágtak ki.

Az elmúlt egy-két évben hiába lett egyre fajsúlyosabb téma az erdők védelme, különböző okok erősítik a negatív tendenciát. Az amazóniai esőerdőben az előzetes adatok alapján még pusztítóbb tüzek jöhetnek, mint tavaly. Szibériában pedig Magyarországnál is nagyobb terület égett le idén, részben a példátlan forróság miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.