Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 30. 10:00 Világ

Ismét lángokban az amazóniai esőerdő, idén még pusztítóbb tüzek lehetnek

A tavalyi nyár talán legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó eseményei voltak az Amazonas-medencében kigyulladó erdőtüzek. Ugyan voltak szakértők, akik vitatták az erdőtüzek számának rendkívüliségét, az interneten kialakult globális pánik mégis rávilágított egy ökológiai katasztrófára.

Az amazóniai erdőtüzekről szóló hírek aztán hasonlóan gyorsan tűntek el a közbeszédből, mint az ausztrál bozóttüzekről beszámolók (ezeket végül májusra sikerült teljesen eloltani). Mindenesetre a Greenpeace mostani figyelmeztetése szerint idén még hevesebb erdőtüzekre számíthatunk Brazíliában, mint tavaly, legalábbis az eddig adatok alapján. 

A Greenpeace osztrák szervezete szerint június első két hetében összesen 907 tűz keletkezett az amazóniai esőerdőben. Ez jelentős, 39 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A műholdas felvételek tanúsága alapján 2009 óta nem keletkezett ennyi tűz ebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Ahogy a szervezet is hangsúlyozza, az erdőtüzek leginkább emberi tevékenységre vezethetőek vissza. A leégett földeket hasznosító szarvasmarhatartók bevett gyakorlata az égetés az illegális földrablásra. Minél több földet égetnek fel az évnek ebben a periódusában, annál nagyobb területet tarolnak le a tüzek a következő, száraz hónapokban.

Az ilyen mértékű növekedés amiatt vészjósló, mert tavaly valóban nagyobb területről tűntek el a fák, mint a megelőző tíz év bármelyikében a Greenpeace szerint. Akkor több mint tízezer négyzetkilométernyi területet taroltak le a tüzek, amely nagyjából két átlagos méretű magyar megye területével egyezik meg.

A Greenpeace felvétele egy illegális bányáról Amazóniában

Amazónia esőerdőjének brazíliai része eredetileg 4 millió négyzetkilométer volt, ebből 1970 óta már kivágtak 800 ezer négyzetkilométert. A kétezres években lassult ugyan az erdőirtás tempója, de újabban, Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatása óta ismét felgyorsult. Az éghajlat alakulását modellezők szerint az erdőirtás egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és az egész erdő menthetetlenül szárazabb és melegebb sztyeppévé alakul.

Az Amazonas-medence mostani ökoszisztémájának összeomlása egy bármi mással összehasonlíthatatlan éghajlati katasztrófa lenne, hiszen a kimagaslóan legnagyobb szárazföldi széngyűjtőről van szó: az esőerdő visszaszorulásával évente több milliárd tonna üvegházhatású szén-dioxid szabadulna fel, illetve maradna a levegőben. A legnagyobb esőerdő megmentése így az egész emberiség számára is létfontosságú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amazonas Brazília erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.