Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 30. 10:00 Világ

Ismét lángokban az amazóniai esőerdő, idén még pusztítóbb tüzek lehetnek

A tavalyi nyár talán legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó eseményei voltak az Amazonas-medencében kigyulladó erdőtüzek. Ugyan voltak szakértők, akik vitatták az erdőtüzek számának rendkívüliségét, az interneten kialakult globális pánik mégis rávilágított egy ökológiai katasztrófára.

Az amazóniai erdőtüzekről szóló hírek aztán hasonlóan gyorsan tűntek el a közbeszédből, mint az ausztrál bozóttüzekről beszámolók (ezeket végül májusra sikerült teljesen eloltani). Mindenesetre a Greenpeace mostani figyelmeztetése szerint idén még hevesebb erdőtüzekre számíthatunk Brazíliában, mint tavaly, legalábbis az eddig adatok alapján. 

A Greenpeace osztrák szervezete szerint június első két hetében összesen 907 tűz keletkezett az amazóniai esőerdőben. Ez jelentős, 39 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A műholdas felvételek tanúsága alapján 2009 óta nem keletkezett ennyi tűz ebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Ahogy a szervezet is hangsúlyozza, az erdőtüzek leginkább emberi tevékenységre vezethetőek vissza. A leégett földeket hasznosító szarvasmarhatartók bevett gyakorlata az égetés az illegális földrablásra. Minél több földet égetnek fel az évnek ebben a periódusában, annál nagyobb területet tarolnak le a tüzek a következő, száraz hónapokban.

Az ilyen mértékű növekedés amiatt vészjósló, mert tavaly valóban nagyobb területről tűntek el a fák, mint a megelőző tíz év bármelyikében a Greenpeace szerint. Akkor több mint tízezer négyzetkilométernyi területet taroltak le a tüzek, amely nagyjából két átlagos méretű magyar megye területével egyezik meg.

A Greenpeace felvétele egy illegális bányáról Amazóniában

Amazónia esőerdőjének brazíliai része eredetileg 4 millió négyzetkilométer volt, ebből 1970 óta már kivágtak 800 ezer négyzetkilométert. A kétezres években lassult ugyan az erdőirtás tempója, de újabban, Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatása óta ismét felgyorsult. Az éghajlat alakulását modellezők szerint az erdőirtás egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és az egész erdő menthetetlenül szárazabb és melegebb sztyeppévé alakul.

Az Amazonas-medence mostani ökoszisztémájának összeomlása egy bármi mással összehasonlíthatatlan éghajlati katasztrófa lenne, hiszen a kimagaslóan legnagyobb szárazföldi széngyűjtőről van szó: az esőerdő visszaszorulásával évente több milliárd tonna üvegházhatású szén-dioxid szabadulna fel, illetve maradna a levegőben. A legnagyobb esőerdő megmentése így az egész emberiség számára is létfontosságú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amazonas Brazília erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.