Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az erdőirtások mértéke szerte a világban. Az elmúlt két év átlaghoz képest 77 százalékkal több erdőterületet irtottak ki a járvány kitörése óta a Marylandi Egyetem egyik kutatócsoportja által elemzett műholdfelvételek alapján.

A növekedésnek alapvetően két oka van: egyrészt nehézkesebbé vált a bűnüldözés a járványhelyzetből fakadóan, másrészt sokan illegális fakitermeléssel próbálnak pénzhez jutni a gazdasági nehézségek miatt.

Az erdőirtások különösen Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában gyorsultak fel, főleg áprilisban és májusban, amikor többszörösére nőtt a kivágott erdőterület nagysága Afrikában és Ázsiában. Mivel a szegényebb régiókban százmilliók megélhetését lehetetlenítette el a járvány, sokan gazdálkodni kezdtek a kiirtott területeken, illetve fakereskedelemből próbálnak pénzt szerezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a pálmaolaj után a kókuszolaj is közellenség lesz, mit tegyünk az élelmiszerekbe?A világ növényi olajokkal való ellátása nem egyszerűen gazdasági és környezetvédelmi, hanem etikai kérdés is. Ha a három elemből hozzányúlunk az egyikhez, borul minden.

Az erdőirtások felgyorsulása különösen aggasztó az eddigi tempó fényében. 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőterületet számoltak fel a világon, ami Franciaország területének kétszerese. Átlagosan óránként 800 focipályányi erdő tűnt el. Bár a tendencia mérséklődést mutatott, 2018-ban is Belgium területének megfelelő erdőt vágtak ki.

Az elmúlt egy-két évben hiába lett egyre fajsúlyosabb téma az erdők védelme, különböző okok erősítik a negatív tendenciát. Az amazóniai esőerdőben az előzetes adatok alapján még pusztítóbb tüzek jöhetnek, mint tavaly. Szibériában pedig Magyarországnál is nagyobb terület égett le idén, részben a példátlan forróság miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.