Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 30. 10:00 Világ

Ismét lángokban az amazóniai esőerdő, idén még pusztítóbb tüzek lehetnek

A tavalyi nyár talán legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó eseményei voltak az Amazonas-medencében kigyulladó erdőtüzek. Ugyan voltak szakértők, akik vitatták az erdőtüzek számának rendkívüliségét, az interneten kialakult globális pánik mégis rávilágított egy ökológiai katasztrófára.

Az amazóniai erdőtüzekről szóló hírek aztán hasonlóan gyorsan tűntek el a közbeszédből, mint az ausztrál bozóttüzekről beszámolók (ezeket végül májusra sikerült teljesen eloltani). Mindenesetre a Greenpeace mostani figyelmeztetése szerint idén még hevesebb erdőtüzekre számíthatunk Brazíliában, mint tavaly, legalábbis az eddig adatok alapján. 

A Greenpeace osztrák szervezete szerint június első két hetében összesen 907 tűz keletkezett az amazóniai esőerdőben. Ez jelentős, 39 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A műholdas felvételek tanúsága alapján 2009 óta nem keletkezett ennyi tűz ebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Ahogy a szervezet is hangsúlyozza, az erdőtüzek leginkább emberi tevékenységre vezethetőek vissza. A leégett földeket hasznosító szarvasmarhatartók bevett gyakorlata az égetés az illegális földrablásra. Minél több földet égetnek fel az évnek ebben a periódusában, annál nagyobb területet tarolnak le a tüzek a következő, száraz hónapokban.

Az ilyen mértékű növekedés amiatt vészjósló, mert tavaly valóban nagyobb területről tűntek el a fák, mint a megelőző tíz év bármelyikében a Greenpeace szerint. Akkor több mint tízezer négyzetkilométernyi területet taroltak le a tüzek, amely nagyjából két átlagos méretű magyar megye területével egyezik meg.

A Greenpeace felvétele egy illegális bányáról Amazóniában

Amazónia esőerdőjének brazíliai része eredetileg 4 millió négyzetkilométer volt, ebből 1970 óta már kivágtak 800 ezer négyzetkilométert. A kétezres években lassult ugyan az erdőirtás tempója, de újabban, Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatása óta ismét felgyorsult. Az éghajlat alakulását modellezők szerint az erdőirtás egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és az egész erdő menthetetlenül szárazabb és melegebb sztyeppévé alakul.

Az Amazonas-medence mostani ökoszisztémájának összeomlása egy bármi mással összehasonlíthatatlan éghajlati katasztrófa lenne, hiszen a kimagaslóan legnagyobb szárazföldi széngyűjtőről van szó: az esőerdő visszaszorulásával évente több milliárd tonna üvegházhatású szén-dioxid szabadulna fel, illetve maradna a levegőben. A legnagyobb esőerdő megmentése így az egész emberiség számára is létfontosságú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

Világ Amazonas Brazília erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.