Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 30. 10:00 Világ

Ismét lángokban az amazóniai esőerdő, idén még pusztítóbb tüzek lehetnek

A tavalyi nyár talán legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó eseményei voltak az Amazonas-medencében kigyulladó erdőtüzek. Ugyan voltak szakértők, akik vitatták az erdőtüzek számának rendkívüliségét, az interneten kialakult globális pánik mégis rávilágított egy ökológiai katasztrófára.

Az amazóniai erdőtüzekről szóló hírek aztán hasonlóan gyorsan tűntek el a közbeszédből, mint az ausztrál bozóttüzekről beszámolók (ezeket végül májusra sikerült teljesen eloltani). Mindenesetre a Greenpeace mostani figyelmeztetése szerint idén még hevesebb erdőtüzekre számíthatunk Brazíliában, mint tavaly, legalábbis az eddig adatok alapján. 

A Greenpeace osztrák szervezete szerint június első két hetében összesen 907 tűz keletkezett az amazóniai esőerdőben. Ez jelentős, 39 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A műholdas felvételek tanúsága alapján 2009 óta nem keletkezett ennyi tűz ebben az időszakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPéldátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetésLassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Ahogy a szervezet is hangsúlyozza, az erdőtüzek leginkább emberi tevékenységre vezethetőek vissza. A leégett földeket hasznosító szarvasmarhatartók bevett gyakorlata az égetés az illegális földrablásra. Minél több földet égetnek fel az évnek ebben a periódusában, annál nagyobb területet tarolnak le a tüzek a következő, száraz hónapokban.

Az ilyen mértékű növekedés amiatt vészjósló, mert tavaly valóban nagyobb területről tűntek el a fák, mint a megelőző tíz év bármelyikében a Greenpeace szerint. Akkor több mint tízezer négyzetkilométernyi területet taroltak le a tüzek, amely nagyjából két átlagos méretű magyar megye területével egyezik meg.

A Greenpeace felvétele egy illegális bányáról Amazóniában

Amazónia esőerdőjének brazíliai része eredetileg 4 millió négyzetkilométer volt, ebből 1970 óta már kivágtak 800 ezer négyzetkilométert. A kétezres években lassult ugyan az erdőirtás tempója, de újabban, Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatása óta ismét felgyorsult. Az éghajlat alakulását modellezők szerint az erdőirtás egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és az egész erdő menthetetlenül szárazabb és melegebb sztyeppévé alakul.

Az Amazonas-medence mostani ökoszisztémájának összeomlása egy bármi mással összehasonlíthatatlan éghajlati katasztrófa lenne, hiszen a kimagaslóan legnagyobb szárazföldi széngyűjtőről van szó: az esőerdő visszaszorulásával évente több milliárd tonna üvegházhatású szén-dioxid szabadulna fel, illetve maradna a levegőben. A legnagyobb esőerdő megmentése így az egész emberiség számára is létfontosságú.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdőHa egy ökoszisztéma eléri a fordulópontot, legfeljebb pár évtizede van hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amazonas Brazília erdőtűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.